"Mlsný" hodiny Prim

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

#46 Příspěvek od mi-ro »

A pokud se nerozjedou na 1,6V tak je tam stejně něco špatně.
..to bude jen ňákej odpůrek
Celeron

#47 Příspěvek od Celeron »

workhard píše:To jsi měl udělat, než jsi tu začal vypisovat, zbytečné téma na 3 stránky :roll:
Á, zase jeden samozvanej cenzor. :roll:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
nostalcomp

#48 Příspěvek od nostalcomp »

Zajímavé. Sice se mi to zatím nestalo, ale neslyším poprvé, že nějaké zařízení na AA baterie nefungovalo po vložení nových kvalitních baterií. Typicky s napětím naprázdno 1,6V a někdy i o trochu více. Naposledy mi známý vyprávěl o takto nefungující meteostanici. Na nové alkalické baterie ani ťuk. Po vložení nějakých obyčejných baterií zakoupených u pokladny v potravinách to normálně fungovalo. Ty alkaliky prý měly 1,63V a ty obyč. 1,55V.

Á propos, když jsme u těch hodin. Nezkoušel jste někdo k té AA baterii připojit ten životnost prodlužující kondenzátor? Pokud ano, tak jaký a s jakými výsledky? Vím, že o tom někde byla diskuse, ale nemůžu to najít.
mi-ro

#49 Příspěvek od mi-ro »

Si ce ne v hodinách ani meteostanici ale v DO pro IR přenos to dělám úplně běžně. Slušné ovladače takový elyt už mají osazený, laciný sr.čky mají jen prázdnou pozici. Přece jen pro přepnutí programu potřebuješ impulzy v řádů stovek mA a pokud jsou AA slabý, ten proud nedají. Ale napětí na nich ještě drží. Elyt 470uF/6V pomůže. A to by mohlo fungovat i u hodinového strojku. Odběr děličky bude nula nic ale impulz pro motor už potřebuje nějakou energii.
Naposledy upravil(a) mi-ro dne 11 pro 2024, 10:10, celkem upraveno 1 x.
..to bude jen ňákej odpůrek
Valdano

#50 Příspěvek od Valdano »

A co teprve takové dobíjecí články NiZn velikosti ať už AA nebo AAA. NiZn mají plně nabité až okolo 1,9V a také se občas používají jako náhrada za běžné baterie AA a AAA.
Naposledy upravil(a) Valdano dne 11 pro 2024, 10:12, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#51 Příspěvek od rnbw »

Mam nejaku elektronicku hru na jednu LR44. Tiez to s novou nejde, musi byt ciastocne vybita.
Hill
Administrátor

#52 Příspěvek od Hill »

nostalcomp píše:Á propos, když jsme u těch hodin. Nezkoušel jste někdo k té AA baterii připojit ten životnost prodlužující kondenzátor? Pokud ano, tak jaký a s jakými výsledky? Vím, že o tom někde byla diskuse, ale nemůžu to najít.
Elektrolyt 47 µF/6,3 V v hodinách WeimarQuartz dokáže udržet hodiny v chodu ještě dva tři měsíce po tom, co stejná baterka sama hodiny neutáhne.
Větší kapacitu jsem nezkoušel, nebyla třeba.
eleferner

#53 Příspěvek od eleferner »

Podobne je to u modernich bazmeku, ktere vysilaji, tj. maji velky spickovy proud. Obvykle u baterky byva jen nejaky maly MLCC v radu jednotek uF, pripojenim vetsiho low ESR kondiku se da znatelne prodlouzit zivotnost i nizko-impedancnich baterii jako Energizer Ultimate Lithium.
nostalcomp

#54 Příspěvek od nostalcomp »

Hille, díky za tip. Matně jsem si vzpomněl, že o tom vyšel krátký článek v amáru. Mezi svátkama jsem to hledal a našel v PE 1/2016 str. 8-9. Autor tam doporučuje LOW ESR elyt >2000uF. Zatím jsem jím vybavil jedny hodiny, ale postupně to budu dávat do dalších. Tak uvidíme...
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“