Vrtačka na DPS

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#61 Příspěvek od AmarokCZ »

varok píše:1000 dírek nikdy vrtat nebudu, takže se motorek zase tolik hřát nebude.
Nikdy neříkej nikdy! Taky jsem si to myslel a před týdnem jsem vrtal najednou 1324 dírek... :wink:
http://www.zvodovodu.cz/ | Pokud neodpovídám na téma a chce něco vědět, pište SZ!
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od GeorgeB »

Taky jsem si to myslel a před týdnem jsem vrtal najednou 1324 dírek... Wink

Já jsem kvůli tomu přešel hodně na SMT. Dokonce pro více kusů jsem si udělal šablonu na pájecí pastu a pájím přetavením.
Andrea

#63 Příspěvek od Andrea »

To chce tak po 200 dírách nabrousit vrták, ne? Nebo čím vrtáte?
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od AmarokCZ »

Já vrtám "blátem z GME" a po cca 150 dírkách (vše bylo 2mm) jsem to brousil už jen kvůli tomu, že mini-vrtačka (viz první strana dole tohoto vlákna) byla už rozpálená.
Lepší vrtáky 0.8mm a 1.2mm jsem jednou koupil a nějak mě neoslovily svým poměrem cena/"výkon".
http://www.zvodovodu.cz/ | Pokud neodpovídám na téma a chce něco vědět, pište SZ!
jura80
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od jura80 »

150 nebo 200 dírek, to už by na můj vkus bylo hodně. Já brousím tak po 50 až 100 kouskách (kvalitní radeco). U víc děr, pokud se vrtačka drží v ruce, musí se na to hodně tlačit a vrtáčky mají tendence se lámat. Nehledě na ten hnus u oboustranné desky. Brousím stejným brouskem, co mám na broušení nožů, vrtáček nechávám upnutý ve vrtačce.

K vrtání se mně nejlíp osvědčila dobrá, přesná sloupovka, co zbytečně nehází. Když je dobrá a má lehké chod, je v ní dostatek citu i pro 0,6mm dírky. Ale co, teď jen kecám, já jsem vrtal na asijské sloupovce za pár korun (myslím FERM) a šlo to v pohodě- já jen, že s dobrou sloupovkou by to šlo o trochu líp- a nějaká česká, hnusná, zelená, se dá pořídit v bazaru za docela dobrý peníze.

Na vrtání jsem kdysi u FK technics pořídil sadu vrtáků za stovku a něco, byl to buď výprodej, nebo tam byla chyba v ceně, ale šlo o profi vrtáky s tustou stopkou, barevným prstýnkem s napsaným průměrem, a vůbec se neotupovaly. Ještě mně nějaký dodnes zbyly. Zlámal jsem to při vrtání vrtačkou na DPS, která jednak háže a jednak se drží v ruce (nebo je na šíleně vratkým stojánku a krom toho je pomalu dražší, než ta sloupovka). Jsou totiž křehký, ruka se lehce třese, když se dovrtá díra, má tendence poskočit nejen axiálně, ale i do boku a tak podobně. Nehodí se na vrtání ocelí a kovů, kvůli řezným úhlům se rády koušou.

Nejrozumnější, aspoň myslím, je v dnešní době všude cpát SMD. Pro zvýšení spolehlivosti na úroveň THT (dalo by se hrozně dlouho špekulovat...) se kupříkladu dají používat flexibilní PCB.;)
Přílohy
DSC07460.JPG
(108.08 KiB) Staženo 202 x
Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!
hafca

#66 Příspěvek od hafca »

Nezkoušel jste někdo tyhle karbidové vrtáky? Možná by byly lepší než obyčejné.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Andrea

#67 Příspěvek od Andrea »

Na vrtání z ruky nevhodné, ten ulítne, jen se na něj křivě podíváš.
hafca

#68 Příspěvek od hafca »

Děkuji, ušetřila jsi mi peníze. Chtěl jsem si je objednat, ale vrtám v ruce podobným šidítkem jako mají v GESu.

Obrázek
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od AmarokCZ »

Jeden obdobně vypadající karbidový 0.8mm vrták jsem kdysi zkusil (taktéž do stejného ručního šidítka, pouze s vyměněným sklíčidlem) a nevím, jestli to byl šmejd, ale tupil se taky rychle.
jura80
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od jura80 »

To vrtání v ruce je fakt vopruz a osobně beru investování do jakékoli rádoby vrtačky na PCB za vyhozené peníz. Sloupovka je best. A nebo taky pořádná vrtačka (myslím jako ruční, "pistolová") na kvalitním stojanu. Na rozdíl od sloupovky se ale čék neobejde bez špuntů do uší.

Ty vrtáky, o kterých jsem se zmínil, tam byla cena a název docela podobná tomuhle:

http://shop.fkt.cz/vrtaky-ruzne-spiralo ... a+dp40771/

Možná je to ono, možná ne. Už je to pár let a jen si tak vzpomínám, že tam snad ani neseděla fotka (a cena, vzhledem ke kvalitě, byla jako zadara). A že je to něco z SK, ne z radeca, to u FK neuváděli. Za pokus by to stálo- objednat, zkusit a kdyžtak vrátit. Ale teď nevím, jak to otestovat (zkusit rejpat stopkou do křemene?)

PS: Ty SK vrtáky, tak ty se amatérovi neotupí prakticky nikdy, i po hrozně moc letech jsou ostrý jako pološílená břitva.
Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od forbidden »

Nějaký ti karbidový ještě mám, vrtá to fakt pěkně, ale nejpoužívanější se mi zlámaly. I když mám vrtačku ve stojanu a má i kuličkový ložiska, stejně to na toto použití háže a láme je to. On je problém, že jsou celkem dlouhý, takže na konci to už solidně háže i tam, kde by to při kratší délce ještě nevadilo. Normálně mi vyčnívá ze sklíčidla vrták jen cca 5-6 mm, to se házení ještě neprojeví. Zajímalo by mě, jestli ty Dremely a Proxxony jsou na tom líp.
Atlan

#72 Příspěvek od Atlan »

No prvy karbidovy kus vydrzal vela... dokonca aj to co mizakazovali... zvetsovanie diery naklapanim vrtacky. raz to nerozchodil, truhy som zlomil ked som nestastne polozil vrtacku na stol a este necim prihodil kedze za cenu vrtaku ma vela obycajnych... tak uz momentalne som nekupoval Ale nebol problem vrtat drzanim v ruke.. .ze sa netupili bol fakt zasa pri mojej sikovnosti nestihli....
jura80
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od jura80 »

Na sloupovce jsem ještě nikdy žádnej SK nezlomil. To spíš radeco, pokud mně bylo líno brousit a příliš jsem tlačil. Tvůj případ asi bude spíš záležitost nějak pokřivené osy a pod...? By jsem zkusil upnout delší stopku, roztočil to, fixkou za jízdy vyznačil místo největší výchykly a pokusil se to vyťukat.;)
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od forbidden »

To není sloupovka, to měla být "lepší" vrtačka s kuličkovýma ložiskama a stojánek na ni. Tahle to je, za ty prachy jsem čekal něco lepšího. Možná ale háže sklíčidlo, ne osa.
jura80
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od jura80 »

Tohle je v některých ohledech hračka:

http://aukro.cz/stolni-stojanova-vrtack ... 82468.html

Ale plně vyhoví- každopádně předpokládám, že je to úplně ta samá, jako ta, co jsem měl já:

http://www.nejlepsiceny.cz/vrtacky/ferm-ftb-13-230.html

Vrtal jsem s tím úplně všechno od PCB až po velký díry do oceli a maximální spokojenost (na tu nízkou cenu- svoje mouchy to má, to rozhodně).
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“