O vývoji naší železniční dopravy (odděleno)
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Nechápu co se komu mohlo líbit na takovým kraválu - i když ty původní netlumený moc dlouho nejezdily, i v utlumený verzi to dělalo pořádnej kravál, slyšet je bylo hnusně daleko. Rytmus to mělo možná lepší, protože V12 dvoutakt zní jako 24-válec. A nikdy nebyl ruSSkej, vždycky byl ukrajinskej - to se jen Veliký ruSSácko chlubilo, co všecko pro něj zvotročený národy pod fánglej "mit der stern und bolschewistische werk-zeuge" musejí vyrábět ...ondraN píše:... Sergeje měly jednoznačně nejhezčí zvuk ze všech dieselů, co tam jezdili. A taky serjožu považuji za velice pěknou lokomotivu, ač je ruská. ...
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Rád se ale projedu výletním vlakem, co od jara do podzimu o víkendu pendluje z Prahy hl. n. do Blatné. Tahá to brejlák řady 754 a když to stoupá z Jinců na Příbram, tak to je koncert
Zajímavý je i úsek Březnice - Blatná, to je lokálka vesměs lesem.
Bylo mi z něj blbě už jako študákovi, ať už spálená, nebo nespálená nafta (tehdejší autobusy nabízely oboje, často i najednou).
Jestli se mi z motorových spalin někdy něco líbilo, pak to vždycky byla modelářská paliva. Detonační běžně, ale mnohem víc žhavicí (možná proto, že "žhavíka" jsem tehdy nevlastnil a byla to doména "dospělých" motorů nad 2,5 ccm).
Jo a pak vlastně taky spálený kerosin (v rozumné míře), ale to jsou prostě furt ta éra...
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Jezdilo to na přelomu milénia na několika málo rychlících z Prahy. Třeba na R číslo nevím, musel bych popátrat v JŘ "Otava", to jelo přes Beroun, Zdice, Březnici, Písek a Strakonice do Sušice. Řazené to bylo myslím AB, B, B, BDs. To tahaly Bardoty.
Nebo víkendový rychlík do Tanvaldu a zpět, přes Boleslav, Turnov a Železný Brod. To mělo podobné řazení jako ta Otava.
Pak jsem se párkrát vezl párem rychlíků do Karlových Varů (pak to jelo do Chebu a nějaké řiti v Německu), přes Kladno a Žatec, leč mimo Chomutov (tam by to muselo udělat úvrať). To vozilo dokonce ruský lůžkový vůz z Moskvy.
Tyhle vlaky již jsou minulostí...
Ještě ale zůstalo pár vlaků, které tahají brejlovci, třeba pražské rychlíky, co z Klatov pokračují až na Železnou Rudu. Dráty jsou jen do Klatov, tak to dál táhnou brejle.
No a ještě jezdí EC do Mnichova přes Domažlice, z Plzně to tahají německé motorové lokomotivy Siemens.
Hubert_79 píše:Já ten sovětský zázrak "naživo" nezažil, ani jako malej.
Rád se ale projedu výletním vlakem, co od jara do podzimu o víkendu pendluje z Prahy hl. n. do Blatné. Tahá to brejlák řady 754 a když to stoupá z Jinců na Příbram, tak to je koncertstačí otevřít okénko. Nebo úsek Beroun - Zdice, kde je koridorová trať a rovinka.
Zajímavý je i úsek Březnice - Blatná, to je lokálka vesměs lesem.
Všechny brejle co dnes používá ČD již mají nové motory a ty mají naprosto jiný zvuk než původní
S původním motorem je jich jen pár muzejních.
To bylo snad poprvé v životě co jsem na vlastní oči viděl jak se klepou skleněné tabule v oknech a vypadávají z rámů kousky kytu.
Dodneška si to pamatuju
Mi to taky smrdí. Ale já mluvím o zvuku. Ten je pro některé loko typický. A právě Zamračená ho má jedinečný. Jako by motor jel trvale na volnoběh. A já čekám kdy se rozběhne. A ono nic.JirkaZ píše:Já spíš ještě víc nechápu, co se komu může líbit na dieselovým smradu...
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
ondraN píše:Všechny brejle co dnes používá ČD již mají nové motory
Jj, vím. Zajímavé též bylo, nějak loni v červenci, když u Karlštejna vykolejil rychlík a trať byla poněkud neprůjezdná. Jel jsem do Stříbra vlakem IC Západní expres, tedy jednotkou InterJet, tvořenou pěti ne zrovna lehkými vozy. Místo "spodem", tedy údolím Berounky se do Berouna jelo po "Hrbaté", tedy přes Rudnou. No a tam tuto soupravu táhly brejle. Ačkoli u těch vozů nejdou otevřít okénka, tak bylo ve stoupání slyšet jak ty brejle měly s tím vlakem co dělat. Co jsem z okna zahlédl, tak jsem napočítal asi pět šotoušů na různých místech, co si tento ne zrovna pravidelný průjezd fotili
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
ondraN píše:Všechny brejle co dnes používá ČD již mají nové motory a ty mají naprosto jiný zvuk než původní![]()
S původním motorem je jich jen pár muzejních.
Celá řada 754, která u ČD dosud jezdí v desítkách kusů v běžném provozu, má původní dvanáctiválce ČKD.
Nedávno se mi povedlo svézt burčákovým rychlíkem ve složení 2x beztlumičová 749 + 8 vozů. 300 km po koridoru, slušná jízda.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Ony ty "původní" motory taky nejsou úplně původní, protože to první provedení ze 70. let nebylo moc povedené, mělo slabý blok, který praskal atd. Takže většina mašin, které dnes ještě jezdí, mají vylepšené motory se zesíleným blokem z druhovýroby. Ale pořád je to ten dvanáctiválec konstrukce ČKD. Ty šestiválce v bardotkách byly v tomto lepší, to je nezničitelný motor.