Zesilovač V-MOS 60 DPS

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
BASTLECS

#46 Příspěvek od BASTLECS »

Ochrana repro z EZK

Trochu jsem si s tím modulem ochrany repro pohrál. Už jsem ho jednou použil, funkčně naprosto bez problémů, ale dvě věci mi trochu vadili:
1. Nepochopitelné připojení repro signálu na optočleny extra vodiči
2. Přejumperovanost modulu. Univerzálnost je sice krásná věc, ale dle mého názoru je lepší ponechat pevné napájení 12V. Stabilizovat napětí pro modul s odběrem cca 150mA je takřka primitivní věc, a na plošňáku tím ušetříme 6 rezistorů a 4 jumpery.

Úprava pro 12V napájení:
Obrázek

Podrobnosti ve dvou přílohách. Jedna verze se zámkovými konektory a jakostním relé Panasonic DSP2a, druhé se šroubovou svorkovnicí, a upravená pro levné relé (Finder, Relpol)
Přílohy
XSJ3253-12V-P.pdf
(388.36 KiB) Staženo 686 x
XSJ3253-12V-F.pdf
(398.66 KiB) Staženo 770 x
Petr603

#47 Příspěvek od Petr603 »

Tak co,uz to nekomu slape na novem DPS? :)
Petr603

#48 Příspěvek od Petr603 »

Tak asi neslape kdyz nikdo nereaguje...

to BASTLECS: Ani ty nemas hotov zadny modul?

Ja zatim dostavel dalsi zesilovac jeste na puvodnich DPS.Tentokrat uz s KUN10, podrobil to dukladnejsimu testovani a zjistil jsem ze stabilizace klidoveho proudu neni taky uplne ok stejne ja se delo u IRF. Tak ze jsem i s temito koncovymi tranzistory musel uplne vyradit seriovy rezistror termistoru R12 pak uz je to Ok.

Obrázek

Jinak pro pripadne zajemce o stavbu,zde najdete snad vsechny potrebne polovodice:
http://www.denkl.cz
BASTLECS

#49 Příspěvek od BASTLECS »

Nějak jsem se k tomu nedostal. Není čas.
V GME teď mají v novinkách foliový MKS kondík 10uF/16V veliký pouze 8,5x7,2mm, za 29,-Kč. Ten by byl na ten vstup idealní. Co? .....

http://www.gme.cz/cz/index.php?page=pro ... il=121-687
Cust

#50 Příspěvek od Cust »

16 V je DC, pro AC udávají 10 V, to se obávám, že je málo, nicméně špičky přesahující +-10 V budou málo časté, tak by to mohl přežít - ale měl bych z toho strach...
BASTLECS

#51 Příspěvek od BASTLECS »

Cust píše:16 V je DC, pro AC udávají 10 V, to se obávám, že je málo, nicméně špičky přesahující +-10 V budou málo časté, tak by to mohl přežít - ale měl bych z toho strach...

Já dávám na vstupy 16V kondy zcela běžně, a za ty léta se mi ještě nestalo, aby nějakej kleknul.
Cust

#52 Příspěvek od Cust »

vzhledem k četnosti špiček se dá asi uvažovat těch 16 V, což by mělo být bezpečný... :roll:
Petr603

#53 Příspěvek od Petr603 »

Tak sem na zkousku objednal u Denkla v doprodeji po 7kc/ks KUN20. Prisly me ale BUN20.Datasheet se mi zatim nikde nepodarilo najit. Zahranicni ekvivalenty mely oznaceni BUZ,nebo se pletu? Nevite nekdo co to je,kdo to vyrabel a nakolik jsou shodne s KUN? Moc duvery ve me nebudi,treba se ale pletu.Potisk je nic moc,i kdyz zrovna na nem prd zalezi,navic ale maji 2 z 16ti pokroucene kovove kridelko na prisroubovani,ocividne z vyroby nekvalitnim vysekavanim tech kridelek.

Obrázek

Obrázek
Host

#54 Příspěvek od Host »

Jestli se můžu vetřít bez registrace, dovolil bych si přidat obrázek který jsem stáhnul z jakéhosi DIY fóra. Tohle staré zapojení má asi pořád něco do sebe, když se o něm i dnes dost píše, a někomu stojí za to, překreslovat schema.

Obrázek
sinclair

#55 Příspěvek od sinclair »

Do VMOS60 nezkoušejte vůbec dávat nějaký současný moderní BUZy nebo IRFka, se zlou se potážete. Korektně to funguje skutečně jenom s KUN10-20.
Ta hrůza /BUN20/, co je na obrázku od toho Denkla je odpad z výroby KUN20 pro zahraničního zákazníka, už jsem se s tím setkal a to značení je opravdu atypické, ale zároveň takové, aby se vědělo, kdo to vyrobil. Velmi doporučuju to Hančovi hodit zpátky na hlavu, protože ty tranzy jsou jednak silně mimotoleranční /hlavně obrovský rozptyl Ugs/, ale hlavně je při sebemenším zatížení upálíte, páč jsou křivý jak turecký šavle.
Ostatně VMOS60 se ani pro vyšší výkony nehodí, těch 60W je opravdové maximum, které odpovídá napájecímu napětí asi 2x35V ss bez buzení.
Jinak jestli se nepletu, tak KUN20 měla i Tipa a podobný krámy, jednu dobu toho bylo všude plná prdel.
Vsadil bych se, že Svoboda /SC elektronic/ jich bude mít ještě dost a brněnskej zk urvysyn Buček ještě jednou tolik...
Host

#56 Příspěvek od Host »

sinclair píše:....... těch 60W je opravdové maximum, které odpovídá napájecímu napětí asi 2x35V ss bez buzení .........

Ono těch 60W v případě tohoto zesilovače je zřejmě trochu něco jiného něž 60W psaných u koncových IO. Např. TDA7294 (rádoby 100W IO) se už při výkonu 30W může pouze závistivě sklonit před basy které umí V-MOS 60. Kolega s tím honí 100W třípásmové Pioneery s 16cm basákem, a můžu Vám říct, že woofer od domácího kina je proti tomu huhlající krabice od bot.
Petr603

#57 Příspěvek od Petr603 »

to Sinclair:

Muj prvni zkusebni prototyp tohodle zesilovace jsem zkousel s IRF630 (vyrobce ani nevim,jsou z nejakeho CRT monitoru).Po doladeni obvodu stabilizace klidoveho proudu coz jsem musel stejne udelat i u varianty s KUN20 slape jak hodinky,uz tak druhym rokem a to dostava obcas poradne zahulit :-) .Oproti foto je tam jeste ventilator z boku chladice na male otacky..

Obrázek
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od radekrd »

Podobný zesilovac taky provozuju, slape s trandy rady BUZ bez problemu. Akorát jsem krom jiného vyhodil termistory a k teplotní stabilizaci klidového proudu použil třetí mosfet.
Crifodo

#59 Příspěvek od Crifodo »

Petr603 píše:Potisk je nic moc,i kdyz zrovna na nem prd zalezi,navic ale maji 2 z 16ti pokroucene kovove kridelko na prisroubovani,ocividne z vyroby nekvalitnim vysekavanim tech kridelek.

Myslel jsem, že takový humus je naprosto neprodejný už podle vzhledu, ale asi jsem pořád ještě moc idealista 8O
rnbw

#60 Příspěvek od rnbw »

Ked sa to posle postou, tak to nevadi - tak sa preda vsetko... :roll:
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“