Germaniový zesíček
Moderátor: Moderátoři
Celeron píše:Posílená 2020, zajímavý, jen ty doporučený párovaný komplement trandy jsou dnes už asi nesehnatelný.
Díky všem, kdo reagovali.
Tady je máš na e-bayi, dokonce párovaný:
https://www.ebay.de/itm/BD907-BD908-Tra ... 1983-Nikko
Kremik píše:No, je to divný. Zapojil jsem 2010 s rozpojenými vývody 3-5,12-14 a na R20 úbytek napětí je, ovšem na R19 nic...
Pokud je to zapojeno jako v Tesla katalogu, tak je R19 a ochrana nefunkční.
Kolik je úbytek na R20 a při jakém napájecím proudu ?
Jaký je odpor mezi 3-5 a 12-14 u nezapojeného obvodu ?
Obvod jsem pak zapojil jen tak na vrabčáka, bez chladiče, nesymetrické napájení. Úbytek na odporech jsem měřil při asi 10V, na R20 bylo 64mV. Nakonec jsem vrabčáka doplnil o všechny nezbytné součástky, abych si mohl zahrát. Překvapilo mě, jak malý klíďák tím teče. Obvod hraje již od 3V a napětí můžu vyhnat až někam ke 30V, aniž by se obvod bez chladiče zahřál natolik, že bych na něm neudržel prst. Samozřejmě jen slabě buzený. V rozsahu 3 až 30V je klidový odběr 10 až 25mA a slabě buzený hraje i při rozpojených vývodech 3-5, 12-14. Při přidání "volume" již začínají ochrany reagovat. Když vývody spojím, můžu budit více, ale s rozumem, protože obvod je bez chlazení. I v kladné větvi ochrana funguje, reaguje však jen na proud tekoucí do reproduktoru.
Emitorové odpory jsou už jaksi zabudované ve vývodu emitorů, jsou kolem 50mR a na náhradních schematech nejsou vyznačeny.
Pokud by jsi chtěl udělat ochranu citlivější, tak by jsi musel dát emit. odpor v serii s vývodem 14 a 3, cca 50mR, dá se to udělat i na tišťáku.
Méně citlivá ochrana se dá udělat odporem do vývodů 12 a 5, cca 5R.
- patrikvarga