Přídavný 2.takt motor na bicykl - zkušenosti?
Moderátor: Moderátoři
S tebou jsem skončil, víc na tvoje provokace odpovídat nebudu, ale budu je přímo psát do bonz-vlákna.
A kutilmile - nelituju tě
PeteBurns píše:... Vykon 250W pre elektricky motor a max. 25km/h plati pre vsetky e-bike, nielen s motorom v naboji...
Loni v létě jsem při houbaření potkal na lesní cestě jednoho svého známého jak jel na elektrokole.
Dali jsme se do řeči a "vypadlo z něj", že onen e-MTB má údajně e-motor o výkonu 750W (jen nwm, jestli jmenovitý, anebo jen špičkový). Kolo mělo stát přes 36kKč.
Měl ho teprve chvíli a jel ho prý otestovat právě po lesních cestách. Potkali jsme se už poměrně dost vysoko - já houbařil samosebou v dost prudké části lesa - on to bral lesní cestou, která se šplhala po serpentinách. Měl namířeno ještě podstatně výš. Přitom mně kolo nepřipadalo jako specielně "crossové" - vypadalo obyčejně, jako každé silniční.
I v tomto článku se píše o "násobně vyšších výkonech":
...
Tento bod si někteří výrobci neuměli dlouho přeložit správně, a tak se potichu chodilo okolo horké kaše. Nové systémy středových i nábojových pohonů, které deklarují jmenovitý výkon 250 wattů - například Bosch Performance CX nebo Yamaha PW-X, jsou reálně i násobně výkonnější. Je to logické, jedná se o pohony takřka výhradně pro elektrická horská kola a s 250 watty si moc radosti v 18stupňovém stoupání neužijete.
...
Neporadil by někdo, jak usnadnit to startování? Abych s tím nemusel běhat jako trotl po dvoře pro obveselení sousedů? Asi nějak před startem vstříknout benzín do válce? Myslím, že v karburátoru nedojde tou slabou tryskou k dostatečnému nasátí benzínu do studeného válce...ale prosím k věci, kdy jsem píše:V pokračování a reakci na můj úvodní post jsem už teď docela spokojenej, jen to startování bych potřeboval snadnější (něco jako na své pile Stihl = zavřu vzduch, zatáhnu, blafne, otevřu vzduch, zatáhnu a frčí). Proč to nejde tady také tak? Měnil jsem svíčky, dumal nad karburátorem a nic jsem nevymyslel. I když je v plováková komora plná benzinu, tak se hned po prvním startu (rozjedu se a pustím spojku) benzin do válce nedostane v dostatečném množství (nebo vůbec). Když jsem zkusil vyndat svíčku a vstříknout benzín rovnou na píst, tak to pak čaplo hned. Ta "fixirka" v karburátoru je prostě slabá. Chtělo by to nějaký fígl, aby se (jan při startu) dostalo dostatečné množství benzínu do válce.
Ten obrázek "Teorie karburátoru" znázorňuje složitější karburátor. Já tam nemám "vzdušník" u plovákové komory, ani žádnou viditelnou díru pro "atmosférický tlak" v té komoře. Snad tam jde kolem "cucáku" tj. to co hýbá plovákem dolů.
Edit 15:45
Ještě jsem našel schema karburatoru. Co znamenají ty poziční čísla nevím. Musím ještě v reálu zjistit co jsou a co znamenají poz.č. 37 AŽ 44.
Edit 16:05
Už vím, poz.č. 41 je dírka z plovákové komory do prostoru filtru vzduchu - to je ta dírka pro "atmosférický tlak". Nic jiného tam není, jen takové šoupě pro uzavření otvoru pro vzduch, ve kterém je malé díra pro menší sání vzduchu.
"Chcípák" - dekomresní ventil
...
Kromě zastavování motoru jsme ventil používali i v případě, kdy jsme moped “rozšlapávali”, tj. startovali motor při zařazeném rychlostním stupni, který propojil šlapky nejenom s motorem, ale i prostřednictvím řetězu se zadním kolem. Tehdy, v počáteční fázi rozjezdu, dekompresní ventil umožňoval použít menší sílu šlapání. V momentě, kdy se moped rozjel dostatečně rychle a bylo lze počítat s jeho setrvačnou silou, jsme dekompresní ventil uzavřeli a pokud bylo vše v pořádku, motor naskočil.