Zdroj z gme?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PavelFF

#46 Příspěvek od PavelFF »

romanzbrna píše:... Obávám se, aby se mi neupekl šváb ve zdroji. ...... Píšou 100W, ale nemám představu, co to obnáší. Bude mi stačit pasivní chladič, co je na obrázku v přiloze společně s větracíma dirkama?
Díky
Šváb se neformálně říká integrovanému obvodu ale ty asi myslíš výkonový tranzistor.

Zdroj (tranzistor) se nejvíc hřeje, když je na výstupu minimální napětí a maximální proud. Může to být klidně 100W. Je to cca součin výst. proudu a napětí za usměrňovačem. 100W si můžeš představit třeba jako stejnojmennou svítící žárovku a hned je ti jasné, že to je docela hodně ztrátového tepla. Tvůj chladič bez nuceného chlazení ventilátorem na uchlazení 100W nebude stačit. Odhaduji, že to je chladič od procesoru z PC(?), tedy nejdelší rozměr je někde kolem 10cm.

Uchladit 100W pasivně vyžaduje celkem velkou chladicí plochu a dostal ses právě do bodu, kdy se začínající konstruktér začíná setkávat s realitou a uvědomovat si, že prosté navyšování proudu zdroje není bez komplikací, nárůstu rozměrů a také nákladů. Na výpočet chladičů najdeš na netu postupy a pokud znáš potřebné parametry zamýšleného chladiče, tak není složité se dopočítat přibližné délky profilu.
romanzbrna

#47 Příspěvek od romanzbrna »

Díky, to sem si neuvědomil, že to můžu přirovnat k žárovce.
PavelFF

#48 Příspěvek od PavelFF »

Je to hodně hrubá představa - žárovka má malou plochu, vlákno je do běla, což chladič s polovodičem nikdy nebude, ale například pokus uchopit svítící baňku do holé ruky leccos napoví. A taky je možno se snadno přesvědčit, jak žárovka ohřívá svítidlo, objímku, okolí ....

Jinak si můžeš nastavit na zdroji třeba 1A do zkratu a pozorovat, jak rychle pojede teplota chladiče nahoru. Až na něm neudržíš ruku víc jak několik vteřin, tak bude mít jen něco kolem 60 - 70 stupňů. Výkon si snadno spočítáš - Napětí CE tranzistoru krát proud tranzistorem.

Osobně nedimenzuji chladiče na trvalý maximální ztrátový výkon, protože mi to připadá neekonomické a tento druh provozu není častý (záleží samozřejmě na uživateli). Mám ve zdrojích hlídání teploty chladičů a při přehřátí se výstup vypne. Celá krabice pak může být menší, což je v mém případě žádoucí kvůli nedostatku místa.
romanzbrna

#49 Příspěvek od romanzbrna »

Tak chlazení už jsem vyřešil, ale mám takový dilema. Jelikož to je můj první počin z elektra, tak řeším každou blbost. A radši se zeptám, než aby mně něco vyhořelo.
Jako trafo mám toroid indel 24V/3,33A (dává 38V bez zátěže). Dál mám desku zdroje z GM 30V/3A. A teď potřebuju ještě napájet ventilátor 150mA /12DCV a 2x měřák 5-30DCV/ 60mA. Napětí chci omezit obvodem s LM2596 ( http://www.ebay.com/itm/361404560130?_t ... EBIDX%3AIT ), který mám po ruce. No proudově se blížím limitu trafa a rád bych znal vaše názory, jestli to tak můžu nechat.
Díky
PavelFF

#50 Příspěvek od PavelFF »

Co se týče zatížení toroidního trafa, můžeš to tak nechat. Toroid to lehce snese.
Větráku spínaný zdroj nebude vadit, digitálním měřákům možná ano. Můžou přeskakovat čísla na posledním místě a taky se může rušení z měniče dostávat na výstup zdroje. Jedno zvlnění na výstupu zdroje máš z principu funkce a další s vyšším kmitočtem se může přidat po instalaci snižujícího měniče.
V podstatě ti nedoporučuji do lineárního zdroje tahat něco spínaného. Dokonce už i ty dva digitální měřáky s LED zobrazovači se můžou trochu přičinit o zvýšení rušení na výstupu, ale to je zanedbatelné.

Raději přimotej 2-3 další vinutí na toroid a všechno udělej klasicky na 50Hz. Místo tam máš, voltmetrům stačí pár závitů, ventilátoru o něco víc, ale nic složitého to není. Můžeš klidně použít běžné izolované propojovací vodiče.
romanzbrna

#51 Příspěvek od romanzbrna »

A nestačilo by od rušení usměrnit oba zdroje zvlášť?
PavelFF

#52 Příspěvek od PavelFF »

Nevím jak to myslíš.

Zbavit se rušení ze spínaného zdroje je obtížné. Jisté je to, že na čistotě výstupního signálu se vždy projeví negativně. Ale volba je jen na konstruktérovi, jestli mu něco vadí nebo ne. Pokud je jev zanedbatelný, nemá cenu se jím zabývat.

Jen jsem upozornil, jaké vedlejší účinky může přinést aplikace jinak energeticky výhodného spínaného zdroje. A že je dobré preventivně se mu vyhnout, bude-li to možné.

V případě tvého zdroje je možno říci, že rušení ani nepoznáš a tudíž nemá cenu to řešit. Osciloskop nemáš, nemůžeš se podívat jak na tom jsi a jak je přídavné rušení významné. Takže můžeš zůstat klidný.
romanzbrna

#53 Příspěvek od romanzbrna »

Tak na radu sem se pustil do domotání trafa, ikdyž sem to bral jako poslední možnost, protože sem to nikdy nedělal. Jistej si svým výtvorem úplně nejsu, tak se radši podělím.
Vzal sem si trafo, který bylo na 230V/13V 400mA a vzal drát ze sekundáru. Namotal ho kolem mýho, to celý omotal černou elektrikářskou páskou. Namotal sem si AC 9V bez zátěže (potřebuju v zátěži max 12V DC, ideál 8-10V DC, abych tam nemusel rvát tolik odpory), což bylo kolem 45 otáček. Jak to vydrží proudově si ale nejsu jistej. Může to tak být, nebo ten drát mám špatně a měl by tam být průřez třeba jako u prvního sekundáru? Počítal sem s tím, že to byl drát na 400mA a já využiju sotva 300mA. Mate mě ale to, že původní vykuchaný trafo mělo drát na sekundár 3x tak delší, než sem namotal na toroid.
PavelFF

#54 Příspěvek od PavelFF »

Máš to dobře. Vodič vyhoví s rezervou, trafu to taky nebude vadit. Pokud je závitů málo, tak prostě přimotej. Trafo má cca 5 závitů na Volt , (45z/9V = 5z/V). Víš, kolik musíš namotat, abys dosáhnul požadovaného napětí.

Pro voltmetr ti stačí tak 30 závitů slabým drátkem. Ani nemusí být smaltovaný. Klidně s izolací z plastu. Pak 4 diody a kondenzátor a máš zdroj. Proti spínanému zdroji je výhoda ve spolehlivosti, jednoduchosti, opravitelnosti a neruší to.

Jediné, co je možná lehce diskutabilní je použití elektrikářské pásky, protože si nejsem jistý, na jakou je dělaná teplotu a jakou teplotu bude mít trafo.
Používá se obvykle polyesterová páska (mylar), jenže ji asi nemáš. Já na proklady kdysi používal materiál z rozmotaných traf(polyester a papírová lepenka). Kdysi jsem občas omotal krycí papír obyčejnou izolepou. Taky to vydržela, jenže z izolepy se časem lepidlo rozteče a rozblemcá i kam nemá. Dnešní elektrikářská páska se mi zdá být skoro bez lepidla, to je lepší. Nedávej jí tam hodně. Stačí jedna vrstva, protože se dalšími vrstvami čehokoli zhoršuje chlazení.

S úpravami toroidů nemám zkušenosti. Je jasné, že domotáváním a úpravami vzhled utrpí, pokud nedodržíš původní materiály. Toroid je vlastně takové trafo naruby - všechno je vidět. Klasické trafo má cívku schovanou mezi plechy.
romanzbrna

#55 Příspěvek od romanzbrna »

Tak konečně dílo jsem dokončil, u toho se zapotil, pár pojistek (naštěstí) odvařil. A taky plno se naučil.
Boužel ampermetr odešel mou vinou. Kvůli tomu jsem musel udělat dvě sekundární vinutí pro měřáky, protože voltmetr má jen 3 vývody (společnou zem s deskou zdroje a tou sem zničil ampermetr). Naštěstí stojí jen 45kč z Číny. Takže ampermetr s větrákem, voltmetr a zdroj má jinej sekundár.
Všem, co mi poradili díky, sám bych to asi nezvlád.
PS Stejně jsem došel k názoru, že se to cenově za tu práci až tolik nevyplatilo. Třeba Tipa má jen o málo dražší http://www.tipa.eu/cz/zdroj-laboratorni ... /d-148436/ Na druhou stranu zase vím, kde co hledat, když se něco pokazí a mám trochu menší provedení. A to potěšení z nervů, když se něco nedaří je taky k nezaplacení
Přílohy
zdroj1.jpg
(243.15 KiB) Staženo 152 x
zdroj.jpg
(298.97 KiB) Staženo 160 x
PavelFF

#56 Příspěvek od PavelFF »

Je to fešák! Provedení je moc hezké.

Kupované zdroje, ač navenek hezké, bývají velmi ošizené právě na dílech, které by měly obsahovat hmotu, objem, materiál. Nedá se ošidit (udělat za pár šupů) třeba výroba rozměrného odpovídajícího hliníkového chladiče. Tak tam někdy pro jistotu nic takového jako správně dimenzovaný chladič nebývá a co se týče trafa, to je to samé - bývá silně poddimenzované. Někdy ti šejdíři prostě připevní výkonový tranzistor jen k ocelovému plechu 0,5mm co tvoří plášť a hotovo. Navrch huj, vespod hnůj.

Takže zrovna zdroj je věc, která je obvodově jednoduchá a dá se s výhodou vyrobit podomácku. Pokud člověk musí všechno nakoupit nové, nejlevnější to nebývá, ale je to aspoň poctivé, zdokumentované a opravitelné.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“