Tesla Liberta slabý a přebuzený zvuk.
Moderátor: Moderátoři
ECH 8 noha mám 110V mělo by být 0,28
ECH 9 noha mám -8V mělo by být 60V
EBF 6 noha mám 192V mělo by být 220v
ECL 2 noha mám 13,3V mělo by být 15V
ECL 6 noha mám 212 mělo by být 220V
ECL 7 noha mám 193 mělo by být 200V
ECL je jakš takš v toleranci takže problém bude ještě někde jinde.
Ale obávám se, že už těch zásahů moc k dispozici nemáš. Zvýšený brum spolu se sníženým napájecím napětím může způsobovat vadný filtrační kondenzátor C23/C24, popř. zhoršené vlastnosti selénového usměrňovače.
Řešit citlivost v tomto stadiu je ještě předčasné.
p.s. Ještě změř napětí na C24 (výstup usměrňovač). Při napětí v síti 220V~ by mělo být +240V=, tzn. že při 230V~ úměrně víc.
Ale dostatečný signál z antény je alfou a omegou.
Nemůže být svod na mezi vinutími na tom výstupním transformátoru?
- elektrosvit
Nemám teď po ruce zapojení Liberty, ale jako mladej blbec jsem takhle ve stavěném zesilovači zničil dvě EL84 i přesto, že byly 100R/0,5W odpory v g2. Odpory sice začaly topit a čoudit, ale g2 byly holt rychlejší.
Paralelní kondenzátor 1k5 k primáru výstupáku, může to dělat i on.
Elektrolyt v katodě pentody ECL82 je v pořádku? Pokud dáš potenciometr hlasitosti zhruba doprostřed a dotkneš se běžce, bručí to hodně nahlas, nebo taky blbě a málo? Co při přepnutí na gramo - při odpojení kablíku přenosky totéž, bručí to při potenciometru naplno pořádně, nebo zkresleně a slabě?
A nakonec - zkoušel jsi jinou ECL82, nebo ji měřit?
Já tedy nevím, ale tyhle nf části s řadou ECL jsou jednoduchý jako slepičí žebřík, moc toho není, co by mohlo být vadné.
sinclair píše:Přívod výstupáku k anodě v zapnutém stavu neodpojovat! Je to hodně hloupý nápad. I když je v g2 vždy nějaký odpor, tak za tohoto stavu g2 převezme funkci anody a pokud se nerozžhaví a neuhoří, tak minimálně se zkroutí. ECL82 se i bez vnitřního zkratu začne chovat hodně podivně.
Leoši, on odpojil nejspíš cele trafo . . .
takže odpojil i vinutí, které je v katodě . . .
takže tam asi nic neuhořelo
on se omlouval, že nezná elektronky, ale mě to připadá že nezná ani Ohmův zákon a neumí číst schéma . . .
. . . tady nestačí jen vést za ruku . . .
. . . já to vzdávám.
Pokud dám hlasitost naplno a dotknu se potenciometru hlasitosti tak žádný brum jen jemně lupe při doteku. Prostě to nezesiluje. Jinou lampu nemám a měřák na lampy taky ne.
- elektrosvit
Pokud to nepomůže, je chyba v zapojení nebo vadná ECL82.
Jest-li sedí schema se skutečností ale musíš zkontrolovat sám, to za tebe nikdo neudělá.