Je tranzistor 2N3055 opravdu náhradou KD501/2/3?
Moderátor: Moderátoři
- weed_smoker
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Např. v TTL solidně plavala, ty zmetkový série se ještě dlouho vyprodávaly po bazarech. Intermetalický slitiny při kontaktování čipů byla jejich černá můra. Časem ta vrstvička nevodivýho oxidu narostla a s kontaktem byl konec...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Pro koncové stupně jsem musel pro párování vždy vybírat z většího množství, a to jak kvůli zesílení, tak kvůli Uce. Snazší to bylo u kvazikomplementáru, u NPN proti PNP byl průšvih se zesílením. Od GC5xx po KD6xx. Přestože KD503 byly příjemným překvapením, i ony se musely párovat. Jak na zesílení v pracovním bodě (spíše rozsahu, někdy se chovaly při různých proudech řekněme zajímavě), tak na Uce (po zahřátí).
K ostatním tranzistorům:
Taktéž jsem vybíral tranzistory na vstupy do předzesilovačů dle šumu (KC5xx a KC1xx), z dřívějších jsem měl dobré zkušenosti s OC170. Jinak KCxxx a KFxxx měly zesílení a max. napětí často i mimo toleranci do plusu i do mínusu.
S výkonovou ztrátou problémy nebyly, Tesly si nechaly dosti líbit.
Z KU6xx jsme ochotně přecházeli na KDxx i pro rozhodně větší zesílení u většiny kusů a slušnější chování v zesilovačích (nakonec KUxxx nebyly pro nf určeny).
U švábů nebyl až tak problém s typem 8048, ale s pamětí, zde jenom západní, sovětské nestály za nic. Jinak řada 84xx, 54xx bez větších problémů, zato (UCY) 74121 a 74123 jsem nakonec nahrazoval zapojením s tyristory, ty se spouštěly dle nálady. V tom žádný znalec nejsem, těch pár projektů jsem se snažil řešit mikroprocesory.
Proto nemohu říci, že TESLY by byly špatné, ale hodně se mezi sebou lišily, muselo se pro některá místa v zapojení holt vybírat.
Polovodiče v sovětské vojenské technice, ke které jsem se z povzdálí dostal, v osmdesátých letech se mi jevily celkem spolehlivé, asi sami věděli, co jim funguje a co ne. No, nevzpomínám si, že by v ní číslicové obvody řešily pomocí hradel. A na opravu sovětských TV dovážených a prodávaných olomouckou posádkou si kolega založil slušně prosperující živnost, jinak je opravoval spolu s oravskou TV pomstou kdo měl ruce a nohy.
Teď jsem si uvědomil, že jsem vlastně s vyjímkou MBA810 a MAA723 jiné analogové integrované obvody prakticky nepoužíval.