Vadná autobaterie - jak přeměřit
Moderátor: Moderátoři
Vždy byl v prdeli krajní + článek a popraskaný hřebínek připojení.
Baterie byla stará 2 a 4 roky, auto Favorit, Felicie.
Teď mám Octavii I 1.6, spravuji si jí sám, baterka je tam 10 let a nemá nejmenší problém
Spotřebu mám po samodomoúpravách asi 6,5 na popojíždění do krámu 5km a asi 5,8l/100km 180km trase s dálnicí a celkovým průměrem 80km/h, když jedu na dálnici 150, tak se dostanu přes 90km a v průměru na 6,3l, je to asi tak 15 minut k dobru
Je to asi o 0,5l míň, než když to bylo nový, tu trasu 180km jsem jel asi 100x.
Pro BOBOBO, vůbec si nemyslím, že by to pojebali ti automontéři
- tomasjedno
Je to úplně normální, obzvlášť při úplně vybitý baterce. Kdybys ve stejný situaci přišlápnul plyn a měřil proud do baterky při nějakejch 2500RPM na klikovce, asi by ses polekal - takhle vytřískaná baterka je schopná žrát z alternátoru jakožto relativně tvrdýho zdroje napětí klidně i několik desítek ampér. Jediný co jí při tom hrozí je zvýšená sulfatizace desek, protože se při takovým proudu prudce ohřeje elektrolyt. Přebití jí nehrozí, pokud správně funguje regulátor a napětí na alťasu nepřekročí 14,5V. Jak se totiž začne vlivem rostoucího náboje zvyšovat vlastní elektromotorický napětí baterky, klesá rozdíl napětí, kterej určuje proud tekoucí imprdelancí obvodu alternátor - vodiče - baterka - kostra. Proud baterkou tak poměrně rychle, v čase v řádu desítek minut, klesne na hodnoty obvyklejší při dobíjení mimo auto (5-10A) a dál postupně klesá.sr71 píše:...Nastartoval jsem auto pomocí externího zdroje a měřil klešťákem nabíjecí proud do baterie při volnoběžných otáčkách motoru a naměřil jsem cca 8-9A, není to nějak moc nebo je to normální?
A kutilmile - nelituju tě
- vasekpetr1
A kutilmile - nelituju tě
A taky jsem tam měl autorádio, to mělo vyndavací panýlek, ten když jsem nevyndal, tak to baštilo dalších 80mA.
Když jsem to koupil, tak jsme jeli na týden na hory a když jsme dorazili na parkoviště, tak už jsem to nenatočil.