Schéma Tesla B100
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
budou mít stejnou rychlost, budu někde uprostřed a správně. Bohužel se nestalo:-( Nesvítil jsem na to doutnavkou ale jednou zářivkou, zítra to ještě osvítím doutnavkou, teda až ji najdu:-) A teď otázka, pokud je někdo ochotný to počítat - kolik segmentů vyšlo vám? (tónová hřídel má průměr 5.00mm)
- Přílohy
-
B100D-stroboskop.jpg- (127.2 KiB) Staženo 173 x
EDIT - opraven překlep v rychlosti.
32 polí (16 tmavých) je 375 ot/min
34 polí (17 tmavých) je 353 ot/min
takže ta úvaha o pohybu obou kruhů stejnou rychlostí, ale každý na opačnou stranu, je správná . . .
mě to vyšlo na průměr tónového hřídele 5,00, 364,013 ot/min
. . . a místo doutnavky, lze použít dvě LED-ky antiparalelně přes odpovídající odpor přímo z napájecího trafa . . .
- Přílohy
-
stroboskopicky-kotouc-120-500ot.jpg- (267.26 KiB) Staženo 134 x
9.525cm/s = 571.5cm/min = 5715mm/min
tónová hřídel pr. 5 = 3.1428571 x 5 = 15.714285mm
5715mm/min : 15.714285mm = 363.68183 ot/min
Myslím si, že 363 otáček za minutu není málo na stroboskopický efekt,
(gramofon jich má jen 45 a vyjímečně 78)
a teď dál, kolik jsi spočítal černých polí na kotouči aby se ti při 50Hz
zastavili?
Odchylka nepřesáhne +0,01%. ovšem za předpokladu, že v síti je právě frekvence 50 Hz, a to ještě jen s pásky LP. S pásky DP a TP už to ani tu setinu nedělá.
Nakresli fixem (nebo nalep) na to dvě značky 95 a čtvrt centimetru od sebe a od průchodu první značky si stopni 100 sekund. Druhá značka kolem téhož bodu musí projít právě za tuto dobu.
Důležitý je letmý start - pásek musí už běžet, když pouštíš stopky. Spuštěním posuvu pásku společně se stopkami můžeš do měření zanést chybu jen tím, jak rychle dosedne kladka s páskem na tónový hřídel.
Každá sekunda navíc znamená zpomalení o 1 % a podobně ti vyjde i zrychlení, jen pod 100 s.
Abys to nemusel zkoušet mockrát naslepo, a jsi sluchař, tak věz, že jeden půltón rozdílu ladění znamená o 5,9 % vyšší nebo o 5,6 % nižší rychlost. Tak se dá slušně odhadnout, jestli už je čas se stopkami v ruce ztrácet čas.
Samozřejmě ti nic nebrání použít delší pásek (třeba 19,05 metru je na 200 s při devítce rychlosti nebo 100 s při devatenáctce), ale je to přece jen zdlouhavější.
A na jemné doladění můžeš požít metodu zázněje: máš zjištěnou odchalku rychlosti -1 %, tak na pásek nahraj kmitočet 300 Hz, s generátorm nehýbej, vrať záznam, zrychli o malinko magneťák a poslouchej ho spolu se signálem z generátoru. Snaž se dosáhnout 3 rázů za sekundu.
Pak znovu zkontroluj rychlost podle značek na pásku. Měl bys být v menší toleranci, než jakou má frskvence sítě spolu se skluzem otáček motoru v závislosti na zátěži.
-Mám 1kHz pásek, tak se na to chci podívat osciloskopem. To bych měl vidět.
Asi to není tak citlivé (ta rychlost) jak jsem si myslel. Jsem strojař, co půl života řešil mechaniku na el. zařízeních (třeba optiku na řídících střelách, mechaniku RP4G aj.), tak jsem se dostal vlastně k elektronice, ale nejvíc k jedničkám a nulám. Dneska je pro mě analog zábava, ale bez pořádných základů někdy tápu:-)