Co je to za stroj ve filmu Kde alibi nestačí ?
Moderátor: Moderátoři
Protože ty to měli jednoduchý. Věděli, kolik důl vydělal a podle toho kolik můžou zaplatit. Žádný centrální plánováníLukas-Peca píše:To si vždycky vzpomenu na exkurzi v Ostravě v dole Hlubina. U brány je domek, ve kterém seděly v 19. stol. čtyři účetní a ty dokázaly udělat výplatu pro všech několik tisíc zaměstnanců.
Někdo tady zmiňoval ceny, že pár mega. Pěkně přitlač, EC1033 s vybavením sálu, (klimatizace, diskový a páskový média) bylo 30 mega. První slušovický PC stálo kolem 0,22 mega.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Jo a čím bys u tý hromady PC tisknul výstupní sestavy? Devítijehlovou mozajkou Consul či DT100? Rychlotiskárna na EC uměla A3 stránku asi za 1,5-2 sekundy, to neumí laserka ani dnes.
Nezaponeň, že za bolševika co nebylo na papíře, to v podstatě nexistovalo.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Lukas-Peca píše: Rychlotiskárnu bys mohl připojit i k PC, kdybys teda potřeboval.
Nemohl, protože na IBM protokol multiplexního kanálu asi nikdy neexistovala karta do PC.
Jinak mainframe mašiny se vyrábějí dodnes. Co asi jsou ty různý servery? Snad si nemyslíš, že centrály bank běží na nějakým blbým PC s W10 na stole u ředitele?
A kutilmile - nelituju tě
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
xsc píše:Jsou to Xeony (Intel), nebo řada Epyc u AMD. Proti klasice podporují u pamětí ECC a často větší počet kanálů, takže používají jiné sockety než ty obyčejné, co máš doma.
Tak. Používalo se to nejen u serverů, ale i u tzv. workstations. Mám od Dellu; je v tom čtyřjádrový Xeon, paměti jsou čtyřkanálové a jsou fully buffered ECC.
Ty paměti jinam nedáš a stejně tak ta deska nepobere "normální" moduly.
rnbw píše:Bezna laserovka Samsung SL-M3320ND vyrabana pred niekolkymi rokmi a predavana asi za 200 eur da 33 stran za minutu. Nepochybne existuju podstatne rychlejsie.
Jasně, ale ty rychlotiskárny tehdá tiskly za cenu papíru a barvící pásky. A jely cca 5000 hod za rok. Generálka se dělala tak po 4-5 letech. To by asi dnešní plastovej šrot nezvládl, hlavně válce a tonery. Navíc za 200 eur nepořídíš formát A3. Ale ono se to zase vyrovná pořizovací cenou, za cenu tý starý rychlotiskárny pořídíš lejzrovek hromadu. Navíc to neumělo grafiku. Ale taková řetězka z konce 80-tých let tiskla text až do příchodu lejzrovek zcela srovnatelně s nima.
Ale za 20-nasobnu cenu je A3 Kyocera velkosti palety, ta vytlaci za minutu 51 stran A4 (alebo 26 A3), toner je na 13000 stran. Valec sa meni po pol melona stran.