Elektroměr - vlastní odběr

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tomasjedno

#46 Příspěvek od tomasjedno »

ronoda píše:Tak je ten elektroměr před jističem, nebo za ním?
Jak to máme my vědět? Jak jste si to udělali, tak to máte.

ronoda píše:-jinak těžko mohli doplácet něco, co nebylo změřeno.
Když někomu kecá poměrový měřák (ukazuje málo), tak na něj ostatní doplácejí.
ronoda

#47 Příspěvek od ronoda »

Myslel jsem, jestli na to nebyla nějaká norma, předpis. Určitě to muselo mít výchozí revizi. Jinak už se není koho zeptat, všichni co to stavěli jsou dnes už po smrti.
Achab

#48 Příspěvek od Achab »

Jak jsem psal, na zapojení se podívej za desku.

Jestli je to vůbec ve všech garážích stejné. Někdy se venku natáhl společný páteřní přívod a jednotlivé garáže si zájemci připojovali podle potřeby. Vnitřní instalace v takových případech často nemají jednotné provedení, protože si je každý zajistil individuálně. Většinou pak není stejná ani doba zřízení.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od workhard »

Když jsem užíval podobnou garáž, museli jsme to na desce vypínačem vypínat, jinak správce pyskoval. Když pak přišel pro pade, jakože vyúčtování, taky se mu nelíbilo, když jsem mu řekl, že jsem si tam 2x ročně na chvilku rozsvítil. V dnešní době elektrokol a různých jiných samohybů to nabyde na zajímavosti :twisted:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
masar

#50 Příspěvek od masar »

ronoda píše:Myslel jsem, jestli na to nebyla nějaká norma, předpis.
Určitě byla (a je). Ten jistič má dokonce název "Hlavní jistič před elektroměrem". Není důležité, zda se jedná o podružný rozvaděč. Pokud máš zaplombovaný elektroměr, měl by být zaplombovaný i ten kryt jističe.
Ostatně z tvé fotky je zřejmé i to umístění jističe před elektroměrem.
:wink:
Achab

#51 Příspěvek od Achab »

Pojem "Hlavní jistič před elektroměrem" se týká požadavků dodavatele pro fakturační měření. Pokud je na to norma, tak nanejvýš podniková (PN). Dřív se běžně používaly pojistky a hlavní vypínač. U nepřímého měření se místně jistí pouze napěťový obvod. Plombování podružného elektroměru, případně dalších částí, je výhradně záležitost jeho vlastníka.

V dotazovaném případě bych předpokládal jistič před, protože pro elektroměr 5 A (přetížitelnost 100%) asi nebude vyhovovat předřazené jištění společného hlavního přívodu, které je pravděpodobně vyšší. Ale je to jenom logická úvaha, kdoví který zedník to dělal...
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“