VKV vysílač

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#46 Příspěvek od Hill »

Naprosto vážně. Určitě ten zákon platil ještě v roce 2002, jestli ho konečně nezměnili, platí dodnes. Na ovladačích k německým televizím, nejméně však v návodu k použití, musela být ta jejich pošťácká trubka a číslo.
Ten zákon totiž neřešil způsob přenosu, řešil bezdrátové ovladače, moudře z toho však byly vyjmuté ultrazvukové vysílače, které se přestaly používat brzy po zavedení, tak do půlky sedmdesátých let, jen snad Graetz s nimi vystačil ještě o nějaký rok déle. V Rakousku platilo něco podobného.
Ovladače bez homologace se prodávaly s upozornění, že jde o exportní přístroj a můžeš si ho v Německu koupit, nikoli však používat, použití povoleno jen v zahraničí, pokud tím neporušíš předpisy příslušné země, jinak na vlastní riziko.
Crifodo

#47 Příspěvek od Crifodo »

A co IrDA očička a přisvětlování kamer IR LEDkama? taky homo?
pida_m

#48 Příspěvek od pida_m »

TO Superpavel: Nic si z toho nedělej, každej nějak začínal..
- gramatika mi také moc nejde, ale narozdíl od tebe se snažim. Ono jde o to hodně číst, pak uvidíš tu chybku sám od sebe. (aspoň já to tak dělám a vytáčim tím učitelku, protože mám většinou y/i v pořádku, ale nevím proč tam má být.)
- s tím vysilačem, snad každej z nás si tím na začátku prošel a každej ho dělal.. pokud to nebude mít výkon ve watech a dvacet harmonickejch, nikdo to řešit nebude, pokud se teda zrovna sousedovy nenabouráš do rádia.
Horší je že to moc kvalitně hrát nebude a hlavně to bude frekvenčně ujíždět. Musel bys ten oscík udělat z krystalem a rozlaďovat to varikapem.

TO: ostatní, buďte na něj hodný, pokud je to kluk co začíná, tak je dobře, že něco dělá a jen nehraje hry na PC, jako většina mých kámošů.
píďa
Hill
Administrátor

#49 Příspěvek od Hill »

Crifodo, řekl bych, že na ně už ne, přisvětlení samo nenese modulaci. Ostatně od doby, co v Evropě pokapala jedna firma za druhou a trh se přesytil imitacemi z Asie, nastaly zlaté časy pro zkušebny a jiné k posuzování shody autorizované osoby a obchodní inspekce, ale mě to nějak přestalo zajímat.

Nevím proto, jak dlouho v Německu trvalo zrušení tohoto předpisu, než převzali (pokud vůbec, harmonizační dokument jsem nenašel) směrnici pro posuzování shody koncových radiokomunikačních zařízení 1999/005/EG z 9.3.1999, zveřejněnou ve sbírce dokumentů EU o měsíc později. Tato směrnice v kapitole I., čl.2, odstavec Názvosloví, odst.d) pokládá za rádiové vlny schopné se šířit do prostoru, aniž by jím byly uměle vedené, v rozsahu kmitočtů 9kHz až 3000GHz, t.j nejmenší uvažovaná vlnová délka je 1mm. To je už rozdíl proti původní formulaci "vysílací zařízení pro bezdrátový přenos, jiskrové a podobné" - Funkanlage je německy doslova jiskrové zařízení, ale v technickém názvosloví zařízení pro bezdrátový přenos informací prostorem šířenou elektromagnetickou vlnou.
V oblasti komunikací mají předpisy Němci snad ještě košatější, než my, a na to fakt nemám čas, abych se jimi prokousával do minulosti.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“