Oprava trafopájky
Moderátor: Moderátoři
EKKAR píše:Jinak tropikalizace byla obrovským hitem v CCCP technice sálových počítačů 80. let - ten lak byl cosi bakelitového a když už se povedlo ho rozrušit a dementní součástku odpájet, sloupla se většinou díky lokálnímu přehřátí i Cu fólie z té jejich sh.itové imitace kuprexkartu...
Jelikož jsem počátkem 80 let několik roků dělal technika na ruských minipočítačích řady SM, mám na to VELKÉ vzpomínky.
Jinak, na opravy se používala dusíková vyfoukávačka, která jediná dokázala nepoškodit spoje a přitom odstanit cín i s tím lakem.
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
EKKAR píše:Koukám, BOBOBO, že nejsem sám, kdo "recykluje" obsah odsávačky...
I já jej "recykluji" a znovu používám.Je mi ho prostě líto jen tak vyhodit.Proto také mám stále zásobu cínu a nemusím kupovat.To kamarád se s tím takto ne..re,prostě odsaje a vyhodí a pak jde koupit nový.Jednou koupil špuli cínu a nějak mu nešlo s ním pájet,tak jej také vyhodil.Ale to je každého soukromá věc.
http://www.reton.cz/crt/elektro.htm
Pri cisteni tohoto hrotu pouzivam kdysi prodavany kartacek na semis/mam zelezny/ bez toho, ze by hrotu ublizil.
Jako prakticka uprava co uz mne slouzi nekolik let ,je osazeni bile 5mm LED/lezela doma/ misto zarovky na prodlouzene kroucene "zvonkove"draty do blizkosti hrotu a mam pak nasvicene i pajene misto.Misto papirovedo drzaku objimky jsem doplnil maly plosak
s dvema seriove zapojenyma diodama v napajeni.
Pro pajeni pouzivam Fluitin 1532 Sn60Pb38Cu2 se 2,2% tavidla,kalafunu jsem nepouzil vic jak 10let ,ac jsem drive houslovou pouzival.
Pajku ,pokud to jde, pri osazovani nove soucastky vetsinou ano,pridavam "shrora"pak obsazene tavidlo vteka primo na prohrivany spoj a redukuje zoxidovane plochy pak se krasne pajka rozleje.
Nejsem pajkovy bohém, ale nekdy pajku z hrotu radeji odstriknu hrot ocistim zminenym kartackem a pridam cerstvou.
Bez problemu lze takto ocinovat levne konektory v mekkych plastech,co maji pajeci plosky leskle, bez mechanickeho oskrabani,ci pouziti extra tavidla.
Pro dlouhodobe pajeny s Wellery doporucuju pouziti aktivatoru ze sortimentu Weller / resp.Cooper hands tools/,vyrazne prodlouzi zivotnost hrotu.
Dík za inspiraci.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
Momentalne mam v praci obycajnu pajecku 75W taku sivu hranatu komunisticku, pajkuje sa s nou dobre, len som zvyknuty na 100W tak mam stale pocit ze pomaly nahrieva
Co sa tyka cinu, nerecyklujem, ale chystam sa to zacat. Pouzivam komunisticky taky hruby asi 2mm a 1,5mm s kalafunou trubickovy, a potom novy asi 0.5 takisto s kalafunou, na narocnejsie s kyselinou, ci uz trubickovy, alebo s kalafunou a kyselinu mam v sklenicke.
K tej mikropajke mam toto http://www.schotter.sk/index.php?page=s ... &Itemid=26 a k nej 2 rucky, na jednej siroky hrot, na druhej spicaty. Zatial som znicil len 1 spicaty, a to pajkujem v podstate stale. Mam este nejake okruhle a ine divotvary ale zatial som to nepouzil.