DAB - digitální rádio

Vše, co se týká digitálního vysílání rozhlasu

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Crifodo

#421 Příspěvek od Crifodo »

Jak to tak čtu, je to zajímavé novátorské pojetí fungování firmwaru.
kokun

#422 Příspěvek od kokun »

Můj dotaz pro "zasvěcené".

Přestože je pokryto MUXem ČRo DAB+ 95% území ČR, jenže my jsme "zase" mimo pokrytí (úplný východ ZL kraje) :(
Takže vlastní zkušenosti s DAB+ bohužel nemám.

Jak se řeší v rozvodu STA zakončení v bytech účastníků? Když klasická úč. zásuvka rozbočuje signál do TV; R; a příp. SAT zdířky.
Jenže v tomto případě je DAB+ radio ve skutečnosti v III. TV pásmu a končilo by v zásuvce TV obojí - jak TV (dnes jen UHF) tak i DAB+ (BIII).
Předpokládám, že při instalaci DAB+ antény bude nutná výměna těch úč. zásuvek ve všech bytech (nás je 40), anebo aspoň v těch, kdo se budou chtít na DAB+ připojit (máme hvězdicový rozvod).
Já jen (kdyby na nás nedejbože "omylem" posvítili - jen nwm, jestli na nás dříve neposvítí Slováci), jestli už mám objednávat stěhováky - mám tu zásuvku za nábytkem :lol:
A připravený bych byl - asi před měsícem jsem v LIDLu koupil toto kuchyňské radio.
Honza - kokúň

#423 Příspěvek od xsc »

Asi bych to neřešil. Zásuvky se nikomu vyměňovat nebude chtít a ani nevím, že by nějaká DAB byla. Ono do té R něco proleze a když ne, prostě bych to vzal rozbočovačem z TV. Akorát konektor bude opačně, ale kolik DAB rádií má vůbec vstup pro anténu?
kokun

#424 Příspěvek od kokun »

xsc píše:Zásuvky se nikomu vyměňovat nebude chtít a ani nevím, že by nějaká DAB byla. ...

Zatím jsem moc nepátral, ale zřejmě už se nějaké vyrábějí - namátkou:
Parametry (některé)

frekvenční rozsah vstup: 5 - 862 MHz
frekvenční rozsah TV výstup: 5 - 862 MHz
frekvenční rozsah FM/DAB výstup: 5 - 232 MHz
...

Budu muset zapátrat, protože já bych potřeboval i "zdířku" SAT :wink:
Honza - kokúň

#425 Příspěvek od kokun »

xsc píše:Asi bych to neřešil. Zásuvky se nikomu vyměňovat nebude chtít a ani nevím, že by nějaká DAB byla. Ono do té R něco proleze a když ne, prostě bych to vzal rozbočovačem z TV. Akorát konektor bude opačně, ale kolik DAB rádií má vůbec vstup pro anténu?
Toto řešení také nebude to "pravé - ořechové":

https://www.digitalnitelevize.cz/forum/ ... sat-195501
Zasuvka TV/FM/DAB/SAT
host - xxx.xxx.204.11 (?), 28.11.2017 23:49, počet návštěv: 3170
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobry den,

koupil jsem si DAB/FM radio a pripojil k STA - zasuvka TV/R/SAT pres kterou dosud prijimam televizi a FM stanice. Zjistil jsem, ze FM mi funguje pokud radio pripojim na zdirku R ale DAB funguje pokud pripojim na zdirku TV. Existuje nejaka TV/R/SAT zasuvka pro STA, kde bude pod jednou zdirkou mozne prijimat FM a DAB? Radio ma samozrejme jen jeden vstup pro externi antenu fungujici soucasne pro FM i DAB, ted kdyz chci poslouchat FM i DAB musim prohazovat kabely od zasuvky. Zjistil jsem ze DAB se vysila v III. TV pasmu proto mi to leze pres vystup TV, pak se ale musi otrocky rozbocit TV vystup (pro TV a DAB) a pak jeste slucovat s FM, abych to mel v jednom kabelu pro vstup do radia. Predpokladam, ze tim ale prichazim o kvalitu prijmu, jsem amater ale prijde mi to fuserske to takto delat. Pamatuji si pri analogove televizi se vysilalo v I.,III.,IV. a V. TV pasmu vsechno to lezlo z jedne zdirky TV. Proto bych ocekaval, ze budou existovat zasuvky, kde bude pod zdirkou R fungovat FM i DAB. Poradi mi nekdo jestli takato zasuvka existuje? V kamen. kramech sem nenasel. Dekuji.

Nezbývá, než výměna té zásuvky.
Našel jsem i zásuvku s (mnou požadovaným) SAT výstupem.
Trochu mě ale zaráží, že oba výstupy (TV i FM/DAB) jsou tak širokopásmové, na rozdíl od té: viz příspěvek výše 8O

https://www.televizniweb.cz/2019/05/pra ... ne-anteny/
...
U klasické účastnické zásuvky musíme digitální rádio připojit na TV výstup.

Až v poslední době některé typy účastnických zásuvek (např. od firmy Alcad) oddělují VHF pásmo i na R výstup, na trhu je jich ale bohužel menšina a využití rozbočovače pro zapojení digitálního rádia na TV zásuvku tak bude většinou nutností i nadále.

Obrázek
Anténní vstup lze i k levnému rádiu snadno dodělat a docílit tak s venkovní anténou perfektního příjmu a snadného připojování a odpojování antény. Přijdeme ale o záruku na přijímač.
Naposledy upravil(a) kokun dne 25 lis 2020, 09:33, celkem upraveno 1 x.
Honza - kokúň

#426 Příspěvek od xsc »

Je to divné, proč by FM rádio nemělo fungovat v zásuvce TV. Kvůli I-II pásmu jde ještě níž než FM, viz udávané parametry, takže FM pásmo ten výstup standardně obsahuje.
kokun píše:Parametry (některé)
frekvenční rozsah vstup: 5 - 862 MHz
frekvenční rozsah TV výstup: 5 - 862 MHz
frekvenční rozsah FM/DAB výstup: 5 - 232 MHz
...
kokun

#427 Příspěvek od kokun »

Ten můj odkaz už byl ale na nový typ zásuvky, s FM/DAB zdířkou.

Ale ve stávajících zásuvkách nebude FM rádio z TV zdířky fungovat - v ní je FM "potlačeno":
https://shop.atoselektro.cz/zasuvka-sat ... 32259.html
Útlum na jednotlivých frekvencích:

IN-TV: 5 - 68 MHz < 2,5 dB
120 - 160 MHz < 5,5 dB
161 - 860 MHz < 2,5 dB

IN-RADIO: 87,5 - 108 MHz < 2,0 dB
109 - 129 MHz < 5,5 dB

IN-SAT: 950 - 2150 MHz < 2,5 dB
2151 - 2400 MHz < 2,8 dB
Honza - kokúň

#428 Příspěvek od xsc »

Zjevně je těch zásuvek víc typů a každý to dělá trochu jinak. Nakonec u staré Tesly mi i TV ve VHF pásmu fungovala zase ve zdířce R.
Hill
Administrátor

#429 Příspěvek od Hill »

Komu se doma neválí nějaký už dlouho nepotřebý slučovač/rozbočovač VHF+UHF, a máte DAB na zásuvce TV, pořiďte si nějaký. Je totiž k mání i přímo slučovač DAB+DVB-T, nebo to samé od Ivo nebo vyhoví i tento. Ony ty slučovače totiž stejně dobře poslouží i jako rozbočovače. A je i jedno, zda má dolní propust pro celé VHF pásmo, nebo pásmovou pro samotné III.TV (dnes DAB) pásmo, většina účastnických zásuvek má stejně "vykousnuté" pásmo VKV a vyvedené na vlastní konektor.
Jeden příklad funkčního zapojení je v příloze - samozřejmě platí jen pro ty rozvody STA, v nichž už signál DAB je.
A tento to taky zvládne, některé z uvedených lze koupit u Satana, v Anténě (ale tam si s touto stránkou v e-šopu nedali moc práce, všechno je REST, i když není), i u jiných dobrých prodejců.

A jen tak na okraj: dodnes nevím, jestli existuje vložka Alcad řady ZG pro celé DAB pásmo, se ziskem do 36 dB by úplně stačila, dostupné kanály jsou tu ausgerechnet na jeho opačných koncích a neraf bych to řešil dvěma vložkami pro nějaké dva tři účastníky, kteří to možná budou využívat. Ostatní stejně vystačí s prutovkou.
Přílohy
rozboceni_DAB-DVB_v_STA.gif
(20.89 KiB) Staženo 140 x
kokun

#430 Příspěvek od kokun »

Tady ale nejde jen o samotný příjem DAB - rozbočit signál DAB a TV (ze zdířky TV) jde "čímkoliv", třeba i širokopásmově (např. i starým PBC21), ale o to, co jsem postl výše - tedy o příjem jak DAB, tak i FM do jediného vstupu přijímače:

https://www.digitalnitelevize.cz/forum/ ... sat-195501
Zasuvka TV/FM/DAB/SAT
host - xxx.xxx.204.11 (?), 28.11.2017 23:49, počet návštěv: 3170
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobry den,

koupil jsem si DAB/FM radio a pripojil k STA - zasuvka TV/R/SAT pres kterou dosud prijimam televizi a FM stanice. Zjistil jsem, ze FM mi funguje pokud radio pripojim na zdirku R ale DAB funguje pokud pripojim na zdirku TV. Existuje nejaka TV/R/SAT zasuvka pro STA, kde bude pod jednou zdirkou mozne prijimat FM a DAB? Radio ma samozrejme jen jeden vstup pro externi antenu fungujici soucasne pro FM i DAB, ted kdyz chci poslouchat FM i DAB musim prohazovat kabely od zasuvky. Zjistil jsem ze DAB se vysila v III. TV pasmu proto mi to leze pres vystup TV, pak se ale musi otrocky rozbocit TV vystup (pro TV a DAB) a pak jeste slucovat s FM, abych to mel v jednom kabelu pro vstup do radia. Predpokladam, ze tim ale prichazim o kvalitu prijmu, jsem amater ale prijde mi to fuserske to takto delat. Pamatuji si pri analogove televizi se vysilalo v I.,III.,IV. a V. TV pasmu vsechno to lezlo z jedne zdirky TV. Proto bych ocekaval, ze budou existovat zasuvky, kde bude pod zdirkou R fungovat FM i DAB. Poradi mi nekdo jestli takato zasuvka existuje? V kamen. kramech sem nenasel. Dekuji.

Takže se jedná nejen o rozbočovač, ale následně ještě i o slučovač (DAB + FM), protože "všechny" DAB radia disponují oběma pásmy.
Jak nejtechničtějším, tak zřejmě i nejekonomičtějším řešením je pak ta výměna úč. zásuvky za novou s výstupy: TV + FM/DAB + (příp.)SAT :wink:
Honza - kokúň

#431 Příspěvek od kokun »

xsc píše:Asi bych to neřešil. Zásuvky se nikomu vyměňovat nebude chtít a ani nevím, že by nějaká DAB byla. Ono do té R něco proleze a když ne, prostě bych to vzal rozbočovačem z TV. Akorát konektor bude opačně, ale kolik DAB rádií má vůbec vstup pro anténu?

Takhle bys to řešil ty (a většina z nás tu na EB) - tedy zasvěcený technik, navíc z oboru.
Ve výše uvedeném článku:
https://www.televizniweb.cz/2019/05/pra ... ne-anteny/
má v komentářích velkou pravdu jeho autor:
Jakub Melín napsal:
14.5.2019 (17:08 )
Většina posluchačů, kteří nikdy neřešili slučovače, VF techniku a podobně si u zásuvky, kde je TV/R, bude myslet, že rádio je na R a logicky tak rádio nebudou zapojovat do TV výstupu.

Proto je v článku ten odstavec, jelikož naprostá většina zásuvek má VHF odděleno na TV výstupu.

Už pro toto má výměna úč. zásuvky svoje opodstatnění :wink:
Honza - kokúň
Administrátor

#432 Příspěvek od Hill »

Jasně, jestli se někde nebudou zásuvky měnit, protože se společenství vlastníků nedohodlo na hromadné výměně, ačkoli signál DABu do rozvodu STA si odhlasovali všichni, i to se může stát. Ono se u nás při propagaci novinek často řekne jen to "A", ale to "B" už ne, nebo se i řekne, ale tak nenápadně, že si toho málokdo všimne. Navíc, jestli přijímače DAB+ vesměs nemají přípojku pro venkovní anténu, a u okna hrají, nejsou lidi naklonění tomu, souhlasit i s výměnou zásuvek. Zvlášť ne ti, kdo věří, že dalších pět deset let provozu VKV FM rozhlasu není posledních.
Jak se to neudělá najednou (tedy úprava STA a výměna účastnických zásuvek například za BM111, u jiných výrobců se někdy těžko zjišťuje, na který z konektorů je vlastně signál III.TV pásma vyvedený, prodejci v tom mají obvykle ještě větší hokej a opisují jeden od druhého), nedodělá se to vůbec.

Kde je signál DAB vysílání tak slabý, že prutovka nepostačí a bude třeba napojení na venkovní anténu, moc na výběr zatím není. Vyměnit zásuvku není problém, to větší je, vyměnit ji správně a za správnou. To je lepší nechat si ji vyměnit od někoho, kdo přesně ví, co dělá.
Nebo zásuvku nechat tak a pomoci si bastlem. Signálu na zásuvce musí být dost, aby to zvládly dva hybridní slučovače/rozbočovače, ale úrovně se hlídají jen pro televizi a digitální rádio. Pro rozhlas se ručně nebo automaticky nastavuje úroveň signálu jen podle nejsilnějšího vysílače v pásmu VKV. V případě zájmu o nějaký slabší FM vysílač už by přiložené zapojení nemuselo na výstupu poskytnout dostatečnou úroveň signálu. V tom případě je účelnější použití selektivních slučovačů/rozbočovačů, ty mají v propouštěném směru výrazně nižší útlum. A propojit je navzájem úseky kabelu délky aspoň 60 cm, aby se omezilo vzájemné ovlivnění vlastností vstupními a výstupními impedancemi selektivních obvodů.
Ano, vyjde to dráž, než výměna účastnické zásuvky, ale do té doby to může v pohodě sloužit....
Přílohy
rozboceni_a_slouceni_DAB+FM_v_STA.gif
Když si s tím člověk pohraje, může to vypadat i docela hezky. Někde za skříní to je stejně jedno. A na F-konektor se dá našroubovat jak samec, tak samice od IEC.
(29.31 KiB) Staženo 174 x
Naposledy upravil(a) Hill dne 26 lis 2020, 09:49, celkem upraveno 1 x.
hafca

#433 Příspěvek od hafca »

Asi to sem moc nepatří, ale zkusím to.
Jak správně připojit signál ze společného rozvodu k rádiu, které nemá anténí konektor?
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
mi-ro

#434 Příspěvek od mi-ro »

Pokud nemá anténní konektor, tak správně nijak. Když už, tak omotám středový vodič koaxu na teleskopickou anténu.
..to bude jen ňákej odpůrek
kokun

#435 Příspěvek od kokun »

Nečtete :(
Oba způsoby napojení se na STA popisuje autor výše odkazovaného článku.
Bez zásahu do přijímače (o něco horší, než při zabudování ant. vstupu dodatečně):
U levnějších přenosných rádií, ale i u mnohých stolních typů bohužel narazíme na to, že jim chybí konektor pro připojení externí antény a mají pouze zabudovaný teleskop. I k takovému rádiu lze celkem snadno externí anténu napojit, a to za použití dvou řešení. V prvním případě lze využít nikoliv stoprocentní, ale ve většině případů dostačující neinvazivní napojení koaxiálním kabelem, kterým do přijímače nijak nezasáhneme a nepřijdeme o záruku. Střed kabelu odizolujeme a omotáme kolem základu teleskopické antény, přičemž stínění kabelu „zapojíme“ (tak, aby se dotýkalo) např. na stínění konektoru na sluchátka nebo jiného vstupu/výstupu, který rádio má. I s tímto jednoduchým postupem docílíme relativně dobrého přenosu signálu z externí antény do přijímacího modulu rádia.
Má to tam i s obrázky:

Obrázek
Obrázek
Jednoduché napojení externí antény k rádiu bez anténního vstupu za pomoci koaxiálního kabelu –
adaptér a jeho připojení k přijímači.
Honza - kokúň

Zpět na „Digitální rozhlas“