Hurá do vesmíru a zpátky na Zem! (A važte slova!)
Moderátor: Moderátoři
2 Tomáš - laskavě přestaň hubertusovat, jo?
A kutilmile - nelituju tě
Tak jaké dáváte Odysseovi šance?
Bylo tam o zkušebním silu na záložní variantu rakety Saturn 5. Měla být ještě silnější než Saturn 5, na tuhé pohonné látky, výrobce byl Aerojet. Ta raketa byla v silu vzhůru nohama, aby jim nikam při zkoušce "neodlítla". Při testu byl sloup plamene vidět desítky kilometrů daleko. Program skončil po prvním startu Saturnu 5, raketa v sile zůstala a jen jí přikryli železobeton konstrukcí skrz kterou je možný pohled na trysku rakety v silu.
Prý zkušenosti z projektu byly později použity pro RSB programu raketoplánu. No nevím, jestli Aerojet předal něco z toho, co vymyslel Thiokolu, co ty RSB vyráběl.
Zajímavý, před pár lety jsem pročet celou encyklopedii Astronautic a o tomhle tam nikde nebyla zmínka.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
„Zatím máme docela slušnou operační schopnost, i když jsme převrácení,“ řekl generální ředitel Steve Altemus novinářům. Dodal, že technici v současné době stahují data a doufají, že již o víkendu pochopí závažnost problému. „Stahujeme a řídíme data z vyrovnávací paměti v kosmické lodi a snažíme se vám poskytnout fotografie povrchu, protože vím, že po nich všichni touží.“
V rámci druhé mise Artemis II chce NASA v září 2025 s posádkou obletět Měsíc a v září 2026 při třetí misi Artemis III už mají i přistát. To jsou celkem šibeniční termíny a je otázkou nakolik stihnou dostatečně vyzkoušet a odladit různé budoucí problémy. Možná se ty termíny ještě posunou.
Yarda1 píše:[Když jsem viděl tenhle obrázek (uprostřed) tak to bylo první co mne napadlo.
A když se nepřevrátěj, tak se jim zadře naviják od tý zdvíhací plošiny. A jsou v prodloužených zádech.
Překvapují mě, jakou mají důvěru v gyroskopickou stabilizaci těhle objektů s vysoko umístěným těžištěm. U LEMu a jiných přistávacích krámů bylo vždy těžiště pokud možno co nejníž aby byla stálá stabilita. A tyhle novodobý cajky jsou všecky po stránce stability labilní.
Pokud vím, tak kolem gyroskopů se zas až tak moc po stránce přesnosti nezlepšilo. Možná je trochu líp udělaná regulační smyčka ale to je tak vše.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě