Rada při výběru osciloskopu

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jandu

#61 Příspěvek od jandu »

Mala by sa táto - inak zaujímavá téma už premenovať, alebo oddeliť od pôvodného vlákna.

Ak už sme pri meracích sondách pre osciloskopy, akú sondu, resp. meraciu šnúru (koaxiál) používate na meranie frekvencií nad 100/500 MHz - do 2 GHz?
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od jef111 »

Tak vysoko je nejlepší vodit signál na 50 nebo 75 ohmech. Skopy pro vyšší frekvence obvykle takovou vstupní impedanci mívají.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
jandu

#63 Příspěvek od jandu »

jef111 píše:Tak vysoko je nejlepší vodit signál na 50 nebo 75 ohmech. Skopy pro vyšší frekvence obvykle takovou vstupní impedanci mívají.

Iste,je to pravda. Zabudol som napísať, že mám na mysli merač frekvencií. Má dva vstupy - vysokoohmový na freq. do 120 MHz a druhý s imp. vstupu 50 Ohm na freq. do 1,6 GHz. Chcem merať frekvenciu UHF kanálového voliča - mám koax 50 Ohm obojstranne zakončený BNC konektorom. Uvažujem o koncovke BNC do panela, ktorej zadnú stranu /prívod/ upravím na hrot. Ale potrebujem oddeliť obvod malou kapacitou, počítam tak 1-2 pf. Malo by to fungovať, čo poviete?
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od jef111 »

Tak tady snad jedině aktivní sondu a i tak bude problém, malých kapacit se velmi těžko dosahuje.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
BOBOBO

#65 Příspěvek od BOBOBO »

Pokud to máš přímo k oscilátoru , tak udělej půlzávit mezi středním vodičem a stíněním . To stačí .
PavelFF

#66 Příspěvek od PavelFF »

Přesně tak. Já takhle vysoko(čítač mi chodí jen asi do 1,3GHz - U664) měřil, když jsem si dělával satelitní přijímače a vždycky jen tak, že jsem na konec obyčejné koaxiální 50ohmové šńůry zakončené banánky/krokodýlky připojil 1-3 závity z kousku drátu. Je to indukční vazba- musí se to přiložit k nějaké cívce na oscilátoru. U satelitního tuneru to byl proužek plechu asi 6mm dlouhý, ale kupodivu to fungovalo. Že bych měřil přímo dotykově na kolektoru či emitoru tranzistoru, tak to ne.

Na UHF tuneru to musí chodit s indukční vazbou jak víno. Jen mysli na to, že i tak se obvod rozlaďuje. Chce to dát co nejdál, kde je ještě stabilní údaj na čítači.
stanimir

#67 Příspěvek od stanimir »

jandu píše:Mala by sa táto - inak zaujímavá téma už premenovať, alebo oddeliť od pôvodného vlákna.

Klidně to přejmenuj. Co jsem potřeboval vědět to jsem se dozvěděl a to mi stačí.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“