Otkundes píše:Ekkare, kogenerační jednotky se spalovacím motorem Š 781 136 G, ... atd atd ...
Jop, já vím, já se s nima potkal někdy v roce 2000 v Šalingradě na veletrhu a docela mě zajímalo, jak to měli udělaný, protože to zrovna bylo v době, kdy jsem řešil neustálý výpadky elektriky na baráku. Ale neměli v nabídce jenom LPG, jejich katalog nabízel různý možnosti motorů s různýma výkonama, škoda že jsem ho už vyhodil, měl jsem k tomu štůsek prospektů včetně asi 150kVA "centrály" s motorem z LiAZu - a u všech variant byly možnosti provozu na LPG, zemní plyn, bioplyn, dokonce na DŘEVOPLYN - a samozřejmě taky i na původní kapalný palivo, na který ten kterej motor fungoval v původním vozidle, takže byla možnost objednat si i benzínovou/naftovou jednotku. Jestli to někdo využil netuším, nám se u baráku podařilo jednak zjistit důvod výpadků, druhak zajistit jejich eliminaci použitím sice vzdušnýho vedení, ale krytým kabelem s nosným ocelovým lankem místo původních holejch drátů, takže jsem se o ty kogeneračky přestal zajímat ... Ale vzpomínám si, že tam měli právě toho favořiťa jako nejslabší typ, pak byly typy s tříválcem a čtyřválcem Zetor bez turba a končilo to šestiválcem Zetor/ZŤS s turbem a tím motorem z liazky. Všecky ty dýzláky nabízeli jak v původním provedení, tak s úpravou na alternativní palivo = v zážehový verzi - a hlavně, i pro ostrovní provoz bez koexistence s běžnou sítí, to znamená s vlastním startovacím zdrojem a s nezávisle buzeným generátorem jako záložní zdroje. Jestli to všecko byli i reálně schopní dodávat netuším, prostě jen vím, že to měli v tý veletržní nabídce.