Málo místa na disku

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
satam

#46 Příspěvek od satam »

Promiň, ale zkus přestat přemýšlet o nesmyslech a uvědom si, že pro to, aby Ti PC dobře pracoval, musíš mít na systémovém disku nejméně cca 10% volného místa, v Tvém případě bych skoro radši volil 20%. Jak to uděláš je bohužel Tvůj problém, ale bez toho se asi dál nehneš.
rnbw

#47 Příspěvek od rnbw »

A preco je to v percentach? Ked mam 10 GB disk, tak staci 1 GB, ale pri 1 TB disku uz treba 100 GB ?
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Lukas-Peca »

Koš by mě skutečně nenapadlo vysypat, děkuji.

Satam: takže jestli tomu dobře rozumím, mám přestat řešit kraviny v podobě náhlého nedostatku místa na disku, které něco sežralo, a zaměřit se... na nedostatek místa na disku. Děkuji za radu.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od workhard »

Projeď to tím CCleanerem. 4 stránky o kravině, která se dá hravě vyřešit kliknutím myší.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Panda38
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od Panda38 »

U tak malého disku se může vyplatit zapnout si kompresi. Jede to sice trošku pomaleji, ale ani moc ne, a úspora místa může být znatelná.

Na druhou stranu - cena za trochu větší disk je dnes už zanedbatelná, často končí PC s většími disky na smetištích (tedy jestli se nejedná o nějaký NB).
satam

#51 Příspěvek od satam »

rnbw píše:A preco je to v percentach? Ked mam 10 GB disk, tak staci 1 GB, ale pri 1 TB disku uz treba 100 GB ?

Ano, je to tak a dokonce to mám v několika případech ověřeno. Ta hranice není přesně 10% a podle mě je stanovená experimentálně. Pochopitelně je to trochu závislé i na použitém systému - těžko si ale někdo dá na 10GB HDD W7. Měl jsem např. v ruce ntb s Win XP, na HDD cca 2% volného místa a ten ntb jen nabíhal cca 30min. Stačilo trochu trpělivosti, vymazání/odinstalování spousty blbostí a když jsem se dostal k těm cca 10% volného místa, ntb už běhal skoro tak rychle, jak měl. Ještě bych dodal, že HDD v tom ntb měl tuším 160GB.
rnbw

#52 Příspěvek od rnbw »

Lenze to sa nezrychlilo tym, ze si uvolnil miesto, ale tym, ze si odinstaloval tie blbosti, co to spomalovali.
satam

#53 Příspěvek od satam »

Ale to se pleteš. Proto jsem psal, že to mám ověřené na několika "strojích", které jsem čistil. Navíc se na nich většinou objeví hláška:
"Upozornění - na disku je málo volného místa!" nebo přibližně tak nějak.
p32

#54 Příspěvek od p32 »

Neplete, má pravdu.
satam

#55 Příspěvek od satam »

Tato forma dikuze tazateli moc nepomůže, proto poslední můj příspěvek.
To, že jsem napsal "blbosti", je můj problém. Jednalo se jednak o už nepotřebná některá data a dále některé běžně používané programy, o kterých bych si netroufl říct obecně, že zpomalují PC.
To, co napsal rnbw je také pravda, ale ne v mém případě, to mám bezpečně ověřeno. :wink:
Andrea

#56 Příspěvek od Andrea »

Zajímavé, já mám teď na systémovém disku 4% volného místa a počítač běhá pořád stejně rychle, jako když bylo volno 40%.
p32

#57 Příspěvek od p32 »

satame, měl bys vyjadřovat volné místo v MB (GB) než v procentech. Procenta totiž nic neřeknou. Pokud tazatel má paměť aspoň 2 GB, tak může odkládání na harddisk rovnou vypnout. V paměti mu to bude stačit a možná to bude i rychlejší, jen po startu to potrvá déle. Když budu tvrdit, že místo na HDD mu bude stačit 2GB a to je většinou pravda, když nebude nic velkého zrovna instalovat, a vlastní HDD bude 200 GB, tak si dovolím tvrdit, že mu bude stačit jen 1% volného místa z daného HDD. Z 2TB dokonce jen 0,1%. :lol:
satam

#58 Příspěvek od satam »

p32

#59 Příspěvek od p32 »

Jestli to chceš upřímně, tak na všech odkazech melou blbosti, co je učili asi v základním školení pro děti. Neber to osobně, ale volné místo na HDD ti s velkou rezervou musï stačit takových 2 GB na všech velikostech HDD. A je potvrzeno na 100%, že uživatel mající HDD o velikosti 100 GB a víc a přitom tam má jen 2 GB volného místa, tak že tam minimálně 60 GB, které může smazat bez jakékoliv škody do 5 minut.
A člověk, který používá XP na HDD o velikosti 20 GB (to bohatě stačí !!!), tak se musí naučit dříve nebo později své zbytečnosti zálohovat na externí disk.
Mám dojem, že píšeš o něčem jiném než jen o volném místě na HDD.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od forbidden »

Už dlouho zákošům říkám: rozumný minimum volnýho místa na syst. disku je 10 GB, opravdový minimum jsou 2 GB. Pod 500 MB nastává krize, kdy už winy nejsou schopny dobře fungovat. Samozřejmě se to týká "běžnýho" stroje s běžnýma aplikace a službama na pozadí.
Jinak já osobně se držím zatím okolo 1/3 volnýho místa na syst. disku. Ale to je kvůli tomu, že je to SSD a tomu to vyloženě dělá dobře :D
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“