Staré krásné stroje

⭐ Zde budou výběrově umístěny vzpomínky, manuály a popisy dnes už vesměs neaktuálních zařízení a další historické materiály, které se tématicky nevejdou do sekcí "Opravy a restaurování starých elektropřístrojů" či "Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy"

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#46 Příspěvek od Hill »

To asi ne, kazety s pohonem pružným řemenem (s pásky různé šíře) jsou patent 3M (později Imation, ale změna názvu přišla až hodně dlouho po tesláckých diktafonech). U diktafonů byla důležitá jednoduchost mechaniky, ta měla vliv i na spolehlivost, ta se hodila při častém starz/stop režimu a stejně častých změnách směru posuvu. Kvalita a kolísání rychlosti nebyly zrovna sledované parametry. Obecně si každý výrobce diktafonů mohl volit vlastní formát záznamu i tvar kazety. Samozřejmě, jestli tím Tesla obešla nějaké patenty, tím líp, ale to dělali všichni.
V sedmdesátých letech byly u šéfů v oblibě (a písařkami nenáviděné) diktafony zaznamenávající na asi 13 cm široký perforovaný pás Rols Rolagramm na papírové podložce, v rolích. Na konci záznamu se odřízl a dal se takto celý diktát archivovat nebo poslat poštou. Dělali to snad v Hamburku. Humus na humus, postrach písařek. Hlava cestovala po magnetické vrstvě rychlostí asi 2,7 cm/s, na konci stopy udělal pás krok a hlava šla zpět. Že se přitom sem tam nějaká slabika ztratila, je jasné, zvlášť, když odstup rušivých napětí to mělo sotva 20 dB, a děr jako na našich okreskách. Proti tomu byly diktafony Tesla (a to včetně Aktivu a Korespondenta) přímo hifi. Jestli je ta hrůza důvodem, že se takový přístroj těžko někde ve sbírce hledá, nebo je to proto, že se jich k nám dostalo tak málo, a navíc byly jen stolní, nevím.
konosuke

#47 Příspěvek od konosuke »

už tu padlo slovo diktafon - krátkodobě existoval formát mikrokazety, pásek šíře běžné audio CC,
rychlost 2.4 cm/s, šlo o značky Olympus, Sony, Sanyo...
pro záznam řeči, přednášek a konferencí s výhradami použitelné i když bych zvolil
za tímto účelem walkman s nahraváním a nosič byl použitelný na lecjakém stroji
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
xsc

#48 Příspěvek od xsc »

Ty samé malé kazety se používaly i v telefonních záznamnících Panasonic a i jiných.
Jinak ten teslácký diktafon jsem kdysi dostal jako vyřazený z firmy, kde se používal, i s nějakou kazetou. Už dost kolísal, ale bylo to jednoduché zařízení. Bohužel to skončilo ve šrotu, dnes bych měl asi raritní stroj.
konosuke

#49 Příspěvek od konosuke »

cit. Ty samé malé kazety se používaly i v telefonních záznamnících Panasonic a i jiných.
ano přesně tyto
https://www.atel-cz.cz/mikrokazeta-olympus-mc60.html
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Mysteri

#50 Příspěvek od Mysteri »

xsc píše:Ty samé malé kazety se používaly i v telefonních záznamnících Panasonic...

Nie však u všetkých. Môj dávny Panasonic KX-T1450 používal dve štandartné kazety CC (na jednej sú drísty užívateľa (moje) o neprítomnosti atď, na druhú sa nahrávali odkazy nasratých zákazníkov... :lol: )
rnbw

#51 Příspěvek od rnbw »

Male kazety boli az v novsich. Mam telefon so zaznamnikom KX-T2470B a tiez je na velke kazety. Mozno tam je rovnaka mechanika ako v tom KX-T1450. Novsi fax KX-F2200 mal zaznamnik na jednu malu kazetu, oznam pri nedostupnosti sa uz nahraval digitalne do pamati.
konosuke

#52 Příspěvek od konosuke »

jeden z lepších aparátů své doby byl fax Panasonic KX F50, záznam zpráv na mikrokazetu, krátký vzkaz adresáta nahrán (interním mikrofonem) v elektronické paměti tisk na roličkovaný termopapír zvaný slangově toaleťák - čitelnost dokumentu časově velmi omezená ale provizórní kopírka
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od Hubert_79 »

Používá(te) ještě někdo FAX?
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Celeron

#54 Příspěvek od Celeron »

Nedávno jsem zkusil fax Inec Fax 120 po asi 10 letech rozhejbat, vůbec nenaběhl zdroj. Je to mašina tak rok 1993 - 94. Elyt, myslel jsem, že tyhle z devadesátek ještě nebyl takovej šmejd. Rozhejbal jsem ho, kopíruje. Ale přes linku nemaká. Mám asi 2 roky "pevnou" na VoIP a když jsem probíral s technikama T-Mobilu nastavení a zeptal se, zda bude fax makat, tak mi tvrdili že přes VoIp faxy neprolezou. Prý nějakej problém v A/D nebo D/A převodnících.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#55 Příspěvek od rnbw »

Cez VoIP fax nejde kvoli kompresii. Ta spolahlivo znici signal faxu. Existuju ale VoIP brany, ktore fax priamo podporuju - skonvertuju ho na protokol T.38.

Ten KX-F2200 som predal pred 6 rokmi. Kupovala ho pani z cestovnej kancelarie. Viem si predstavit, ze pri komunikacii s hotelmi v roznych krajinach sa da narazit na potrebu pouzit fax.

Mnohe aj dnes predavane sietove multifunkcne zariadenia pre firmy podporuju aj fax.
Mysteri

#56 Příspěvek od Mysteri »

Posledný fax som prijal asi okolo roku 2009. Potom som sa šťastne (to som si myslel vtedy, dnes už nie...) zamestnal a zrušil živnosť. Mal som vtedy to ,,combo": telefón - digi záznamník - fax PHILIPS HFC171. Bolo pripojené na sieť cca do r. 2013, kedy som vstúpil do zákaznickeho centra T-Comu a pevnú linku zrušil. O pár sekúnd tej babe za pultom v centre zvonil mobil, že či som ešte tam. Dala mi slúchadlo do ruky a baba z Blavy ma prehovárala, aby som si pevnú linku nechal, že mi ju nechajú zadarmo :lol: Zo mňa na plnú miestnosť nahlas vyhŕklo: ,,Pani moja zlatá, aj keby tá vaša pevná linka bola pozlátená, nechcem ju ani zadarmo." Ľudia v miestnosti padali od rehotu... A tak u mńa skončila aj možnosť Faxová. Bolo by však zaujímavé, keby som ešte podnikal a niekomu povedal v dnešných časoch, nech mi objednávku pošlú faxom. Asi by to bol už problém. Minimálne, mladá chcanda na druhom konci by už nevedela o čo ide...
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od Hubert_79 »

Na poště se to přestalo poskytovat někdy před dvěma, třema letma. Když jsem začínal (1999), tak o to byl celkem zájem a dost to frčelo, i když to nebyla žádná láce, stálo to asi tři pětky za první stranu a pětku za každou další. Cizina klidně kilo.
Ke konci "života" této služby to skomíralo, jestli přišel jeden člověk s faxem za měsíc.
Řekl bych, že se to odporoučí na smetiště dějin spolu s telegramem (+ 2010). To taky pamatuji, že celkem jelo, ale ke konci už vůbec. Jen ten poslední den toho bylo víc, než za předešlý rok dohromady.
Mysteri

#58 Příspěvek od Mysteri »

Pamätám si, že kedysi bolo povinné prihlásiť používanie faxu. Ale ja ten svoj som začal používať až v r.2002 (?), kedy som ho dostal ,,zadara" z nejakého utopeného kúpaliska v Blave. Stačilo ten Philips iba opraviť a pripojiť na linku a naprogramovať. Žiadne registrácie faxu a pod. už vtedy u nás neexistovali. A taxa bola ako bežný hovor.A nakoľko v balíčku platby bolo 60 minút v rámci predplateného, tak nebolo čo riešiť.
Naposledy upravil(a) Mysteri dne 26 črc 2020, 21:47, celkem upraveno 1 x.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od Hubert_79 »

O registraci nic nevím; možná za komoušů.
Jasně, že taxa byla jako za běžný hovor. Ale na poště se to poskytovalo "lidem z ulice", co si přinesli papír a chtěli to odfaxovat tam a tam. No a těm se účtovaly ty tři pětky a podobný sumy.
Mysteri

#60 Příspěvek od Mysteri »

Tak to áno, to je pochopiteľné. Lebo sa používala pracovná sila Pošty. Tá registrácia faxu trvala ešte chvíľu po ŠTB prevrate 89", rovnako registrácia začínajúcich modemov pre internet. Bol v tom vtedy taký chaos...
Je to už nepochopiteľné, ale po revolúcií bola špica, kto mal EPSON ihličkovú tlačiareň..... Ráno, keď som šiel do práce cez sídlisko, bolo počuť z otvorených okien to vrrztatatavrzzztata..... :lol:
A nakoľko bývam tam, kde bývam, tak do toho vrrrzgotu som videl niekoľko kukláčov, ktorí ráno o 5:30 sa váľajú v tme v parku a obsadzujú jeden panelák, lebo pred pár dňami (vtedy) vylúpili VÚB v jednom meste. Vlečie sa to do dnes...
Naposledy upravil(a) Mysteri dne 26 črc 2020, 22:09, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Historie a vzpomínky na doby dávno minulé“