O Italech a tak (odděleno)

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rezis

#46 Příspěvek od rezis »

Já jen tak se připtávám. To víš kdysi na motoru škodovky nebylo problém udělat cokoliv. Pak jsem přešel na Punto a byl mi motor svatý no po pár návštěvách servisu to skočilo, že si na něm rozebírám a skládám co potřebuji. Rozvody, těsnění pod hlavou, spojka, klouby.... Teď mám to slavné TSi už po záruce. Olej a filtry je pohoda. Svíčky už byly zajímavější, protože to musel vymyslet 🤐. Čekají mě zadní desky a kotouče.
No prostě něco málo o tom vím. A tak mě některé hlášky velmi udivují.
Internet - metla lidstva
EKKAR

#47 Příspěvek od EKKAR »

Bernard píše:Ty "parní zdroje" nějak nechápu. Já startuju nejdéle 2 s, a kdyby ten startér bral třeba 500 A, spotřeboval by náboj 1000 As, tedy 0,3 Ah, a energii 3,6 Wh. To snad není nějaká hrůza. A když někdo roztlačí 1800 kg mazlíčka na rychlost 2 m/s, dodá mu energii 1 Wh, takže řádově jsou obě verze v podobných číslech.
Je to právě o tý schopnosti dodat ten startovací proud - ani ne tak o celkový kapacitě, jako o tom proudu. Jenže velikost max. proudu souvisí s celkovou kapacitou/plochou a průřezem elektrod, takže aby baterka byla schopná dodat určitej proud do startéru, musí při stávající technologii mít určitou minimální kapacitu. Myslím tím obvyklou olověnou baterku - kdyby se jako startovací používaly třeba sintrovaný NiCd akumulátory, stačilo by pro nastartování auta mít kapacitu v řádu jednotek Ah - tolikrát mají tyhle články v porovnání s Pb akumulátorama menší vnitřní odpor. Jenže zase jejich cena, "ekologie" použitých materiálů, dostupnost a blablabla, zatím prostě dál visíme na olovu... Pro napájení pohonů pro přípravu směsi a řídicí elektroniku nutnou po start motoru stačí celkově proud menší než 10A, ten je schopná nárazově dodat i trojice lepších placatejch baterek...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rezis

#48 Příspěvek od rezis »

Když už jsme tady v takovém obecném tématu. Jak oživit akumulátory? Někde na aukru prý je něco co se nasype do článků. Ono by mi to celkem pomohlo...
Internet - metla lidstva
Atlan

#49 Příspěvek od Atlan »

o tom tu uz je vlakno, a je to hovadina, zober cenu noveho akumulatora ako dlho vydrzi dajme tomu 6 rokov, tak ze po 6 rokoch sa oplati investovat do noveho aku, okrem ineho bude mat nove dosky neporusene...
EKKAR

#50 Příspěvek od EKKAR »

@ Rezis - jediný co funguje, je pokusit se o desulfataci staršího aku. Když nepomůže nesymatrickej střídavej proud, nepomůže už nic... Mečta je jen prostředek, jak nouzově jednorázově oživit baterku, není to všelék.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
rezis

#51 Příspěvek od rezis »

Myslíš normálně jednocestné usměrnění a paralelně vybíjecí žárovku?
Ono jedná se o dvě 180Ah takže kupovat nové se mi nechce
Internet - metla lidstva
EKKAR

#52 Příspěvek od EKKAR »

Je tady o tom víc jak dvacetistránkovej dred - stačí hledat.
Jimmi2

#53 Příspěvek od Jimmi2 »

EKKAR píše:Proti originálu nevylepšili vůbec nic - naopak, snížili kompresní poměr, aby motor vůbec byl ochotnej tolerovat to, co Rusáci vydávají za benzín - a z obdobnýho důvodu i změnili otryskování karbce, aby to celý vůbec bylo ochotný startovat - a osadili tlumiče schopný vydržet savjétskije darógi ... Žigul je tak až na pár těchto detailů identickej s Fiatem 124 (pozdější verze s obdélníkovýma světlama pak s Fiatem 125).

V tomhle příspěvku je hned několik zjevných nesmyslů. Už jenom ten odkaz na Fiat 125. Vlastně celý tento příspěvek je úplně špatně :)
padre

#54 Příspěvek od padre »

EKKAR: Právě že to je přesně naopak... motory ve Fiatu type FIRE například 1.1 se nepotkají! Uno, Punto mk1 atd...
EKKAR

#55 Příspěvek od EKKAR »

"Tatíku" - kdybys pořádně četl, zjistil bys že to právě vypichuju u těch Firů - že se nepotkají, zatímco jiný řady ano...
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“