ESR měřič

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
r1a2s3t4o5
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od r1a2s3t4o5 »

PavelFF píše:
Tento "měřič" mám postavený a používám ho nejvíc. Je jako první na řadě k hrubému odhalení závady C. Na opravdové měření ESR sice není, ale k danému účelu slouží dobře. Trochu jsem ho upravoval a doplnil automatické vypínání napájení z baterie. TL062 nedoporučuju, je pomalý a nestačí přenášet "obdélníky" . Mám tam asi TL074 nebo LM324 nebo tak něco.

EDIT: Díval jsem se na skutečné provedení a mám tam(na rozdíl od předchozích tvrzení) skutečně TL064 a kmitočet mám kolem 100kHz. Zbylé dva operáky v pouzdře využívám pro automatické vypínání a pro oddělovací stupeň opřed usměrňovačem..
Pokusy jsem dělal i s TL074 a LM324, ale nechal jsem tam nakonec TL064.

Merak som uz v podstate postavil ale mam problemy so stabilitou.
Pri odpore 7-8 ohm mi rucicka poskakuje nie vzdy sa trafi na to iste miesto. do 6 ohmov je vychylka rovnaka.
Takisto som pouzil TL062 (TL064 zere o polovicu menej ako TL074 plus dioda na vypinaci dalsi 1mA) ale mam pocit ze som plosak navrhol zle.

Pre stabilizaciu napatia na 5V som pouzil LE50 + kondiky z pdf-ka inac schema ostala rovnaka.
Přílohy
esr_plosak.png
(32.82 KiB) Staženo 151 x
esr_schema.png
(13.29 KiB) Staženo 274 x
esr_mierka_1.png
(64.67 KiB) Staženo 127 x
Atlan

#47 Příspěvek od Atlan »

mne sa ta stupnica nejako nezda...som zvedavy co na to povedia ostatny-.....
PavelFF

#48 Příspěvek od PavelFF »

r1a2s3t4o5 píše:Merak som uz v podstate postavil ale mam problemy so stabilitou.
Pri odpore 7-8 ohm mi rucicka poskakuje nie vzdy sa trafi na to iste miesto. do 6 ohmov je vychylka rovnaka.
Takisto som pouzil TL062 (TL064 zere o polovicu menej ako TL074 plus dioda na vypinaci dalsi 1mA) ale mam pocit ze som plosak navrhol zle.

Pre stabilizaciu napatia na 5V som pouzil LE50 + kondiky z pdf-ka inac schema ostala rovnaka.

Ve schématu máš přepólovaný C8. Pokud to tak máš skutečně zapojené, změř napětí na děliči R9/R10, jestli je poloviční než napájecí.

Jinak, teoreticky vzato, by hodnota 10 Ohmů měla být přesně uprostřed stupnice, protože pak je na výstupu děliče Rx/R6 polovina napětí než při zkratu výstupních svorek. V praxi je to jinak, ale stupnice nemůže mít lineární průběh. Tvoje poslední stupnice je téměř lineární. Předchozí stupnice malovaná od ruky vypadá daleko pravděpodobněji.
r1a2s3t4o5
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od r1a2s3t4o5 »

PavelFF píše:Ve schématu máš přepólovaný C8. Pokud to tak máš skutečně zapojené, změř napětí na děliči R9/R10, jestli je poloviční než napájecí.

Jinak, teoreticky vzato, by hodnota 10 Ohmů měla být přesně uprostřed stupnice, protože pak je na výstupu děliče Rx/R6 polovina napětí než při zkratu výstupních svorek. V praxi je to jinak, ale stupnice nemůže mít lineární průběh. Tvoje poslední stupnice je téměř lineární. Předchozí stupnice malovaná od ruky vypadá daleko pravděpodobněji.

Je to tak, mal som tam prepolovany C8. Kondik som obratil a ako sa dostanem k odporovemu drotu, merak ociachujem znova.

Inak, z nejakeho ESR meraka na webe som odkopiroval tabulku ktora vyzera byt uzitocnejsia ako zelene bodky. Tu je
Přílohy
ESR_popis.jpg
(30.57 KiB) Staženo 140 x
r1a2s3t4o5
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od r1a2s3t4o5 »

Takze po prehodeni C8 a premerani stupnica vyzera takto. Uz nevidno chvenie ani pri 10ohm. Pristroj sa zda byt teraz v poriadku.
Přílohy
esr_mierka2.png
Opravena ESR stupnica
(64.02 KiB) Staženo 152 x
Odpovědět

Zpět na „Poradna“