Jo už jsem to asi pochopil, můžu si ale vlastně nějakým způsobem udělat střidavé napětí ze stejnosměrné baterky?lesana87 píše:Trafo jen z jednoho střídavého napětí/proudu dělá jiné střídavé napětí/proud. Třeba z 230 Vstř udělá 12 Vstř. Ale klidně taky z 230 Vstř jiných 230 Vstř, jak to dělá to odělovací trafo.
Oddělovací trafo 3
Moderátor: Moderátoři
Možná to uděláš dobře, takže to bude po tvým zásahu chodit - ale ty nebudeš vědět PROČ se to rozběhlo. Ptej se, hledej info v knížkách a časácích, je nás tady víc, co hromadíme chytrosti i v elektronický podobě.105l píše:No v podstatě když jsem se snažil něco naučit sám zkončilo to tím že jsem nedokázal spočítat pararelní odpory, já v podstatě skoro ani někdy nechápu co počítáme v matematice. Co nevím jak dělat radši dělat nezkouším, myslím že tou výměnou kondenzátorů v šilelisu ale zase snad nemůžu nic zkazit (když tam teda dám správné hodnoty), a ten šroubek přišroubovat na vypínači taky zvládnu, nic víc v podstatě s vysokým napětím nedělámEKKAR píše:A tohle všechno a k tomu asi tak miliónkrát tolik dalšího se nejdřív musíš naučit znát a uplatňovat při práci. Dokud nebudeš mít určitej soubor vědomostí, budeš jen vopičák NĚJAK poskakující kolem něčeho, co je od určitýho napětí schopný tebe i kohokoliv ve tvým okolí okamžitě zabít nebo minimálně poškodit zdraví dotyčný osoby.
A nezapomínej na jazyky - bez těch se dneska neobejdeš. Nevím jak to máš daleko kam do zahraničí, ale na techniku bys měl aspoň na technický úrovni znát angličtinu, menší úspěchy budeš mít s něminou nebo ruSSáčtinou. Speciálně ta ruSSáčtina tady furt visí jako pozůstatek dob dávno minulejch, ale ono i v ní se daly najít docela užitečný moudra - hlavně proto, že ten národ si nikdy nic nedělal z cizích práv (uznával a furt uznává jenom ty svoje - snaha uplatnit u nich i ty cizí je jima označovaná za nacismus až fašismus), takže bezskrupulózně pajcoval cizí technický řešení nebo překládal a u sebe doma vydával bez autorizace cizojazyčný vědecko-technický knížky. Proto pro znalý tohohle jazyka jsou často právě touhle cestou dostupný i tituly, který vyšly i v neanglicky hovořících krajinách - a nebyly nikdy u nás dostupný ani v EN překladu.
Takže se koukej učit, abys znal a věděl - ono to pak postupně přijde samo ...
A kutilmile - nelituju tě
To já právě netuším proč no, taky mi to vadí, ale to se stejně asi sám moc nenaučím, budu doufat jestli potom vůbec v té škole (V podstatě z těch návodů k televizím dohromady skoro nic nechápu). Anglicky jakžtakž umím, ale na nějaké dlouhé články to zase není, z ruštiny jenom úplné základy (azbuku přečtu, učíme se skloňovat).EKKAR píše:Možná to uděláš dobře, takže to bude po tvým zásahu chodit - ale ty nebudeš vědět PROČ se to rozběhlo. Ptej se, hledej info v knížkách a časácích, je nás tady víc, co hromadíme chytrosti i v elektronický podobě.
A nezapomínej na jazyky - bez těch se dneska neobejdeš. Nevím jak to máš daleko kam do zahraničí, ale na techniku bys měl aspoň na technický úrovni znát angličtinu, menší úspěchy budeš mít s něminou nebo ruSSáčtinou. Speciálně ta ruSSáčtina tady furt visí jako pozůstatek dob dávno minulejch, ale ono i v ní se daly najít docela užitečný moudra
- patrikvarga
Kdybys chtěl sinus, nahradíš vypínač reostatem. Když jím stihneš za vteřinu 50x otočit tam a zpět, máš na sekundáru síťový kmitočet.
To není pravda. Teda - BEJVALA TO PRAVDA - ještě v době, kdy se běžně do autobusů KAROSA dávaly 600W nebo 900W měniče 24V/230V pro napájení ledniček, videopřehrávačů a k nim přináležejících malejch TV. Byly řízený švábem MDA4700 a obsahovaly buď dvě, nebo 4 trojice "kádéček" 503 s obrovským trafem na EI jádru, díky jehož indukčnostem byl výstupní průběh 50Hz i přes lichoběžníkový buzení poměrně blízkej harmonickýmu, takže s těma měničema šly bez problémů krmit i motorky, který jinak "měničovou modifikovanou sinusovku" moc nemají rády.mi-ro píše:Zdroje (měniče, invertory), co vyrábějí ze 12V baterky střídavé napětí 230V mají generátor 50Hz. Tímto generátorem se budí výkonové tranzistory a ty pak střídavě připojují na vinutí trafa 12V. To trafo pak už toto střídavé napětí o hodnotě 12V převede na 230V.
Ale zhruba od roku 2000 veškerý tyhle na trhu dostupný "měniče napětí do auta" už jsou dělaný na jiným principu - nemají výkonový trafo navržený na 50Hz, ale nejdřív "vyrobí" pomocí měniče s feritovým tráfkem velikosti vlašskýho ořechu až slepičího vajíčka velikosti "S" a s pracovním kmitočtem v řádu desítek kHz stejnosměrný napětí kolem 350V - a tohle napětí potom "nasekají" pomocí "H"-můstku z vysokonapěťovejch trandů na výstup - průběh je pravoúhlej s mezerou, v lepším případě je vf modulovanej PWM - ten je blíž harmonickýmu průběhu. Měniče pracující přímo na 50Hz dneska abys hledal v poledne se svíčkou ...
Dám fotku i případně vánoční cenu pro "105" do So
Jura
Je to hlavně odpověď na jeho otázku, jestli když odebere z měniče trafo, získá zdroj střídavejch 12V. Zjednodušeně řečeno, nezíská - a to ani v jednom případě.mi-ro píše:Ano, máš pravdu. Ale i dnes se prodávají UPS s měničem tak jak jsem ho popsal. Tady jde o popsání principu výroby střídavého napětí a následnou transformaci z 12 na 230V. Pro názornost je to pochopitelnější a ne třeba kolegu hned zatěžovat měničem a H mostem s PWM.