trafopájka
Moderátor: Moderátoři
- patrikvarga
- Artaban001
1. Čokoláda: nacínovaná brzo odpadne, na tvrdý pájení nemám výbavu, navíc v případě poškození toho vnitřku z čokolády se to blbě mění. Další varianta je jeden šroub provrtat durch a tím upevnit ten vnitřek k páječce - Takto upevněný vnitřek se ale brzo vymačká a musí se často měnit. Taky se musí častěji dotahovat smyčka.
2. Použití obyčejných průchozích šroubů ze šestihrannou hlavou (na sedmičku klíč). Ty pásky se provrtají durch a konce se lehce rozehnou od sebe a trošku "vyosí" tak, aby každý konec byl na jinou stranu. Je potřeba ty stahovací spony stáhnou k trafu ty páječky. Až se zevnitř vloží šrouby, porovná se uložení toho laminátovýho pásku a spony se stáhnou zpět. Pájecí očko se pak dotahuje dvěma klíči - pevněji ničím jiným snad ani nejde. Při použití vhodných podložek a zářezů v páskách není potřeba tvarovat konce smyčky. Tento způsob používám u svých páječek už delší dobu a jsem s ním spokojen. I při použití stranových klíčů a dotahování šroubů na doraz jsem je ještě neměnil - jen občas matky a podložky, když je náhodou postrácím..
Taky je odzkoušíno, že u trafaček, co mají M4 šroub pro očko, je dobrý propájet měděnou pásovinu mosazí pod boraxem. Mosaz provzlíná skrz měď a ta ztvrdne a už pak není boha závit pro šroub očka strhnout.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Kdo mění smyčky často, může závity občas potřít práškovým grafitem, to taky udělá svoje.
Kremik píše:Ono stačí se k páječce slušně chovat, smyčku před přišroubováním dobře natvarovat a dotáhnout tak akorát. Pak není třeba řešit závity.
zkus se na tu moji pájku podívat lépe . . . je tam rok výroby.
koupil jsem si jí hned po vojně, což je letos již 34 let.
Protože s ní pořád něco dělám, vyměňuji v průměru asi tři očka za týden . . .
34 x 52 x 3 = 5304
. . . ty měděné pásoviny byly už dvakrát zkracované a znova provrtané.
- patrikvarga
Mosaz sama jako slitina mědi a zinku nikam nevzlíná, maximálně dojde ohřátím a vychladnutím mědi k jejímu zakalení (měď má v tomhle opačnou charakteristiku výsledku rekrystalizace než železo/ocel, prudkým ochlazením měkne a naopak pomalým chladnutím se vytvrzuje). To už bys Jirko ve svým věku a se svýma zkušenostma starýho psa moh vědět ...Celeron píše:...
Taky je odzkoušíno, že u trafaček, co mají M4 šroub pro očko, je dobrý propájet měděnou pásovinu mosazí pod boraxem. Mosaz provzlíná skrz měď a ta ztvrdne a už pak není boha závit pro šroub očka strhnout.
A kutilmile - nelituju tě
Co se týká toho co napsal Celeron,tak to není zase tak blbé on tem zinek z přidané mosazi opravdu může navzlínat do povrchu a "vytvrdit" ho,ten borax jako tavidlo tomu hodně pomůže,,ale zase je ten povrch křehčí tak nevím. Tak každý máme své zkušenosti,pořád ještě je ta možnost přeřezat závit na M3,5 pak na M4 a pak popřípadě zkrátit až za závit a proces opakovat.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Páječky jsou Kyjovan (TP-TRP?), starší šedá hranatá 100VA, novější oranžová 75VA s žárovkou "utopenou" v krytu. To mě pije krev nejvíc - žárovka se pořád uvolňuje a nejde spolehlivě utáhnout.
- elektrosvit