Co jste přinesli zajímavého ze sběrného dvora 5

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
PavelFF

#466 Příspěvek od PavelFF »

TW 140 P má firemní panel a je pomalovaný sítotiskem. Na jednom panelu má dva zásadně odlišné fonty, což je dost divné.

Panel domácího slepence ala "TW 40" je popsaný bílým Propisotem.
Celeron

#467 Příspěvek od Celeron »

EKKAR píše:
Celeron píše: Ten tranzistorovej korekčák alá Zetawatt jsem měl v zesáku, co jsem stavěl v roce 1979. Takže rok jsi asi trefil. ... .
I hovnajs, velebnosti - Zetawatt měl korekce od samýho začátku s operákama, .
A jakej je prosím pěkně podle tebe rozdíl, když se napíše "připomíná" něco a "alá" něco?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#468 Příspěvek od EKKAR »

V logický souvislosti. Já napsal, že ten obrázek rozmístěním připomíná Zetawatt - což připomíná, ale o tranzistorovým zapojení jsem nenapsal ani zblo. Tys do toho přidal zmínku o tranzistorech - a to už bez dalšího upřesnění se Zetawattem nemá nic společnýho. Asi jako když napíšu, že něčí auto mi připomíná mýho Drobka, protože je taky červený - a ty do toho dodáš, že tys taky měl škodovku, i když byla zelená ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#469 Příspěvek od RayeR »

judeware píše::nevim: Jak a čím tam ty nápisy dělali? Napadla mě v prvním momentu jen taková šílenost - použít řešení, které se používá u firemních pomalovanců, tj. vozidel, která jsou polepená dle řemeslníka-zadavatele, např. "DERADO - deratizace Novák" apod. Samozřejmě malými písmenky (pokud by něco takovéího šlo provést). Nebo snad nějakými štítky? A lakýra taky nejsem. :oops:
Asi nejmene namahy by s tim bylo, kdyby se cely panel prestrikal na cerno a pak odnest nekomu, kdo ma LASERovou gravirovacku (dnes uz rada hobbistu doma) a ty napisy tam podle vektoroveho obrazku z PC vypalit skrz lak na kov. A pak asi este jednou prestriknout cirym lakem, aby holy kov neoxidoval... Vyrezavani a lepeni pismenek ze samolepici folie v takle malem rozmeru nevidim moc realne...

BTW koukam, ze v tom 1 zesu je pekne toroidni trafo, to jsem moc u tehle vykopavek nevidel...
Celeron

#470 Příspěvek od Celeron »

Písmenka z Oracalu jdou vyřezat na Silhouette ploteru a hlavně přenýst asi tak od 7 mm výšky a je lepší, když jsou tučný a bez "vocásků" jako je třeba Arial font.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ransom

#471 Příspěvek od ransom »

RayeR píše: koukam, ze v tom 1 zesu je pekne toroidni trafo, to jsem moc u tehle vykopavek nevidel...
Všecky TW140 měly toroid 2x24V. Ono by se tam ani nic jinýho nevlezlo.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
judeware

#472 Příspěvek od judeware »

Jeden z důvodů, proč dělám nerad některé osmibity a zvukostroje, je ten, že docílit pěkného vzhledu konkrétního předmětu (pokud z nějakého důvodu utrpěl) je v domácích podmínkách věc velmi nesnadná. :oops:

Nepochopil jsem historii onoho TW140P (a typů velice podobných). Proč je napájení nesymetrické, s C směrem k reproduktorům, když jsou použity tr. obojího pohlaví a trafo má malou stranu připravenou pro napájení symetrické (jako to má např. kritizovaný AZS222)? Jednoduchý zdroj a bisexuální tranzistory má např. starší nižší třída gramo NZC130 (2+2 GD607/GD617, 1ks zdrojový 5000µF a dva výstupní 1000µF). Jenže ten je malovýkonový a (možná) i starší.
Naposledy upravil(a) judeware dne 17 úno 2026, 22:10, celkem upraveno 1 x.
ransom

#473 Příspěvek od ransom »

To by ses musel zeptat autorů. Plus třeba proč jsou výstupní a bootstrapové elyty v těsném sousedství horkých rezistorů (u kusů, co jsem měl na stole, jsem ty rezistory přemisťoval nad desku). Proč je tišťák tak aušusovej. Proč je zem od zdroje ke koncáku přivedená kouskem zvonkovýho drátku. Proč je výstup tažený milimetrovou cestičkou na DPS odzadu dopředu k přepínačům a zase zpátky, a ram je drátkem propojenej na konektory. (Dohromady skoro tři čtvrtě metru po tišťáku). Proč v osmdesátých letech recyklovali zapojení z roku 1965. Proč, proč, proč. Ale je to legenda, a ta je nedotknutelná...
EKKAR

#474 Příspěvek od EKKAR »

Myslím, že to mělo souvislost s pravidelností, respektive teda spíš nepravidelností kvalitativních parametrů československý součástkový výroby - rozptyl parametrů stejnýho typu polovodičový nebo pasivní součástky byl na tehdejší dobu a například v porovnání s tolerancema elektronek až děsivej - ±20% se vůbec neřešilo a jako mimotoleranční se hodnotily kusy s odchylkama většíma jak 50% od katalogový hodnoty. I proto byla zavedená "vojenská kvalita" = součástky vybíraný extra měřením na minimální tolerance a při expedici z fabriky označovaný zkříženýma mečíkama, zatímco všecko ostatní bylo prostě každej pes jiná dědina.

A protože Janda nebyl rozhodně blbec, tak si myslím, že si veškerý svoje výtvory před zveřejněním ověřoval několikanásobným postavením od různejch lidí, aby si ověřil opakovatelnost konstrukce i za těch neveselejch podmínek - a prostě mu s danou součástkovou základnou, kde si nemoh nic extra vybírat, líp vycházelo nesymetrický napájení a výstupní kondík než symetrika ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ransom

#475 Příspěvek od ransom »

Byla to zprasenina. Jandova genialita spočívala ve schopnosti to za bolševika prodávat. A do karet mu náramně hrálo, že zázraky z Tesly Vráble byly nachlup stejný zpraseniny.
S tolerancema to nemá vůbec nic do činění. Ve 20% by klidně fungovaly jakýkoli moderní konstrukce. To má vliv jen na souběhy, dodržení křivek korekcí a podobně. To je hodně bídná výmluva. Kdejakej amatér dokázal vyplodit nesrovnatelně lepší mašinky, z toho co bylo.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#476 Příspěvek od RayeR »

Tak treba nechteli resit naky obvod DC-servo na udrzovani 0 ss slozky na vystupu, tak to radsi prohnali pres elyty. Nevim jak tranzistory, ale bezne teslacke odpory, co sem kdy meril, tak se v poho vesly do 20% spis 10% a elyty mely vzdycky vic s rezervou, ne jako dneska. No a ty tl.dratu a plosnak, to asi taky se soucastkama nesouvisi... No nevim, ja tydle stroje v rukou nikdy nemel, mam akorat AZS223, ktery mi uvnitr neprisel nijak tragicky...
rnbw

#477 Příspěvek od rnbw »

Pri kontajneroch zasnezeny Samsung LE37R86BD. Stav zistim az po vyschnuti. Skoda, ze zase neprilozili DO.
ransom

#478 Příspěvek od ransom »

Já včera vyhodil do kontejneru čtyři notebooky. Takže mi zbyly čtyři napáječe. Paráda.

Rayer: Po světě fungují tisíce různých zapojení symetricky napájených zesilovačů bez DC serva. A kupodivu mají všecky minimální offset v jednotkách mV. Až na AZS 222.
samec

#479 Příspěvek od samec »

Nemám možnosť nosiť domov bordel zo zberného dvora, ale našiel som doma tridsať-ročnú atramentovú tlačiareň Epson stylus color 300, ktorá pôjde na zberný dvor. Má pohubenú tlačovú hlavu. Náhradná sa nedá zohnať, teda neopraviteľná. Vnútri je samostatná doska so spínaným zdrojom, dva krokové motory, TC518128CFL-80, UDN2917EB, A2919SLB, Atmel 93C46, k tomu dve doplňateľné kazety, kábel Cannon-Centronics rozoberateľný. Spolu 4kg, keby mal niekto záujem zrecyklovať.
rnbw

#480 Příspěvek od rnbw »

Je naozaj vadna hlava? Mne sa tu roky vala Stylus Color 670, tusim spalena poistka a nejake tranzistory v napajani hlavy.

Rozchodit by to asi islo - otazne ale je, ci aj predat. Vyuzitie pre nu nemam.

A mam tu aj dalsie 3 EPSONy, z toho jednu A3. Asi by stacilo vycistit.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“