Mění se hmotnost Pb gelový baterie při nabíjení (otazník)
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
Ďalšie riešenie je že pri opracovávaní materiálu sa jeho povrch čiastočne nataví a teda zmení hustotu. Ako keď nahrievate polystyrén.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Tiež ma napadá že boli drobné bublinky v materiáli, a akurát v tom valci. Skrátka iná hustota materiálu, materiál nebol homogénny.
- tomasjedno
No vida, na to som zabudol.Celeron píše:Kdyby byla nehomogenita, tak by se to po zatlačení pod vodu nechovalo obojí vztlakově stejně.
Potom je tu ďalšia možnosť. Na povrchu boli breberky ktoré to držali na hladine. Keď si to potopil, tak si ich všetky úbožiatka utopil.
A to už spomínané povrchové napätie kvapaliny. Trochu viac sa to zapacká rukami a je to viac mastné a je to. Alebo rýchlejšie ponorenie, a už to padá ku dnu. Na hladinu sa to musí položiť opatrne aby to tam ostalo.
Ďalšia vec, hladkosť materiálu. V mikroskopických nerovnostiach sa držia drobné bublinky ktoré nadnášajú materiál. Potom záleží ako rýchlo sa to ponorí do kvapaliny. Čím pomalšie, tým viac bubliniek ostane a viac nadnášajú. Rýchle ponorenie bublinky zlikviduje. Záleží aj na smere ponorenia. A také jemné ťuknutie tiež niečo spraví.
- tomasjedno
Napadají mě dva jevy, které souvisí s velikostí smočeného povrchu (v poměru k nadnášené hmotnosti) a které by popsané chování podporovaly. To tvoje nasákání by byl třetíCust píše:No, já jsem tohle fakt neměřil - jen popis zkušenosti, která celý experiment může poslat doprdele.
Ty moje dva jevy jsou:
1) Při styku kapaliny s plynem dochází k více jevům - jednak je to povrchové napětí, ale také nižší hustota kapaliny těsně pod hladinou. Dá se tedy očekávat, že naopak při styku kapaliny s tuhým tělesem může dojít k tomu, že hustota tenké vrstvy kapaliny blízko toho tuhého tělesa bude o něco vyšší, a bude na něm lpět (je to způsobeno přitažlivými silami mezi molekulami). To pak bude mít stejný efekt, jako kdyby těleso bylo pokryto nátěrem o vyšší hustotě.
2) Těleso ponořené do vody je podrobeno hydrostatickému tlaku, a dojde tedy k jeho stlačení a tedy zvýšení hustoty. Toto stlačení není konstantní v celém objemu tělesa, ale je největší při povrchu a do hloubky materiálu klesá (každá vrstva část tlaku rozvede do stran a část pustí pod sebe do další vrstvy - např. u kruhového obvodu si lze každou vrstvu představit jako klenbu).
V obou případech (resp. ve všech třech
ale platí jen je ještě další zákon,který ten Archimedům v této situaci přebije. Stačí do té vody,kde plavou předměty přidat trochu jaru a budou se válec i trubka chovat stejně.
Tomasjedno: Já Ti nenandávám,jen se snažím Tě nasměrovat,protože ten modrý nick Ti leze na mozek.
- tomasjedno