Hurá do vesmíru (odděleno)
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Já jsem se byl podívat, všechna čest těm co se odvážili do toho vlézt. prý tam astronauti ani nebyli připoutaní, museli se držet madel.
https://www.planetum.cz/porad/50-let-na ... l-pristal/
- tomasjedno
Yarda1 píše:Já jsem se byl podívat, všechna čest těm co se odvážili do toho vlézt.
Když jsi do toho lezl, musel jsi hodně dávat bacha abys neprokopnul ten celofán z kterýho to bylo vyrobený?
A kurtovat nebylo potřeba, na Měsíci váží běžnej chlap asi 15 kg.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR píše: takhle shoří "bublina" vodíku vyfouknutýho z motorů těsně před zážehem
No nevím, to by ta bublina musela mít při hoření víc než 75% vodíku což je horní mez výbušnosti. Nižší koncentrace až do 4% bouchaj. Ta bublina se na okrajích určitě promíchala se vzduchem takže tam byly i nižší koncentrace. Přes to to nebouchlo, ten plamen se jen tak líně plazil. Jo a čistej vodík hoří modrým, skoro neviditelným plamenem, tohle bylo moc červený.
Ale faktem je, že tam asi není nic jinýho hořlavýho než ten vodík.
A propo, jen mě to zajímá, protože jsem viděl jak dopadla nabíjárna vysokozdvihů a ještěrek, kde selhalo čidlo lehkých plynů ve ventilaci a co potom ten křáplej vodík a sirovodík dokázal.
- tomasjedno
Pokud vím, tak Cernan tam zkoušel skok do dálky a jen tak z fleku to bylo kolem 15 metrů. A golfovej míček Shepardovi po odpalu jednoruč jen blbou odběrovou lopatkou zmizel "na míle a míle daleko". Bylo to kolem 1600m.
A opravím tě, při přistání ani startu na sobě skafandry neměli.
- tomasjedno
tomasjedno píše:Já bych řekl, že tam má cca 80 kg jako kdekoli jindeCeleron píše:A kurtovat nebylo potřeba, na Měsíci váží běžnej chlap asi 15 kg.
Ale vykládej o tom chlapovi, kterej má při tom na sobě metrákovej skafandr a pod zadkem zažehnutý motory, který mu ještě nějaký to přetížení přidaj.
Celeron píše:Zase tady někdo příliš dbá na fyzikální čistotu.To bylo jen pro názornost, je tam šestinová gravitace co na zemi.
....
A opravím tě, při přistání ani startu na sobě skafandry neměli.
Zaměňujete HMOTNOST, TÍHU a SETRVAČNOST. Jsou to různý vlastnosti, způsobený vzájemnou interakcí VLASTNÍ HMOTNOSTI TĚLESA a GRAVITAČNÍM POLEM kolem něj. Chlap vážící na Kouli 80 kg bude mít na Měsíci furt 80 kilo, akorát NA PODLOŽKU bude působit TÍHOU rovnou 1/6 TÍHY na Zemi. A s těma skafandrama kecáte jak Palackej - MĚLI JE NA SOBĚ JAK PŘI STARTU, TAK PŘI PŘISTÁNÍ. Podívejte se na tuhle fotku: https://media.vanityfair.com/photos/5c0 ... ary-01.jpg - copak to asi mají na sobě při nástupu do minibusu, kterej je odváží na startovací rampu???? To maj bejt snad podvlíkačky nebo anděl jako ve špitále? Srovnejte si ho s obrázkem z povrchu Měsíce: https://static.parade.com/wp-content/up ... 11-FTR.jpg a zjistíte, že to je jeden a ten samej typ skafu, jenom doplněnej o "EVA" soupravu nesenou na popruzích jako batoh na zádech a napojenou na vývody ventilacce a chlazení - jo, ta na Zemi vážila přes 90 kilo, takže ji při výcviku nahrazovali 15-kilovým "batohem" o stejnejch vnějších rozměrech, jako měla skutečná sada, ale pak na Měsíci byli astronauti právě hodně nemile překvapení tím rozdílem v setrvačnosti - oni ten batoh sice byli zvyklí táhnout na zádech, ale už nebyli zvyklí na to, jak ovlivní 90kg hmoty jejich stabilitu při chůzi, skocích, otáčení atd. Pročpak si myslíte, že pro měsíční expedice Apolla se začala dělat simulace EVA ve skafandrech ve vodním bazénu??? To není z plezíru, to je hlavně proto, že ve vodě se dá mnohem realističtějším způsobem nasimulovat působení SETRVAČNOSTI přídavný hmotnosti skafu, EVA-sady a dalších pomůcek při vlastním pocitu beztíže/snížený tíže, kterej se dá nasimulovat vztlakem. Pro sichr sem ty dvě fotky postnu - kdyby se ztratily z původního uložení...tomasjedno píše:Máš recht, neměli.
A kutilmile - nelituju tě
- tomasjedno
Tak zaprvé tady hmotnost a tíhu zaměňoval jenom jeden procesor, a za druhé setrvačnost nemá nic společného s interakcí gravitačnho pole a hmotného tělesa. Jediná souvislost je ta, že gravitační hmotnost je rovná setrvačné hmotnosti (což je dáno čistě tím, jak jsou postavené vzorečky - nebyl by žádný problém upravit je tak, aby setrvačná hmotnost byla třeba ∏-krát větší).EKKAR píše:Zaměňujete HMOTNOST, TÍHU a SETRVAČNOST. Jsou to různý vlastnosti, způsobený vzájemnou interakcí VLASTNÍ HMOTNOSTI TĚLESA a GRAVITAČNÍM POLEM kolem něj.
A co se týče skafandru při startu a přistání, tak se tu bavíme o přistání a startu na Měsíci. Mimochodem, nechali se prý slyšet, že oblíkání skafandru v lunárním modulu bylo jako když se dvě holky najednou převlíkaj v telefonní budce
EKKAR píše: A s těma skafandrama kecáte jak Palackej - MĚLI JE NA SOBĚ JAK PŘI STARTU, TAK PŘI PŘISTÁNÍ.
Bavili jsme se o přistání a startu na Měsíci. U Apolla 11 je pro sichr na sobě měli ale na Astronautice jsem četl že u dalších misí už né. Zkus si to nalýzt.