Gramošasi na 78 otáček, hroty, přenosky (přejmenováno)
Moderátor: Moderátoři
- jardafiala
Tak já ten "hodinkovej krystal" použil kvůli tomu, aby mi ten kmitočet necoural s teplotou o nějakejch ±5-10%, jako by to běžně dělal s nekompenzovaným RC oscilátorem. A není to o pokojový teplotě, ve který je takovej bázmek uloženej, je to o teplotě, na kterou se to vevnitř dostane za provozu - prostě se to vohřeje vlastním teplem z pokojovejch 20-22°C ve skříňce klidně na 60-70°C za chodu a ujede ti kmitočet někam do Brusele. Prostě jsem chtěl věc zapnout a mít stabilní kmitočet, jako bych použil síť - i proto mi stačil ten 32kHz krystal a nedělal jsem to z nějakýho kompenzovanýho a termostatovanýho výbrusu ...bu2520 píše:tak si říkám jak efektivní je řešit u šelakových desek přesnost otáček a vlastně kvalitu přenosového řetězce. Podle mě kvalita původního řešení od výrobce je při dnešní stabilitě frekvence v síti je více než dostatečná. Kdo ví jak moc akurátní byly řezací stroje. Kvalita je poplatná době tak jako vysílání AM, nebo historický automobil oproti dnešku. Dobře zrenovované a udržované kvalitní zařízení z dob kdy byl šelak na vrcholu považuji za to nejlepší čemu věnovat péči a energii. Můj názor
A kutilmile - nelituju tě
Já mám na ten účel chlebník Paillard s elmg. přenoskou a přepínatelným korekčákem, ale to jsem měl pekelnou kliku na nepoužitou přenosku PS17, která tam šla zabudovat pohodlně. Asi je PS17 kopií některé podobné zahraniční vložky, když do toho bakelitového francouzského raménka, šla pohodlně nacvaknout do dvou ocelových pružin s drážkou.
Jako řešení bych viděl to šasi z GZ110, co má raménko HC13. Tam je vložka na konektoru, takže teď sehnat VB4301, třeba s ojetým hrotem - a nabastlit tam z nějaké chvějky standardkovým hrot - jen tu trubičku s hrotem z jiné vložky, třeba i MM. Keramickou VB4301 proto, že nesejme hluky šasi tolik, jako kterákoliv MM78 přenoska, má slušnou životnost a jde pohodlně zarazit do raménka HC13.
pro všechny typy desek, drážek ?
Technics
- jardafiala
EKKAR píše:A kde na tom videu vidíš, že to hraje standartku i mikrodrážku jedním stejným hrotem?
ještě bych chápal výměnu cartridge 78 na principu konektoru T4P ale na videu je prokazatelně půlpalec (1/2")
a to už pologramotný technický něumětěl - uživatel svede s obtížemi a kdoví
A pak pod videem se píše
.Riproduzione del 78 giri THE GREAT PRETENDER dei PLATTERS con giradischi Technics SL 1210 mk7 e testina monofonica GRADO RB78
Nemusíš to ani dávat do překladače, abys v tom textu našel, že to přehrává monofonní přenoskou GRADO RB78.
A žádné přehrání vinylu v tom videu nedemostruje, toho si všiml už Ekkar. Prosím Kono o nešíření nesmyslů.
Leoši, taky si myslím, že tudy cesta vede. Navíc přenosky VK jsou stále v prodeji a hroty pro N78 taky.
A kutilmile - nelituju tě
Blbý je, že hrot do té přenosky, co v tom šasi nejspíš máš, je dvakrát dražší, než hrot pro mikrodrážku.
Ale pořád se to vyplatí, protože i s dobrým mechanickým vybavením do toho dříku chvějky zavrtat a vlepit trubičku s hrotem třeba pro přenosky VK a přitom to neulomit či neukroutit a ještě trefit úhly, to není pro každého, nehledě k tomu, že i ta trubičková chvějka s hrotem N78 se musí koupit.
Kdysi se to dělalo s hroty pro mikrodrážku, protože do těch dovezených gramců prostě náhradní nebyly, ba nebyly ani přenosky. A zdravím tam někam nahoru hodináře, který do dvou držáků pro jakousi věž Royal (podle tvaru dnešní přenoska ST05 Sanyo a určitě byla krystalová) někdy v půlce osmdesátých let dokázal vrazit chvějky 683 34 pro vložku VK4xxx. Ovšem ta chvějka tehdy stála 13 Kčs a originál nebylo kde koupit, ani v Tuzexu, kde prodávali tu předraženou věž vlastností už tehdy opět nijak oslnivých. A k Pazderníkovi do Norimberka (ASWO) tehdy kdekoho nepustili (tím méně mě) a, i kdyby, stejně by mi přenosku či chvějku na hranicích na zpáteční cestě zabavili, protože naši celníci šacovali důkladně a hodilo se jim leccos...
Hraju to přes TW 40 a bedny RS20 a nemá to chybu.
Kvalita je silně závislá na počtu přehrání, co vyryla ocelová jehla už se nedožene, ale klasika, málo hraná je perfektní - tak 150 - 6 kHz samozřejmě, ale bez zkreslení. Mimochodem mám i standardky o průměru 30cm, jako LP
Kdybych to dneska řešil "pro starého pána", tak bych koupil NC-470, přesadil šasi do rádia, sehnal větší řemeničku, koupil 78ot chvějku pro Shure nebo Ortofon a RIAA předzesilovač za tři stovky a vymalováno. Zdvojovač napětí z 6,3V žhavení by to určitě zvládl.
piezoelektrické (příkladem poloautomat MC13) to umí všechny. Neřeším použitou přenosku jenom úpravu pohonu.
Jsou to desky s mikrodrážkou a přehrávají se tedy zcela běžným hrotem pro mikrodrážku.
Kromě všeho jiného, musí být gramofon s volbou této rychlosti opravdu kvalitní, neboť při reprodukci převážně mluveného slova, nahrávaného touto rychlostí, ruší hluk pohonu opravdu násobně víc, než při reprodukci jakékoli muziky.
Že měla stará, hlučná gramošasi s mezikoly možnost volby této rychlosti, bylo dáno především tím, že sama mizerná vložka, mizerný zesilovač v gramorádiu i 16-20cm širokopásmový reproduktor gramorádia, prostě hluky těch šasi téměř nepřenášely a počítalo se s tím.
V dnešní době je velký předpoklad, že se bude taková archivní nahrávka reprodukovat přiměřeně kvalitním aparátem, na kterém je ale slyšet každé šustnutí talířového ložiska, přetok gumy na řemínku či zachvění motorku s volnějším ložiskem.
Dnes má skoro každý takové možnosti volby techniky, o jaké se nám dřív ani nesnilo. Od plastového šrotu z Koreje se ss motorkem až po zákaznické úpravy SL-1210.
Mají-li pro dotyčného týpka desky na rychlosti 16 2/3 až takovou cenu, pak se vybaví odpovídající technikou, případně si ji nechá vyrobit - stačí k tomu trochu peněz. Netřeba pracně shánět či improvizovat, jako dřív.
P.S.:
Šasi HC14.20 je dneska už zcela neprůchodné, neboť jeho původně znatelně měkčí mezikolo, je už ztvrdlé na úroveň ostatních běžných, případně je zcela ztvrdlé a už nepoužitelné.
NZC142 a NZC143 jsou už dnes využitelné jen jako zesilovače, mám oba.