Do kterého rádia se pustit pro začátek?

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
elektrosvit

#46 Příspěvek od elektrosvit »

Škoda, máš variantu s plastovou skořepinou pro montáž přenosky CS29. Buď sežeň šásko ve variantě skořepiny s půlpalcovým úchytem, nebo jen to raménko. Někde jsem ho viděl v prodeji, ale stálo dost peněz. HC13 a HC13.50 jsou opět jen na krystalovou přenosku. Výhodou je akorát větší průměr talíře a zvedáček raménka. Pro instalaci magnetodynamické přenosky bys musel stávající raménko nahradit typem P1201 z HC14.20. Opět se dá sehnat, ale je s tím dost práce.
jade

#47 Příspěvek od jade »

Nešla by vyměnit jen ta koncovka?
Podle fotky bych řekl, že teď je tam tohle raménko HC 04

Liší se sestava i něčím jiným? Vypadá to, že závaží je stejné jako HC 16
Jinak to moje šasi nese označení HC 16.
Přílohy
Ramenko Tesla HC 16.jpg
(75.31 KiB) Staženo 73 x
Ramenko Tesla HC 04.jpg
(76.39 KiB) Staženo 62 x
elektrosvit

#48 Příspěvek od elektrosvit »

Stejný průměr má akorát ta trubka, která se vkládá do ložiska na šasi. Závaží asi taky. Koncovka vyměnit nejde, protože je upevněná k raménku na pevno a je v ní konektor pro přenosku. Raménko pro magnetodynamickou přenosku má čtyřpólový konektor přímo v trubce a skořepina (koncovka) jde vyjmout. Kromě toho je zde lepší uložení na hrotech a pod vidlicí s hroty, ve které raménko kývá, patří ještě kuličkové ložisko (miska s kuličkami), mělo by být v sáčku. Raménko, které je na první fotce, patří na HC04 a je na vložku VK4302. Na HC16 máš podobné s odlišnou skořepinou pro CS29. Nevím, zda jsou na šasi pro oba typy ramének ložiskové trubky stejně vysoké.
jade

#49 Příspěvek od jade »

V manuálu k HC 16 se píše, že "... Trubkové raménko má výměnnou htavičku s krystalovou vložkou a možností vestavby magnetodynamické vložky s ½" uchycením."
Jak tomu mám rozumět :?:
sinclair

#50 Příspěvek od sinclair »

Tak, že originální šasi HC16 má hlavičku s 1/2" pro oba typy vložek, jako je na druhém obrázku.
Krystalová vložka VK se do jeho hlavičky upevňovala plechovým držákem, jako VK4204 u HC15, jde fakticky o stejný šasi, jen designově upravený.
Ale je možný, že kvůli vložkám CS měly některý HC16 jinej předek.
Myslím, že Ty úplně originál HC16 nemáš.
Mám se jít podívat do sešitu k HC16 či NZC160, jak je to teda doopravdy?
jade

#51 Příspěvek od jade »

Je to určitě originál, kupoval jsem šásko koncem osmdesátých let, zabalené v takové té polystyrénové krabici.
Ale jestli Tě můžu požádat, podívej se, ať máme jistotu.
jade

#52 Příspěvek od jade »

Našel jsem o HC 16 následující zmínku: "Bohužel verze pro Bratislavu má pevnou hlavici vhodnou jen pro krystalku. Východoněmecká přenoska je sice lepší..."
elektrosvit

#53 Příspěvek od elektrosvit »

HC16 mělo dvě varianty přenoskových ramének. První je to, které je na druhé fotce. Tj. s odnímatelnou skořepinou pro montáž magnetodynamické přenosky VM nebo krystalové vložky VK pomocí plechového adaptéru. Bylo určeno pro NC, NZC a NZK 160. Druhá varianta má neodnímatelnou skořepinu pro montáž keramické vložky CS29. Byla určena třeba pro gramorádio Dominant. Evidentně máš tu druhou variantu. Prodávaly se obě.
sinclair

#54 Příspěvek od sinclair »

Myslel jsem si to. Měl jsem takový neurčitý dojem, že jsem HC16 viděl v něčem továrním vestavěné a mělo to jinou hlavu, na enderáckou vložku.
Celkově to byl pitomej nápad, s těma CS.
Když nedokázali zajistit aspoň minimální kontinuitu, záměnnost a dostatek na výměny, neměli se do toho vůbec pouštět.
Přitom my sami jsme velmi dobré vložky vyrábět uměli. VK4204 v HC15 byla fakt velice dobrá.

Škoda, že se nějaký dobrý duši nepovedlo prosadit úpravu dvojčat z VB4301 na vyšší výstupní napětí.
To mohla být vložka na hodně dlouho, kór s odpadním diamantem. Baryumtitanát se nesype, jako sebelíp impregnovaná Siegnettova sůl.
Ale co by člověk po bolševikovi chtěl, žejo. Natož tak uvažování mimo pětiletky...
sinclair

#55 Příspěvek od sinclair »

Ty CS vložky byly myslím dvě, CS29 a pak asi CS24 či tak nějak.
Elektrosvite, nedělaly se s dvěma druhy ramének i HC30?
Já Ti mám takovej neurčitej dojem, že mám někde ve skladě NZC300 s tou německou ludrou.
Vzal jsem si to jen kvůli tomu zesilovači, to je vlastně AZS226.
elektrosvit

#56 Příspěvek od elektrosvit »

Prvně se přenosky CS montovaly už do upraveného HC04 pro gramofony GZ041 a NZC041. Pak do HC16 a nakonec i do HC30. Verze pro NC a NZC300 měly opět půlpalcovou skořepinu, verze pro GZ030 a NZC030 měly skořepinu pro CS29.
jade

#57 Příspěvek od jade »

Nevíte náhodou, co patří do té A-104 za reproduktor? Můj exemplář se nevyhnul řádění kutila domácího, mám tam ARN 5608 a ARV 081. Tenhle hloubkáč je asi vhodný spíš do uzavřených skříní.
sinclair

#58 Příspěvek od sinclair »

To nepochybně. Když už nic jiného a horšího, tak tam schází nejmíň 4-5dB na citlivosti, což je při výkonu 4W dost citelné.
ARN560x se v otevřené či polootevřené ozvučnici chovají, jakoby tam byl akustický zkrat - vůbec to hloubky nehraje. Na to je potřeba širokopásmový reproduktor s jiným Q a jinými dalšími vlastnostmi. Typický zástupci do tohoto stroje jsou ARE667 či ARO667. Jestli budeš dělat novou desku, tak počítej s rozměry ARE667. Použitelný je i ARE689.
Pokud bys tak úplně netrval na naprosté původnosti, tak by tomu z hlediska akustického výkonu velmi prospěly dva ARO568, nebo ARO5608 vedle sebe a paralelně, jestli je ale seženeš. Vejít by tam vedle sebe měly.
Já si z A-104 pamatuju bulharský či ruský, azbukou popsaný eliptický reproduktor velikosti asi naší ARE667. Původní ale měl škaredý, jakoby "podkovový" AlNi magnet /jako naše staré ARO-ARE533/ a žlutě zinkovaný plechový koš. Rusové a možná i ti Bulhaři tenhle typ magnetu u citlivějších kusů často používali.
Někdo psal, že tam dávali i naše ARE. Pokud seženeš a dáš tam ARE667, nic nezkazíš. Vyskytovaly se nejčastěji, na střídačku s ARE689, ve velkých plastových skříňkách RPD.
jade

#59 Příspěvek od jade »

Dík, zkusím zapátrat na půdě. Případně na Aukru...
Ještě k tomu mému šásku HC16: Ten můj má motorek na 24V, ten "normální" HC16 byl na 220V?
elektrosvit

#60 Příspěvek od elektrosvit »

Ano, je to tak. Ty máš verzi pro gramorádio Dominant, kde se motorek napájel z trafa. V gramofonech NC a NZC byl motorek na 220 V.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“