Umělá zátěž AR_PE_05_1996
Moderátor: Moderátoři
- martinkopp
Dám zas konkrétní příklad z praxe: dělal jsem tlačítko s časovačem které zaplo světlo před dílnou. Napřed se jim zdál čas moc krátký. Pak zas zbytečně dlouhý, protože většinou potřebují jen chvilku než si naloží matroš. (mají tam nějaký problém se sousedy že jim to svítí do oken či co). Tak jsem jim nechal krátký a prodlužují si ho opakovaným stiskem podle toho jak dlouho tam plánují být. To už je OK. Pak chtěli aby světlo delším stiskem toho tlačítka šlo i vypnout - žádný problém. A zatím poslední úprava byla omezení maximálního počtu prodloužení svícení, protože uklízečka byla líná to pořád zapínat a tak si naťukala třeba 2 hodiny v kuse. Kdybys tohle dělal z hradel, strávil bys nad úpravami 14dnů, vyrobil asi 5 desek které bys postupně vyházel a stálo by to majlant. Já to měl za pár minut hotové bez toho aniž by si někdo všiml že jsem tam něco opravoval. To je to o čem mluvím když cpu MCU i do jednoduchých prkotin.
edit: Cust byl ve stejné myšlence rychlejší
Ano FEL ČVUT po mě chtěl čistě HW řešení zdroje napětí, který jde ovládat z PC, ale nechtěli udržovat další SW. Jo bylo to OK. Přibližně deset hradlových švábů.
Obecně mám zakázky, která dělat čistě pomcí HW je cesta do pekel. Nemá to žádný smysl.
Ano jednoduché věci, zdroje, zátěže, ... OK.
- martinkopp
Njn, pokud nemáš prostředky a znalosti na takovou opravu, nemůžeš se do toho pouštět. To je tak se vším. Empatie neempatie.JirkaZ píše:Pořád se vyjadřujete jako prvovýrobci, nikoliv jako druhovýrobci, uživatelé nebo servisáci nespojení s výrobcem. To je ten "drobný" problém.
Chce to "trochu" empatie. Ne, to není sprosté slovo.
Zapojovač zásuvek bude stejně tak hudrovat nad "neprůhlednou" 555 a proč že tam není starý dobrý mechanický časovač který umí spravit přimáznutím každý kdo se na to podívá, jako tobě se teď nelíbí MCU
- martinkopp
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
No, není. Resp. výkon omezený SOA pro DC téměř nikdy nedosahuje Ptot(max), u spínacích transistorů občas ani zdaleka. Srovnej si pár grafů z konkrétních datasheetů.lesana87 píše:Pořád se tu oháníte malou/velkou SOA, ale SOA pro DC režim je určená mezním ztrátovým výkonem....
Se zbytkem asi nikdo nepolemizuje, ale už jsme to v podstatě všechno probrali výše (třeba ne polopaticky, ale určitě přinejmenším v souvislostech a/nebo náznacích).
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Ještě dodám, že já jsem (asi bez nějakého zdůraznění) nepsal jen o MOSFETech, ale o transistorech spíš obecně.
Prostě před lineárním nasazením je vždycky potřeba si prostudovat grafy a brát jen ty typy, kde je SOA definovaná.
kdo ne - hledá důvod.
Já považuju za celkem zbytečné to dále rozpatlávat. Problém (FB)SOA existuje odsampoč a není relevantní, že ho spousta konstruktérů či jiných techniků ignoruje.
Ještě ale položím otázku k zamyšlení: proč asi v IXYS/Littelfuse (a možná i jinde) vůbec otevírali záležitost obecně zvanou "linear MOSFETs with extended FBSOA"?
kdo ne - hledá důvod.