Co jste přinesli zajímavého ze sběrného dvora 2
Moderátor: Moderátoři
- pocitujlasku
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Divil by ses, na kolik ° se ohřeje brzdovka ve válci brzdovýho třmenu při jednom jediným razantnějším zabrždění - stačí si spočítat zmařenou kinetickou energii předmětu, vážícího půl druhý tuny (běžný auto + 2 osoby a něco zavazadel) a pohybujícího se na začátku rychlostí až několika desítek m/s a tu v poměru obvykle 70:30 rozdělit na brzdy přední a zadní a ještě vydělit dvěma (teoreticky by pravý i levý kolo mělo brzdit stejně velkej podíl) - a uvědomit si, kolik kilo hmoty má brzdovej kotouč, kolik destičky a kam se všechno to teplo z brzd poděje. Ty bubliny se neudělají v trubkách někde u hlavního brzdovýho válce u nohy řidiče, ale "napění" obsah "prasátka" ve třmenu - a tím zaviní, že přítlak destičky na kotouč se "odpruží", tudíž brzda nedoshuje takovýho účinku, jako když je kapalina bez bublin. Ve finále může dojít při dýl trvajícím brždění až k úplnýmu selhání brzdnýho účinku - a to i jen na jednom kole nápravy, COŽ MÁ ZA NÁSLEDEK ZTRÁTU ŘIDITELNOSTI AUTA - ne třeba úplnou, ale v krizový situaci, kdy jde o setiny vteřiny a centimetry to může mít i fatální následek. Prostě je to věc, která má zásadní vliv na spolehlivost udržení směru a obecně auta na silnici a jako na takový na ní odmítám šetřit. To samý platí pro gumy, řízení, veškerý části brzd a zavěšení kol včetně tlumičů. Motor mě pouze zrychluje, ale brzdy mě MUSEJÍ zastavit - a když mě motor víc nezrychlí, tak se holt někam dostanu pozdějc, nebo jindy - ale KDYŽ MĚ BRZDY NEZASTAVÍ, tak budu tam, odkud se čuchá k maceškám zespoda sakramentsky rychle ...jimirek píše:Pokud nepojede režimem rallye neboli brzda plyn, tak ta brzdovka se bude mít problém ohřát. Při jednorázovém brždění myslím ani náhodou a pak stačí chvilka pauzy.
A kutilmile - nelituju tě
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
- radioelectrum
- radioelectrum
A kutilmile - nelituju tě
- Artaban001
radioelectrum píše:Včerejší úlovek:
po výměně koncovky, funkční.
1. Vyměněná koncovka Ti neprojde revizí - No kdo by si doma dělal revize na nářadí, když nemusí.
2. Může být načnutý kabel u brusky - což ne nepříjemnost, která zamrzí víc, než ta revize.
proto bych raději volil výměnu kabelu celýho, pokud stav té brusky za to stojí. Pokud ji měl v rukách někdo, kdo byl zvyklej omotávat kabel kolem brusky, nebo vrtačky, tak je kandidátem na blízké zlomení u přechodky do nástroje.
Motor (i převodovka) za dobu svého života udělá spoustu otáček (nechce se mi to počítat, miliardy nebo biliony).
Občas se mění olej a filtr, ale výměna těsnění válců není masová záležitost.
Bzdy používáme jen řádově vteřiny a naprostou většinu svého života jimy nebrzdíme.
Takže pro motor je přirozenější pohybovat se a proto je brždění motorem rozumnější.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)