sinclair píše:...Znovu opakuju, že mi velmi vadí přístup, kterým se levná a nebezpečná Čína vydává za něco úplně normálního...
Ale nestačí argumentovat pouze tržní cenou a zemí původu. To bychom ty bezpečnostní normy mohli klidně zrušit. Nesmyslů v uváděných parametrech přístrojů najdeme nepřeberné množství u mnoha výrobků ať už vznikly špatným překladem, neznalostí nebo dokonce úmyslně. Nebezpečný výrobek se nezbaví svých vlastností žádným certifikátem ani změnou země původu.
Myslíš si snad, že běžný kuchyňský topinkovač, který má otvor pro topinky široký
30mm, umožňující dotyk prstem na odporovou spirálu, která je spínaná
jednopólovým spínačem je bezpečný? Já sice ne, ale podle našich předpisů i ČOIky zřejmě ano.
Příklad:
V r. 2014 jsem podával podnět na ČOI kvůli možnému úrazu el. proudem při
běžné manipulaci s obyčejným topinkovačem, který se prodává dodnes.
Je v něm použit jednopólový spínač. Myslíš si, že je ten topinkovač bezpečný? Já nikoliv a moje dcera, která ten "kopanec" přežila, také ne. Přesto výrobek odpovídá našim bezpečnostním předpisům i podle vyjádření ČOI:
"Otvor pro vkládání pečiva je konstruován pro šířku topinky v průměrné šířce 3 cm. Uvedený rozměr je vzhledem k použitelnosti výrobku dostatečně široký z důvodu volného vyjmutí opékaného pečiva."
Takže jest-li ty chceš něco považovat za výsměch, tak se můžeš inspirovat, osedlej Rosinantu a mávej mečem.
Omlouvám se za O.T.