P87C51FB-C4
Moderátor: Moderátoři
Hned mne prejde chut to skladovat a cokoliv s tim bastlit, maximalne jako nahradni dil.
Moderni klony x51 maji lepsi periferie, nizsi spotrebu, vyssi vykon, onboard programovani a ladeni... Proste vsechno.
Kremik píše: Když řeknu procesor, každému je jasné, že myslím součástku
No vidíš, u IBM360 a dalších Mainframe byl procesor bedna jak dvoudílná šatní skříň, vážila tunu, žrala 4KW a bylo v ní několik desítek tisíc součástek a několik desítek kilometrů drátů.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Šlo mi o námitku, že MCU není totéž, co CPU, byť se s pojmy jako procesor a mikropočítač zachází dnes s velkou libovůlí a mnohdy v nesprávném kontextu a významově nesmyslně. Ani ve spotřebce nebývá procesor (v pravém slova smyslu, viz Valáškova definice). V TV boxu je "jednoúčelové MCU integrované s příslušnými periferiemi, dekodéry MPEGjednojakégenerace a budiči pro zobrazovač a audiozesilovač". Ale procesor, to zní mnohem srozumitelněji a honosněji.
Že ale odborně publikující používají pojem mikrořadič ve správném kontextu, je mnohdy fakt. Příkladně:
• ing. Pavel Tišnovský: Mikrořadiče a jejich použití v jednoduchých mikropočítačích
všechny pojmy má použité správně (mikropočítač, mikroprocesor, mikrořadič, ALU, řadič)
• Wikipedia (uvádí v prvním odstaci hned tři synonyma): Mikrokontroléry PIC
• Mouser (nabízí v konkrétním místě mikrořadiče - MCU, nikoliv procesory): Microchip PIC 8bitové mikrořadiče – MCU
• Wikipedia (čtyři synonyma): Jednočipový počítač
• Nějaké staré stránky VŠ (mikroprocesor, mikropočítač, mikrořadič): Jednočipové mikropočítače
• souepl.cz (mikroprocesor, jednočipový mikropočítač): Základní pojmy z mikroprocesorové techniky
• cswiki.cz (čtyři synonyma): Jednočipový počítač
• phoenix.inf.upol.cz Outrata (popsal svými slovy 8051): Jednocipový mikropocítac 8051
Překvapivě udělá.Kremik píše:...označovat pojmem mikropočítač pouhého švába je poněkud nešťastné. Ten šváb, aby něco dělal, musí být nějak zapojenej, samotnej neudělá nic.
Toť rozdíl mezi CPU a MCU.
Ten NECák má skutečně nožky k pohledání a prototypová deska jest v tomto případě práce pro vraha. Možná tak na prahu důchodového věku.Zaky píše:...ubastlit si nějakou kravinku...
V případě, že byl MCU v konfiguraci s externí EPROM (v prototypu s paticí ZIF), používal se přípravek SimEPROM. To potom není časově tak hrozné. Žádné mazání a pálení.termit256 píše:Kdyz si vzpomenu na ty historicke obvody ktere mely jen paralelni programovani, takze se musely pokazde vyndat a strcit do patice programatoru a nasledne zpet do aplikace, jen abych zjistil ze v programu je stale chyba...
Zaky píše:...vlastně si vůbec nedovedu představit nějaké složitější věci v ASM dělat, to musí být ještě o moc horší masochismus...
Ja delam v ASM pomerne hodne, ale jsou to vetsinou prumyslove zalezitosti kde je naprosto kriticke casovani. Delat v tom orgie s grafickym displejem je samozrejme blbost. Taky mi prijde pro cloveka ktery potrebuje jen obcas nahradit orloj z par TTL obvodu jednim pouzdrem, naucit se za odpoledne tech 20 nebo 30 instrukci a zjednodusit si konstrukci, nez se ucit cecko. Zrovna x51 ma celkem povedeny asm.