Zapojení digitální TV

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kokun

#46 Příspěvek od kokun »

Tak jeden uplink/downlink = cca 3sec. - když jsou dva, hned je to dvojnásobek.
Stačí si porovnat třeba Eurosport-D /Astra1/ (který mám z STA) s Eurosportem-CZ /Astra3/ (individuál) a hned jsou to ty 3sec. (o jeden up/down navíc) :roll:
A podle tohoto např. poznám, jestli místní TV převaděč převádí sig. z terestriálu (či reléové trasy), nebo ze satelitu.
Honza - kokúň

#47 Příspěvek od kasa »

Hill píše:Jednak 100Hz CRT musí v sobě mít nějakou paměť na oba půlsnímky...
Jo, bývávalo. Většina 100Hz TV měla zejména v poslední době paměť pouze na 1 půlsnímek a zobrazovalo se to v pořadí A A' B B'. Pro režim A B A' B' je kromě celosnímkové paměti třeba ještě motion detector a to už bylo po roce 2000 drahé.

Hill píše:Příjem jednoho celého snímku trvá 20ms.
V evropských analogových vodách (CCIR B/G/K/I) trvá jeden TV snímek (= 2 půlsnímky) 40 ms.

Hill píše:Tomu se musí přizpůsobit i časový ofset zvuku - někdy by i těch 20ms rozdílu vadilo.
Nevadilo. Zvuk se dokonce dodatečně nezpožďuje nejen u LCD, ale ani u PDP, přestože samo rozvzorkování obrazu do 10 - 16 subsnímků trvá u PDP kolem 100 ms. Když se na to trochu soustředíte, zjistíte, že zvuk s obrazem není přesně synchronní u žádného dnešního LCD a tím spíš PDP TV. Na tenhle Lip-sync (posun obrazu a zvuku vůči sobě) existuje i speciální testovací signál.

Vy jste se tu ale původně bavili o něčem úplně jiném: O zpoždění signálu při digitálním příjmu. Tak se omlouvám za OT.
Hill
Administrátor

#48 Příspěvek od Hill »

Tentokrát OT nevadí, aspoň zase něco víme. S těmi 20ms to je moje chyba, to je v 50Hz TV skutečně půlsnímek, pardon.
V době, kdy do mého okolí dorazily 100Hz televize, jsem na jejich opravy položil kabel. Nechal jsem tu radost mladším, co je to živí, já měl a mám dodnes svých starostí dost.
Na druhou stranu je pravda, že když se mi na projektoru podařilo udělat o půl políčka delší smyčku za maltézákem, mohli si toho všimnout diváci až v zadních brázdách, že jde zvuk později. A tak daleko od televize se doma nesedí.
Taky sorry za OT.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“