(ale těch případů bylo málo, rok od roku méně)
Magnetofonová nostalgie (odděleno)
Moderátor: Moderátoři
(ale těch případů bylo málo, rok od roku méně)
Víte, že jedině řada B4, konkrétně modely s uchem, byly po takovém zacházení dál schopné provozu? Dokud nepraskl tlakový odlitek šasi a nasazené cívky neorvaly unašeče, nic se v tom nehnulo. Střepy polystyrenových krytů se vytahaly a hrálo se.
Od řady B5 a novějších bych už takovou odolnost neočekával. Ale ty už málokdo převážel na kole.
Ani v Trabantu to nebylo vždy ono, jen najít tu fotku, jak zesilovač Mono 50 při ostrém odbočení prorazil duroplastový bok kufru a roh mu koukal ven...
M2405 S (Forte) o vodítka (rovnátka) pásky na výkyvném táhlu (po vzoru
tuzexového Akai) rolny z nemagnetické nerezi, na pružinkách (z propisky)
horní panel magiče se prostě vrtnul na svorník asi M4, hotovo. No hrálo to
jakž-takž ale motor nedotáhl rychloposuv, poměry a rozložení sil v páskové
dráze se změnily...cílem a ideou "přestavby" bylo použití zvlněných pásků
V pravém dolním rohu je modernější verze studentského prototypu pracovně nazvaného B426 (na šasi z B42 se setrvačníkem z B43 elektronika s kácéčky, rychlosti 19 - 9 - 4, samozřejmě stereo, monofonní příposlech, bezlupancové ovládání přítlačné kladky, poloprůhledný kryt umožňující nejen transport s nasazenými cívkami, ale také provoz s uzavřeným krytem, oddělené indikátory obou kanálů s pamětí špiček, zrušení všech mechanických funkcí vodivou páskou). Od doby pořízení fotky ten koženkový potah skrývající lepený původní kryt utrpěl sem tam nějaký šrám a v rohových spojích se odlepuje, zato víko nařezané na míru z bazarového výlisku krytu na některý litovelský gramofon a slepené čikuli (tehdy ještě trichlorovým).
Nevím, kdo si ho aspoň dodělal doma (před dvěma týdny jsme na srazu 49 let po matuře drželi minutu ticha mimo jiné i za ty dva spolužáky, kteří se do té přestavby také pustili, tak už se to asi nedovím). Když jsme se vrátili z vojny, řada B4 byla ukončená. Každopádně tento exemplář je dodnes hrající. Tonik25 ze Semil, VaDa a Ententeak z Jičína viděli a slyšeli, Aladar z Pelhřimova jen viděl, abych jmenoval některé členy tohoto fóra.
Chtěl jsem z něj udělat je přehrávač a osadit dráhu hlavou ANH210, ale nahrává stále kvalitně (když mu předem pročistím přepínače), tak je mi to líto, jakkoli jsem na něm naposledy nahrával někdy před 4 lety a ještě jen pár minut na ukázku. Zatím mám, co dělat, tak jsem si ještě nevyšetřil půl dne času, abych si s tím týden dva hrál...
na konci vlepený úsek vodivého alobalu délky cca 100mm kdežto Basf, Agfa ty prosvištěly jakobynic, návrh časem upadl pro nezájem klientely, no vyvinout spínací obvod s fotodiodou jsem tenkrát nedokázal (neexistoval internet a 20 různých
hotových schémat zapojení) samostudiem dostupného tisku a časopisů neobjevil nic vhodného pro účel tento
Hill píše:...Od řady B5 a novějších bych už takovou odolnost neočekával...
By si sa čudoval... rovnako, ako ja: R.1979, na internáte som niesol B101, robil blbosti až mi vyletel z rúk a z medziposchodia 1. a 2. poschodia letel dole. Napočudovanie, panel zostal celý a jediná újma bola, že zotrvačník sa ,,zatesnal" do chasis, stačilo ho iba vyraziť späť a magič hral. Mne odľahlo, lebo nebol môj... Najviac sa do dnes čudujem, že to vydržali budíky. Na mieste dopadu bolo iba lino...
- TheLastUnicorn
Když se tady spomenul ten autostop při doběhnutí pásku na konec a přetržení, tak já to u svý B73 řešil ukořistěným optosnímačem Omron.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Jak se zvětšuje průměr návinu, tah pásku klesá a zvládne to.
Zkontroluj tu spojku.
Netusim jestli to byla bezna zalezitost, ale osobne jsem tohle nazivo nikdy nevidel.
https://youtu.be/tZNniwPM_hY