400km/hod po dálnici?
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Tomu bych klidně věřil. Kdysi jsem jel z Brna a u Vyškova mě změřili a stopli. Dokonce vím i který to byl den. Byl to poslední den, co byla povolená maximálka ještě 110 km/hod a druhý už 130 km/hod a naměřili mi 157 km/hod. Byli docela slušní, pro fotku bych si musel prý dojet někam do Brna. Zaplatil jsem pokutu a jel dál. Tenkrát ještě neexistovala Bohémka ani ve staré podobě, takže jsem musel jezdit nakupovat komponenty do Brna. Kolik jsem měl doopravdy na tachu, tak to už nevím, ale tuto rychlost naměřili (ukázali) a sami se tomu trochu divili a proto asi byli takoví normálnější.pepik9 píše:Před asi 20 lety jeden kluk psal, že na dálnici při 160 na tachometru v oktávce ho předjížděly jeptišky ve Fávu. Byla u toho i fotka.
Že dnešní tachometry ukazují vesměs víc, než skutečnou rychlost, je dané předpisem. Ale ten se u nás objevil až během sjednocování technických norem a metrologických předpisů až někdy po roce 1995.
V tuším sedmaosmdesátém u Křepelky mi od Křelova naměřili 128 (limit tam zvedli z devadesátky na stodeset nějak krátce předtím), esenbák už měl utržené bločky za dvě kila a zapomněl, co chce, když místo toho, abych se s ním hádal, ze mě vylítlo: "pojďte, to musíme oslavit!".
Netušil jsem, že mi o tolik kecá tachometr, myslel jsem si, že můj Traboš neumí přes 105 ani s kopce ani s větrem v zádech, tak co bych si hlídal rychlost na dálnici.... Rozhodně ručka víc neukázala ani při splnění těchto dvou podmínek, nehledě k tomu, že motor byl asi 2 tisíce kiláků po výbrusu.
Tak za to netušení jsem byl o ta dvě kila skásnut, ale byl jsem prý první od rána, kdo se nehádal, tak mi nějak "zapomněli" štípnout kupón (to byl tehdejší bodový systém k pokutám nad padesát korun, každý si své bodíky vozil s sebou).
O přibývajících rychlostních omezeních na našich silnicích a jejich negativních vlivech na bezpečnost už tu někdy řeč byla...
- tomasjedno
Ten omezovač bude navázaný na interně vypočítanou a nepublikovanou rychlost. Centrála si totiž skutečnou rychlost počítá nešvindlovanou a to, že pošle na tachometr cinknuté číslo (kvůli zku.veným předpisům), je věc jiná.termit256 píše:Je zajimave, ze obligatni omezovac na 250km/hod neni navazan na udaje z tachometru, ale na neco jineho. Kdyz jsem zkousel kdy u meho VW zabere, dosahl jsem cca 258km/hod a dal uz ani tuk.
P.S. Na své Mazdě mám udělátko, které z OBD čte, jakou rychlost si centrála vypočítala, a od GPS se to liší jen zaokrouhlením na celé číslo. Většinou se shodují, někdy GPS ukazuje o 1 míň.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
U mě to, řekl bych, docela sedí při srovnání s GPSkou. Možná tak 3-4 km/h rozdíl maximálně.