Teplovodní solární ohřev TUV
Moderátor: Moderátoři
Alebo to zapoj bez regulacie otacok (ak je to mozne), a otacky prepinaj podla potreby iba na cerpadle. V zime by mohlo stacit na cerpadle nastavit 1, jar jesen na 2 a leto na 3. V kazdom pripade to musis aj sledovat (zalezi od vhodnej kombinacie zostavy) ci sa pri nizkom stupni nastavenom na cerpadle system hore neprehrieva.
Pokud by regulátor uměl analog výstup, dal by se udělat relátkový přepínač těch odboček.
Původně jsem měl myslel nějaký parametr v menu toho regulátoru, něco jako "minimální % výkon čerpadla" a ten přidat, aby se spolehlivě rozjelo naplno, nebo vyplo.
Ty trojuhelníky co lezou z triaku způsobí to, že za rok to dopadne nerozběhnutým a následně shořelým čerpadlem, protože se rozbije ten posouvací kondík, jestli tedy ten regulátor nemá nějakou ochranu čerpadla.
zelenac píše:Bez nadrze,len s bojlerom by to uz asi vypinalo,lebo sa to neda nastavit na viac,ako 85C.Potom sa vraj kolektory hreju,az kym sa fridex neodpari a nevtlaci neodparenu kvapalinu do expanzky.To musia potom tie kolektory dostavat pekne na prdel.
Běžně natápím aku až na 90st. Nouzově i k 93st - pokud by hrozila stagnace.
Pokud je tam běžná solární kapalina na bázi propylenglykolu, tak ta má v určitém poměru s vodou bod varu až kolem 130st. Těsně před stagnací vychlazuju HP kolektor až při 115st. Jinak při stagnaci mi teplota HP skončí na 200st.
Stagnaci se snažím předcházet(zatím k ní došlo 4x), degraduje při ní solární kapalina(ztráta antikorozivních vlastností) a mě to dělá paseku na střeše, protože při 200st narose délka trubky kolektoru při délce 10M o 3cm a pak to ve spojích propllévá.
zelenac píše:Ty mas asi iny system.Mne sa cerpadlo vypne pri 85C a riadiacka sa neda ojebat.Asi tam dali daky shit cerpadlo a boja sa,aby sa nerozsypala vrtulka pri vyssej teplote.I tak si neviem predstavit,ako ti moze cerpadlo fungovat pri 200C..
Mám na to regl od SIEMENSU, který krom solárů řídí i celý system topení domu. Při 200 na střeše už čerpadlo nečerpá.
Je to tak jak píšeš, jen u mě je ta horní mez pro vypnutí oběhovky teplota vody v bečce na 90st.. Ale stagnaci je dobré zabránit a chladit, aby nedegradovala ta sol.kapalina.
Ten regl krom solárů řídí tč, topení, chlazení domu, TUV "průtokáč". Jen se děsím toho až se ten regl pokazí. Do té doby musím něco vymyslet na na bázi jednočipu, abych nemusel znovu investovat 15t kč