Záhada s drátovou anténou a kryštálkou
Moderátor: Moderátoři
LADER píše:A co použít jako demodulátor AM detektor třídy D (Amatérská radiotechnika a elektronika - 3 díl, strana 49). Má velmi vysoký odpor, nezatěžuje laděný obvod (vysoká selektivita), nízké zkreslení, schopnost lineárně zpracovat i velmi slabé signály. Má zesílení 1. Nemusí se dávat na odbočku - to znamená vyšší výstupní napětí...
Toto zapojenie ľahko vyskúšam, ale moc tomu nerozumiem. Uvidím výsledok. Tranzistor sa úplne zatvoriť nedá, dá sa mu iba obmedziť drainový prúd. Takže to asi funguje vďaka nelinearite.
a) Starší přijímač sovětské produkce s ručičkovým indikátorem vyladění, něco jako RIGA 103 a zjistit kolik signálu příslušné stanice je v místnosti.
b) doplnit v nějakém starším tranzistorovém radiu do obvodu AVC malé ručkové měřidlo (indikátor z magnetofonu) a použít stejně jako v bodě a.
Jako přijímač s S-metrem i Selena, Okean, těch by mělo být víc než starší Rigy. Nebo naopak starší elektronková rádia s EM80/84.
LADER píše:Funguje to i s bipolárem (samozřejmě FET je lepší)...
Bez toho, že by som skúmal, ako to zapojenie presne pracuje, konštatujem, že funguje výborne. Hlasitosť SV staníc stúpne 2-3x oproti kryštálke vďaka tomu, že rez. obvod je nezaťažený a signál z neho sa berie priamo z horného konca cievky. Kľudový drainový prúd je 0,14 mA s tým kusom BF245, ktorý mám k dispozícii. Ladenie je ostrejšie ako u kryštálky s detektorom na odbočke. Kryštálka to nie je, ale aspoň je to dobré na preskúmanie vlastností samotného rezonančného obvodu bez zaťaženia.
robos píše:LADER píše:Funguje to i s bipolárem (samozřejmě FET je lepší)...
Bez toho, že by som skúmal, ako to zapojenie presne pracuje, konštatujem, že funguje výborne..
Pokud si najdeš něco na téma "mřížková detekce" tak jsi defacto doma.
Přemístěním pracovního odporu do anody/drainu se posouváš ještě dál od krystalky.
- Artaban001
Crifodo píše:Pokud si najdeš něco na téma "mřížková detekce" tak jsi defacto doma.
Přemístěním pracovního odporu do anody/drainu se posouváš ještě dál od krystalky.
Ach, pardón, nejako mi uniklo, že tu ide o audiónový princíp. Mriežkový detektot samozrejme poznám, zatiaľ iba teoreticky. Pomylilo ma, že tam píšu o lineárnej činnosti a zatvorení drainového prúdu, tak mi to evokovalo "anódovú" detekciu. Akurát že to by musel byť drainový prúd na nule a to nie je. Tak som si aspoň neplánovite vyskúšal mriežkovú detekciu s FETom, pretože onedlho ma to čaká v jednom KV prijímači, na ktorý sa chystám.
Dnes som začal s tranzistorovými audiónmi, zapojil som si jeden úplne základný a to sa diali veci... Keby len osciloval, to ešte pochopím, že AM stanice budú mať záznej. Ale on kvičal na nízkej frekvencii tak, že to bolo na ohluchnutie v slúchadlách. Poltergeist inside. A to som ani nestihol zaviesť spätnú väzbu. Muselo to vzniknúť medzi feritkou a VF tlmivkou v kolektore. A tá je ukrytá vo feritovom hrnčeku a vzdialená asi 15 cm od feritky. Nepomohol ani bázový odpor 3 Mega, aj tak to chytalo väzbu. Tranzistor 156NU70. Nemá on nejakú veľkú vlastnú kapacitu Cbk? Že by sa naštartoval sám, keď má v kolektore induknčnosť (asi tak 1-2 mH)?
Ale inak keď iba osciloval a nekvičal, tak som počul aj NDB RZ a to je vcelku úspech, na jeden tranzistor 156NU70. To sa na kryštálku s NF zosilňovačom s KC507 počuť nedá.
Artaban001 píše:jsem zvědavý, za jak dlouho se dopracujete k superreaktoru
Ja mám teraz také obdobie, keď sa mi otvorila táto cesta, tak po nej idem. Bohužiaľ ale jednak nemám čas, pretože patrím do katogórie "mladosť je už v prčicích a do dôchodku ešte ďaleko. A keby si videl tie žalostné podmienky, čo na to mám - niečo medzi Šolimom a Malým Edisonom
Ale vďaka za každú radu. Všetko čítam a zvažujem, aj keď neodpovedám.
Ano, tyhle první tranzistory měly velkou kapacitu Cbk. Když se podíváš na schéma tranzistoráků, co je používaly v MF (T58, T60, Doris, T61-3), tak všechny měly kompenzaci.robos píše:Tranzistor 156NU70. Nemá on nejakú veľkú vlastnú kapacitu Cbk? Že by sa naštartoval sám, keď má v kolektore induknčnosť (asi tak 1-2 mH)?