Nejde mi nastavit prescaler na méně než 256 u ATMEGA 16

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Andrea

#46 Příspěvek od Andrea »

Crifodo píše:
Andrea píše:A mohl bys to blíže popsat, jak integrací obdélníku se střídou 50% získáš rychlost otáčení? :roll:

Mohl, ale protože nevěřím že by tobě bylo nutno vykládat princip f/U převodníku, tak si výklad o monostabilech odpustím.

Nezakecávej to a vyklop, jak uděláš integrátorem převodník f/U. To jsem fakt moc zvědavá.
Crifodo

#47 Příspěvek od Crifodo »

Andrea píše:To jsem fakt moc zvědavá.

Nazval bych tvoji charakteristickou vlastnost trochu jíným slovem, ale nebudu to tady rozmazávat :twisted:
http://www.edn.com/filtered/pdfs/articl ... 4D2322.pdf
Andrea

#48 Příspěvek od Andrea »

Crifodo píše:
Andrea píše:To jsem fakt moc zvědavá.

Nazval bych tvoji charakteristickou vlastnost trochu jíným slovem, ale nebudu to tady rozmazávat :twisted:
http://www.edn.com/filtered/pdfs/articl ... 4D2322.pdf

Dobrý, takže monostabilní klopný obvod a integrátor je totéž. To myslím si nepotřebuje další komentář.
Crifodo

#49 Příspěvek od Crifodo »

Andrea píše:Dobrý, takže monostabilní klopný obvod a integrátor je totéž. To myslím si nepotřebuje další komentář.

Komentář hlavně nepotřebuje tvoje hnidopišství a zběsilost ve slovíčkaření, myslím že obrázek si udělá každý od dob tvého a federmanního přehrabování v děrách a atomech v pn přechodu :wink:
Ostatním je, věřím, smysl a účel příspěvků zřejmý.
Vašku, sorry za zasírání tématu debatama o h_vně, když tak ať to moderátor promaže... i když ona ta furie z donucení zas vykvasí jinde :twisted:
Andrea

#50 Příspěvek od Andrea »

Zajisté a napětí se měří ohmetrem a je v Ampérech.
Nedodržování technického názvosloví je jeden ze způsobů, jak z technické debaty udělat diskusi o hovně. A je zajímavé, že než ses sem přisral ty, tak se tu o hovně nediskutovalo.
Andrea

#51 Příspěvek od Andrea »

Crifodo píše:Komentář hlavně nepotřebuje tvoje hnidopišství a zběsilost ve slovíčkaření, myslím že obrázek si udělá každý od dob tvého a federmanního přehrabování v děrách a atomech v pn přechodu :wink:

A mohl bys mi Crifodo prosím trochu osvěžit paměť, nejlépe nějakým citátem, kde jsem napsala (nebo Fůrie) něco o děrách a atomech v pn přechodu? Hezky prosím, smutně koukám.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ten soft jsem nestudoval, ale nabízí se možnost digitální filtrace vstupních dat tak, že se bude hlídat, jestli i druhý vstup změnil úroveň na opačnou. Tím se eliminují zákmity na hraně komparace v logice procesoru a ostatní rušení.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
vasek125

#53 Příspěvek od vasek125 »

Tak jsem to změřil osciloskopem který jsem vyrobil pomocí zvukovky. Bohužel mi sem nejdou přiložit žádné soubory, tak jsem to postnul na edisk:
http://www.edisk.cz/stahni/29002/rozjez ... .95KB.html
http://www.edisk.cz/stahni/61693/uprost ... .25KB.html
vasek125

#54 Příspěvek od vasek125 »

Mám vůbec v pořádku zapojení? V datasheetu píšou, že jsou potřeba od enkodéru pull-up odpory. Já to mám přímo z enkodéru píchnutý do atmegy a v ní mám naprogramováno: bitClear(DDRD, 6); bitSet(PORTD, 6);, což by mělo zastoupit funkci pull-up rezistorů. Je to korektní zapojení?.. Jestli je tak nevím jak ještě zpřesnit odečítání. Z enkodéru lezou hezký pulsy, který mají stejnou náběžnou i sestupnou hranu.
Andrea

#55 Příspěvek od Andrea »

Jo ty pulsy jsou hezký, ony ty hallovy sondy mají asi hysterezi. Interní pull-upy v AVR mají pár desítek kOhmů, možná by bylo lepší dát zvenčí něco kolem 4k7, ale na funkci to nebude mít asi velký vliv. Spřesnit by se to měření dalo použitím capture jednotky, ale u těch menších ATmeg je jen jedna a tudíž pro dva motory by to chtělo dva procesory. Je otázka, jestli by distribuovaný systém řízení nebyl pro danou aplikaci vhodnější. To už si musíš rozhodnout sám, záleží na tom, co vyrábíš.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“