Oprava Tesla Condor

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Elektronik55

#46 Příspěvek od Elektronik55 »

Lukas-Peca píše:A proč by ty reproduktory někdo nahrazoval?

Máš snad na mysli , že tyto reproduktory jsou nezničitelné ?
Vladimír
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od Lukas-Peca »

No mně se je ještě zničit nepodařilo, a to už toho ten můj condor zažil docela dost (gympl).
Elektronik55

#48 Příspěvek od Elektronik55 »

Jde o to , že v určitých kmitočtech tzv. "chrčí" i při malé hlasitosti . Poslech na sluchátka , nebo na externí reproduktory je OK !
Vladimír
breta1

#49 Příspěvek od breta1 »

Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od Lukas-Peca »

No, tak já teda nebudu psát, že se to tak nedělá :)

Tipoval bych, že by mohly být dosti vhodné reproduktory z televizí Color 423 a 430. Mají 8 ohm a od oka podobné rozměry, nevím však, jaký je to typ.
Elektronik55

#51 Příspěvek od Elektronik55 »

Ty rozměry jsou právě dost důležité , zkus to zjistit . Také to musí být středobas ! Širokopásmový by nemusel v tomto přístroji vyhovovat a Celopásmový by se tam sice vešel , ale ty mají impedanci 4 Ohmy ! Navíc jsou hrozně drahé ! Používají se více-méně v automobilech .
Zatím jsem žádný ekvivalent nenašel , nejpodobnější , který by tam mohl vyhovět je od DEXON , ten má ale magnet o průměru 90mm a pochybuji , že by se tam vešel . [/url] http://www.dexon.cz/katalog/reproduktor ... -hifi.html [url]
Vladimír
Hill
Administrátor

#52 Příspěvek od Hill »

Někdy předloni jsem měnil středobasy v bedýnkách Unitra, z nedostatku jiné možnosti jsem tam vrazil místo vadného jeden no name z Hadexu. Porovnáním vlastností bedny s původním osazením a s náhražkou se ukázalo, že ten vyměněný má menší zvlnění průběhu v hloubkách a hraje se stejným útlumem skoro o půl oktávy níž. Nesoudil jsem, jestli byl původní skutečně z výroby tak tuhý, nebo jen měl ztvrdlé závěsy, prostě jsem vyměnil středobas i v té druhé (v mém případě se jednalo o větší, Ø 205 mm).
Tebe by mohl zajímat reproduktor Q314, jestli si dobře pamatuji, že původní condorácké měly uchycení na kružnici Ø 120 mm.
Jestli se ti bude zamlouvat jiný, pozor na rozsah, ne všechny v seznamu jsou středobasy, některé jsou střeďáky.

Reproduktory z televizí řady C416 či dokonce C110 bych nechal až jako úplnou nouzovku, protože jednak basy moc neumí, jednak je musíš nějak utěsnit v otvoru, protože jsou eliptické a ne kruhové.
[color]EDIT: opraveno objednací číslo reproduktoru[/color]
Naposledy upravil(a) Hill dne 03 bře 2016, 20:15, celkem upraveno 1 x.
starecd

#53 Příspěvek od starecd »

Měl jsem kdysi 2 Condory, na opravu(vyčištění kartáčků na motorech a výměnu řemínků) hrály teda velice dobře. Takto jsem slyšel hrát jen Aiwu 770, ale jaké repro tam byly to už nevím.
Hille:tento se rozhodně s průměrem magnetu nevejde.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od Lukas-Peca »

Tak v těch colorkách je ARN4708, ale žádné údaje jsem nenašel. Podle označení by měl být "basový", ale v telce je jako širokopásmo. Podle mě bude hodně podobný tomu, co je v condoru. Jen má navíc stínicí kryt, ale ten jde sundat.
Elektronik55

#55 Příspěvek od Elektronik55 »

Potíž je v tom (jak jsem již psal) , že překáží síťové trafo pod pravým reproduktorem !!!
Járo , máš- li na mysli Q213 - Magnat Edition 213 , tak ten je dvoupásmový , což by nevadilo vzhledem ke kmitočtovému rozsahu , ale má impedanci 4Ohmy a průměr magnetu jsem nezjistil . Oni vlastně skoro všechny tyto "automobilové"jsou dvoupásmové , třípásmové (celopásmové) o impedanci 4Ohmy a níže .
Psal jsem i několika prodejcům reproduktorů s těmito požavky na rozměry , vždy přišla odpověď , leč negativní , ale všichni chválí naše "staré" Teslácké reproduktory !
Možná by bylo vhodné nechat tyto reproduktory "Zrenovovat" , na Našem fóru je uživatel , který toto umí , ale už si nepamatuji jak se jmenuje . Měl jsem s ním tenkrát "rozpor" o nastříkání membrány reproduktoru barvou na kůži .
Vladimír
Elektronik55

#56 Příspěvek od Elektronik55 »

Lukas-Peca píše:Tak v těch colorkách je ARN4708, ale žádné údaje jsem nenašel. Podle označení by měl být "basový", ale v telce je jako širokopásmo. Podle mě bude hodně podobný tomu, co je v condoru. Jen má navíc stínicí kryt, ale ten jde sundat.

Jsem rád , že se zapojuješ , leč mrkni na průměr magnetu !!!
Vladimír
Elektronik55

#57 Příspěvek od Elektronik55 »

Zde je foto pravého repra a síťového trafa .
Přílohy
upraveny_Condor repro 002.jpg
(175.91 KiB) Staženo 181 x
Vladimír
Hill
Administrátor

#58 Příspěvek od Hill »

Elektronik55 píše:...máš- li na mysli Q213 - Magnat Edition 213 , tak ten je dvoupásmový , což by nevadilo vzhledem ke kmitočtovému rozsahu , ale má impedanci 4Ohmy a průměr magnetu jsem nezjistil...

Promiň, už jsem to opravil. V tom odkazu je adresa na správný typ, jen číslo jsem napsal blbě. Skutečně jde o Q314, ale ten má magnet skutečně velký.
Škoda, že nemám katalogové údaje k ARO4659, abych mohl říci "přehoď ten zdravý reproduktor do bedýnky s trafem a do té vyprázdněné vraž Q314".
V dolní rezonanci totiž nebude rozdíl zřejmě patrný, ale opravdu nevím, jak moc se liší účinností.
breta1

#59 Příspěvek od breta1 »

Jenom poznámka - uvedl jsem odkaz, kde jsem dal foto původního repro . Ten má rozteč děr 100mm, tedy jsou na kružnici 141,4mm
Victronix

#60 Příspěvek od Victronix »

Nevíte někdo, kde se dá sehnat funkční mechanika, nebo náhradní díly?
Ten můj Condor jel hromadu let. Gumičky pryč, motor nevím, ale už bude taky brzo KO. Nejhorší je, že kolečka, ale i ložiska jsou úplně vychozený. Prostě není to jen o seřízení.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“