Tesla Lotos 4211U-2 nesynchronizuje
Moderátor: Moderátoři
EDIT: Tak jeden problém jsem ještě nevyřešil a je tu druhý - po výměně R409 přestalo fungovat vychylování. Televize s ním naběhla normálně a po chvíli zůstala jen vodorovná čára. Dneska se k tomu už asi nedostanu, zítra se na to kouknu.
A hledej znova a lépe závadu ve zpětné vazbě. Není prostě možné, aby byla uzavřena přes nefunkční regulační prvky.
Vezmi multimetr a připoj ho mezi spoj C408/C409 a kostru (ve vypnutém stavu tv) a měř odpor. Tento se musí při otáčení P45 plynule měnit od 100kOhmů až do cca 600kOhmů.
Podobně připoj hroty mezi spoj R410/C408 a řídící mřížku pentody (pin3). Při protáčení trimru P44 se musí odpor plynule měnit od 180kOhmu do 280kOhmu.
Pak ještě změř odpor mezi řídící mřížkou pentody a kostrou. Měl by být kolem 1Mohmu.
A to, že vysadil rozklad po výměně R409 nesvědčí o příliš kvalitní práci.
p.s. A také změř ten katodový proud 35mA (úbytek na R413) a paralelně k elektrolytům (všem) vyzkoušej zkusmo připojovat "zaručeně" dobré elektrolyty.
Tak zítra hrajeme V sobotu večer a v neděli ráno a pozítří hrajeme Včera, dnes a zítra!
Ona mně pořád říká, kdy hrajou a já nejsem v stavu se dozvědět,
co vlastně hrajou!
- Přílohy
-
varianta.png- (126.6 KiB) Staženo 112 x
Zkontroluj příslušná napětí na elektrodách pentody a triody.
Pokud má téci katodou 35mA (viz schema), musí na odporu R413 vzniknout úbytek podle Ohmova zákona(
Uvědom si, že se jedná o nf zesilovač ve tř. A. Když zkusmo propojíš přes kondenzátor (např. 100nF) g1 pentody s jejím žhavením, měla by se vodorovná čára roztáhnout do nějakého rastru. Pokud ne, je závada v koncovém stupni. Jinak je to O.K. a závada je v triodové části, t.j. rázovém generátoru. Zde měř napětí na anodě. Pokud chybí, je vadný R509,R407,P43,R405, L401.
Jak vidíš, není "nič jednoduchšie".
Ještě je možné, že to napětí ze žhavení je příliš velké(a jas příliš malý), tak zkus ten kondenzátor připojit ke žhavení obrazovky (pin 1), tam je 6,3V~.
Zapoj trochu vlastní rozum.