Laboratorní zdroj 0-30V/3A, zkušenosti?
Moderátor: Moderátoři
Zkus to do zkratu - resp. do ampérmetru. Nejdřív stáhni napětí i proud na nulu, pak zkratuj svorky- zapoj ampérmetr. Pak zvedni trochu napětí, potom proud. Jen omezenou dobu. Proud se musí zvětšit proti původnímu stavu R7. Kolik je proud do zkratu v původní verzi?
A dej sem skutečné schéma zapojení s hodnotami.
Původně jsem si myslel, že si chceš vyrobít druhý silnější zdroj(to se vždycky hodí) a ne že rozvrtáš ten slabší funkční.
Nijak jsem to nerozvrtal, jen jsem sundal kryt a odpor napájel paralelně, takže úprava vratná. Chtěl jsem si jen ověřit, jestli to bude fungovat. Ten silnější zdroj si udělám do dílny podle tohoto a proudový omezení nastavím tím odporem R7.
PavelFF píše:Tvůj toroid má pro napájení zdroje jedno napětí trochu velké (28V) a druhé trochu malé 14V. Optimální by podle mě bylo použít dvou traf, jedno slabé pro napájení regulačních obvodů s napětím 24V a pro napájení konce použít tvůj toroid. S výhodou bys mohl přepínat napětí 14/28V
Jaký musí mít výkon to trafko pro napájení regulačních obvodů, mám trafíčko 24V/2,6VA a pak silnější 8VA, ale to je jen 20V. Tak šlo by některé z nich použít? Díky.
Muselo by se to ověřit nebo udělat nějaké ochranné opatření(stabilizace napájecího napětí , operák na vyšší napětí,...), což se na dálku těžko radí. Já osobně bych ho tam dal, protože by umožnilo dosáhnout vyššího výstupního napětí zdroje a využilo by se plně napájecí napětí velkého toroidu.
Jelikož píšeš, že ti stačí napětí do 20V, tak použij trafo 8VA/20V a máš jistotu, že nepřekročíš povolené napájecí napětí operáků. Výstupní napětí zdroje pak bude nějakých 23-26V při max. proudu.
- Přílohy
-
0 až 50V 0 až 5A zdroj s 723.JPG- (208.52 KiB) Staženo 381 x
- Přílohy
-
pcb rozložení součástek.JPG- (111.84 KiB) Staženo 134 x
-
pcb zdroje.JPG- (85.48 KiB) Staženo 132 x
- frantajetel11