Prevodne trafko
Moderátor: Moderátoři
Pro vysoké frekvence se uplatní rozptylové indukčnosti a proto mluvím je o nízkých frekvencích.
Aha,takže jde o poměr závitů.Napětí se tranformuje 4xnahoru a proud 4x dolů,takže převod umpedance 1/16. Zaráží mne ,ale jedna věc.Pokud to trafo zapojím do zátěže 3200kOmů,tak se přece přetransformuje i těch 200 Omů na 100 Omů.nebo se pletu?Andrea píše:Pokud mám zdroj s impedancí 200Ohm, trafo s převodem 1:4, tak se mi těch 200 Ohm přetransformuje na 3200Ohm. Pokud to zatížím 3200Ohm, tak mám pokles na polovinu (-6dB) už jenom tímto zatížením. Pokud ještě impedance magnetizační indukčnosti trafa klesne (na nízkých kmitočtech) na 3200 Ohm, pak se signál utlumí o cca 7dB. Pokud si nakreslím frekvenční chaky trafa bez zátěže a se zátěží, tak ta se zátěží je plošší, přesně jak napsal mtajovsky.
Taky mi není jasná ještě jedna věc. Pokud má zdroj impedanci 200Omů a zapojím ho do zátěže 200 omů tak například při napětí 1V teče proud odporem 2x200Omů.Pokud to přepočítám na převod napětí a proudu,tak už je převodový poměr jiný a to dost.je moje teorie správná nebo se pletu? podotýkám,že pouze teoretizuji.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Co v této debatě nezaznělo, nebo možná ne dosti zřetelně je to, že ač primárním účelem traf je impedanční přizpůsobení, tak takováto nf trafa se nemusí používat v režimu optimálního výkonového přizpůsobení - tedy kdy impedance zdroje a zátěže se rovnají. Důležitější je kritérium minimálního šumu a přizpůsobení na minimální šum vychází jinak než výkonové přizpůsobení.
Edit - nějaké hrubky.
somorastik píše:....A vedel by mi niekto doporučiť zdroj informacii ohladne transformatorov, a prepočtov ....
Faktor, Rejmánek, Šimek: Transformátory a laděné cívky pro sdělovací techniku. SNTL 1968
Trochu stará, ale dobrá knížka. Trochu nezbytné teorie na úrovni SŠ, praktické postupy a návody. Zkus antikvariáty nebo technické knihovny. Hodně úspěchů v bastlení!
Co se týká toho šumu,tak ten snad vzniká na činném odporu vinutí,takže jde o průměr drátu,kterým je to vinuto..Teď zrovna si nevybavuju čím jiným vzniká šum než nečistotou v materiálech,která vlastně zbůsobí odpor vodiče.Pochybuji,že by to někdo motal stříbrem nebo zlatem. I když jsem slyšel např. o magnetodynamických přenoskách,které jsou zlatem vinuty.U trafa si to však nedovedu představit.mtajovsky píše:Pajošek - jsou to správné úvahy, nicméně převodový poměr jiný není. vy přece ten bod mezi ideálním generátorem napětí a jeho vnitřním odporem nemáte přístupný.
Co v této debatě nezaznělo, nebo možná ne dosti zřetelně je to, že ač primárním účelem traf je impedanční přizpůsobení, tak takováto nf trafa se nemusí používat v režimu optimálního výkonového přizpůsobení - tedy kdy impedance zdroje a zátěže se rovnají. Důležitější je kritérium minimálního šumu a přizpůsobení na minimální šum vychází jinak než výkonové přizpůsobení.
Edit - nějaké hrubky.
pajosek2 píše:Pochybuji,že by to někdo motal stříbrem nebo zlatem. I když jsem slyšel např. o magnetodynamických přenoskách,které jsou zlatem vinuty.U trafa si to však nedovedu představit.
to neříkej dvakrát, nebo po tom HiFi onanisti skočí a budou se kolektivně ubezpečovat o lesklých výškách a hutných kdovíčem...
Zlato je dobře tažné a kujné, stačí poptávka trhu
Ten chlapec, co se na to ptá, v tom má dost velký hokej a Andrea, místo aby mu to vysvětlila jako kantorka sama a lépe, se nazula do mě. Což já osobně nepovažuju za přínos do fóra ani pomoc tomu chlapci.
Já zcela bezpečně vím, že když si ten chlapec ten transformátor koupí a použije jej v této aplikaci, bude to bezezbytku bezvadně fungovat. Pokud měla Andrea nutkání mu to vysvětlit i jinak, měla to udělat-neudělala, pouze ho zmátla a udělala zde zbytečný cirkus.
Nevýkonová nf trafa se v elektroakustice nepoužívají na napěťové či impedanční přizpůsobení už zhruba třicet let, to od té doby, co se objevily opravdu nízkošumové tranzistory a OZ. Dokazuje to praxe posledních zhruba dvaceti let, kdy transformátory na vstupech mikrofonních zesilovačů mají v drtivé většině p=1, vstupní impedance obvodů mikrofonních zesilovačů je kolem 2-5kohm, tato vstupní impedance se pochopitelně objeví i na primáru, takže mikrofon s impedancí 200ohm pracuje v podstatě naprázdno a dává plné napětí, což ještě zlepšuje odstup.
Primárním úkolem nf transformátorů v těchto aplikacích je dnes v prvé řadě galvanické oddělení zdroje signálu od vstupních obvodů a hned poté následuje symetrizace vstupu-jaké výhody transformátorová symetrizace má, Vám jistě nemusím vysvětlovat.
Doporučuju vřele zvláště Andrejce knihu pánů ing.Kamila Jurkoviče a ing.Ambróze Škrovánka "Príručka nízkofrekvenčnej techniky". Oba pánové byli v době vzniku knihy vývojovými inženýry v Tesle Elektroakustika Bratislava, takto jediného /a vynikajícího/ výrobce studiových nízkofrekvenčních zařízení. Právě problematika nf transformátorů je tam velmi podrobně rozebrána na téměř 150 stranách.
EDIT: Mám rád staré technologie,takže trafo na vstupu se mi líbí,ale tazatel je asi jiného zaměření a potřebuje nejjednodužší a dobré řešení.
PS. nejsem pan Tajovský
V tom okamžiku mohl využít svých znalostí a praxe k objasnění problému i pro somorastika, jehož úvodní otázka se netýkala jen použití transformátoru u elektronkového mikrofonu, ale i předzesilovačů a cituji: "...Takže zdroj by bol 10k a zaťaž 200 Ohm. Čiže ako vystupne trafko."
Místo toho se obul do Andrey a to zcela nevybíravým způsobem hodným hegemona. A tak se stalo, že svoji ofenzívu musel založit na ne zcela dobrých argumentech a vtáhl tak do diskuse i další členy fóra, kteří jsou nejen dostatečně fundovaní (nemluvím o sobě), ale i slušní.
Byl bych rád, kdyby tohle vlákno skončilo smírem. Vážím si všech, kteří dokážou svoje vědomosti předávat ostatním. A pokud k tomu použijí srozumitelnou a slušnou formu, tím lépe.
A ještě reakce k posledním příspěvkům - nemusí se nutně jednat o katodový sledovač. Zapojení předkládáné somorastikem a somorastikovi mají ke katodovému sledovači dost daleko:
http://www.elektroakustika.cz/tesla_amc412.html
Transformátor je v napáječi, zapojen mezi pin 6 konektoru a zem.
Napáječ:
http://www.elektroakustika.cz/tesla_aym412.html
Transformátor /vajíčko/ v AMC462 má p=1.
Transformátor v CMV563 /mám a používám dvě sady/ má p=5, jaký transformátor byl ve staré lahvi CMV5 bohužel nevím, tolik let mi ještě není.
Nějaké další námitky?