No, do hlavy ti nevidím...
...takhle, aby bylo uplně jasno, věděl jsem že to napětí překračuju kvůli té 9V zenerce, ale nevěděl jsem že Ueb0 se vztahuje k "závěrnému" napětí, tedy k napětí které je opačné polarity,tedy E+ a B-, než napětí na bázi, které řídí proud Ic v normálním režimu,kdy je E- a B+, když to řeknu takhle blbbě, prostě jsem si kontroloval proudy a ztráty na tranzistorech a uviděl jsem v katalogu, emitor-báze max. 5V, no a naměřil jsem víc než 5V, ale neřešil jsem polaritu, vůbec mě to nenapadlo, protože při měřění tranzistoru jsem v podstatě nastavoval proud bází a napětí mezi ní a emitoren mě nezajímalo, kontroloval jsem krajní stavy, takže i když jsem věděl že to napětí překračuju, nevšimnul jsem si že jde o závěrné napětí..
Možná by mi to mohlo naznačit že se jedná o napětí E-B a ne jak je v provozních datech, kde je to opačně, napětí B-E, tenhle údaj mne prostě roky míjel, navíc mne tranzistory zajímali spíš okrajově a v hotových schematech se tenhle údaj neřeší, tak proto tohle vlastně vzniklo ....