Asi mi umírá PC

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#46 Příspěvek od Celeron »

Začal jsem chystat bednu od umřelýho PC na zítřejší dodávku a montáž Haswella. Odpojil jsem diskety, IDE, SATA, PCI desky, Nvidii. Zůstal jen SATA C:, integrovaná grafika a klávesnice a myš. Jen tak na zkoušku jsem PC pustil a stále mrtvola. Tak jsem vytáhl dvě RAMky 512MB/DDR2 a nechal jen dvě 1GB/DDR2. A co se stalo, PC naběhlo a zcela bez problémů. Tak jsem ty 1GB vytáhl a dal jen 512MB. A ejhle na displeji hláška "The firmware has detected that the system memory has decreased". 8O Začal jsem zkoumat, co to je.
Na boardu jsou 2 modrý a 2 černý DDR2 štekry. Podle manuálu jsou naprosto stejný. Když dám do jakýkoliv dvojce barev dvě 1GB RAMky, tak PC jede a hlásí 2GB. Pokud přidám ty dvě 512MB, tak se kouše.
Pokud dám do černý dvojce Ramky 512MB, tak je ta hláška viz výše. Ale pokud se Ramky 512MB přemístí do modrých štekrů, tak PC jede a Memtest nic nehlásí. Pokud je vrátím zpět do černých, zase hláška. Tak jsem vyhrabal ze zásob RAM 512MB/DDR3 a zkusil prohazovat. Našel jsem jednu kdy se hláška ztratila a už je jedno v který dvojci jsou RAM 512MB osazený. Takže nadšení, kompletace do původního stavu, připojení všeho, co jsem odpojil a PC stále jde. Jako poslední krok jsem zkusil vrátit tu "vadnou" RAM a asi mě jebne, protože vše zase chodí. Nechápu. :roll: Vždycky po tom, co se dost pošťourám v PC, tak je týden až tři pokoj. Tohle vypadá, že se jedná o nějakej "mechanickej" problém na boardu, studeňák, prasklej plošák, kontakt v konektoru či patici, možná i kuličky pod čipsetem. Pohybem boardu (prohnutí a pod) se zase kontakt obnoví.
No nic, zítra budou nový střeva, doufám, že vydrží to co tahle DG965SS.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“