Analogový vs. digitální osciloskop

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
helios

#76 Příspěvek od helios »

EKKAR píše:S tim povinným registrováním - takový návrh už tady byl, neprošlo to. Akorát si myslím, že kdo se chce vážně na něco optat a ne jen prudit, provokovat a následně buzerovat s výhodou minimální postižitelnosti, se zaregistruje a rád - Bastlírna už je docela pojem. Spousta dalších fór má povinnou registraci i jen pro čtení, tak proč nejít na částečné omezení a nepožadovat registraci k umožnění napsat cokoliv do fóra?

Ja som za, pre čítanie aj bez registrácie, na písanie len s registráciou. Funguje to aj na mnohých iných serveroch a osvedčilo sa to.
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
rip

#77 Příspěvek od rip »

EKKAR napsal:
<i>Bastlírna už je docela pojem.</i>

Když je to pojem, tak potom nevím, proč lidi raději píšou dotazy jinam i s rizikem, že jim tam nikdo pořádně neodpoví... Například:

http://www.poradte.cz/elektronika/1554- ... ovace.html

Atd.
EKKAR

#78 Příspěvek od EKKAR »

rip píše:EKKAR napsal:
<i>Bastlírna už je docela pojem.</i>

Když je to pojem, tak potom nevím, proč lidi raději píšou dotazy jinam i s rizikem, že jim tam nikdo pořádně neodpoví... Například:

http://www.poradte.cz/elektronika/1554- ... ovace.html

Atd.

A je odkázán na tento web: http://forum.lide.cz/forum.fcgi?akce=fo ... um_ID=1887 , kde se odpovědi nedočká vůbec?
Ano - bastlírna je pojem mezi ZNALÝMI, ten odkaz, který Ty, Requescate, uvádíš jako příklad, je jasně zadaný školní úkol - takže je jasné, že www.poraďte je spíš všeobecný server, kam se chodí pro obecnou odpověď - kdyby se tam vyskytl skutečný bastlíř, odkáže takový dotaz automaticky sem, na Bastlírnu nebo na Audioweb - i když tam by s ním Sinclair asi vyrazil dveře...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
kvitko
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od kvitko »

Pár, nebo spíš hodně poznámek k tomu všemu předchozímu.

(1) USB osciloskop vs digital osciloskop.

Tak tohle je blbost. USB je jen interface, rozhrani a existuje jak u analogu, tak i u digitalu. Napriklad Philips PM3311 (externí osciloskop s CRT) ma volitelne option USB nebo HP-IB. Vetsinou se USB pouziva u digitalnich PC osciloskopu, coz jsou krabice, ktere k provozu potrebuji PC. Na PC je software a v krabici je prevodnik. Často se ten prevodnik dava do extrerni krabice nez na PC desku, z duvodu ruseni. Typicky Pico Technology, TiePie engineering delaji PC osciloskopy s USB.
Na druhou stranu existuji analogové osciloskopy take s rozhraním a nejen USB. USB je totiž rozhraní pro amatéry, pro hobby, domácí kutily. Profesionální stroje , nejen osciloskopy používají HP-IB (GPIB). Typicky Tektronix , už i starý analog 2465A/B nabízel option HP-IB.

(2) analog vs. digitál

Každý je na něco jiného. Analog zachytí vše v tom frekvenčním rosahu co zvládá, zatímco digitál vzorkuje. Stačí si uvědomit základy matematiky, co je spojitá funkce a co je digitální funce. Analogy až na vyjímky neměly paměť. Pokud měly, dělalo se to různě, přes specielní obrazovky (Tek, HP) až později kombinací analog a digitál osciloskopů (Philips). Později přišly digitály, ty nejdříve ani nefungovaly jako osciloskopy, nýbrž jako data loggery, což byly krabice, které periodicky snímaly data, třeba teplotu ve skleníku, zapisovaly do paměti a později přehrály do počítače. Jak se objevovaly rychlejší převodníky, bylo možno vzorkovat ve stále kratším čase až z toho vznikly osciloskopy. Už zmíněné PicoTechnology a TiePie engineering se vyvinuly z data loggerů. Dnešní digitály Tektronix, jsou to samé, akorát mají uvnitř PC počítač a software, kdežto PicoTech se k PC připojují přes USB, u těch velmi rychlých, třeba model 9000 přes Ethernet, protože USB by nestíhalo.

Analog má dobré použití u vf, chcete-li měřit na 500 MHz, je Tek 2465 skvělý stroj. Podle interní studie Tektronixu, kterou se mi před 2 lety povedlo získat) zhruba šířka pásma udávaná digitálu odpovídá 1/10 šířce pásma analogu. To znamená, na měření 500 MHz vf signálu digitálem, hledejte digitál s šířkou pásma okolo 5 GHz.

Na druhou stranu, chcete-li měřit náhodné, neravidelné jevy, je digitál nenahraditelný. Typicky automobilová diagnostika. Tam je analog málo použitelný. Digitál s dlouhou pamětí a ne příliš velkou šířkou pásma, stačí 10 MHz je skvělým stroje. Nahraje vše co se děje třeba půl hodiny a pak si to můžete přehrát a analyzovat.

Digitály se často dělají v kombinaci s generátorem funkcí, umožňují pak zpětně generovat naměřené průběhy. To analog neumí.

Já mám 2 Tektronixy 2465A a 2465B, kombinovaný analog/digitál PM3311 a 2 kousky Pico Technology, jeden z nich jsem rozebral a namontovalna VME desku.
Andrea

#80 Příspěvek od Andrea »

kvitko píše:Analog má dobré použití u vf, chcete-li měřit na 500 MHz, je Tek 2465 skvělý stroj. Podle interní studie Tektronixu, kterou se mi před 2 lety povedlo získat) zhruba šířka pásma udávaná digitálu odpovídá 1/10 šířce pásma analogu. To znamená, na měření 500 MHz vf signálu digitálem, hledejte digitál s šířkou pásma okolo 5 GHz.

Myslím, že tu pleteš dohromady šířku pásma a rychlost vzorkování. Já mám HP digitál, který má udanou šířku pásma 150MHz a skutečně má šířku pásma 150MHz. Využít se ta šířka pásma dá ale jen při periodických signálech, protože rychlost vzorkování je jen 20MSa/s. Jednorázový děj se dá zachytit jen asi v pásmu do 2MHz, nicméně vstupní obvody/zesilovače mají šířku pásma 150MHz.
kvitko
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od kvitko »

Andreo, analogový osciloskop nemá žádnou rychlost vzorkování.
Andrea

#82 Příspěvek od Andrea »

kvitko píše:Andreo, analogový osciloskop nemá žádnou rychlost vzorkování.

Fakt, teda já jsem blbá :oops:
Kdo mluví o vzorkování u analogového osciloskopu?
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od jjilek »

Tak jsem tohle vlákno trochu prohlédl a nedá mi to přidat poznámku. I v SSSR dělali analog, paměťový, rychlý ale zajímavý. Dal se na něm sledovat i časový úsek 10nsec (opakuji 10ns). Váží sice 30 kg, ale je to klasický analog s paměťovou obrazovkou a se zpožďovací linkou v cestě signálu, aby se dala "s předstihem" spustit časová základna. Označení typu C8-12A. Kdyby měl někdo zájem, tak se ozvěte. Sám jsem na něm dělal v době, kdy jsme si o HP nebo Tektronixu mohli nechat jenom zdát.
kvitko
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od kvitko »

Jo, něco takového matně pamatuju, ve VÚSTu Praze na Novodvorský (byl to takový utajovaný vojenský výzkumák za Husáka) tak tam něco takového bylo. Já tam tenkrát dělal na servisu měřících přístrojů a jednou to k nám přišlo. Vpomínám si, že jsme to spravovali. Ale měli jsme tam paměťovýho Tektronixe, také se zpožďovací linkou a speciální paměťovou obrazovku. Ten byl pěknej a chodil. Ja to s tím ruským "tektronixem" :D dopadlo, to už nevím... Je to moc let.
DrFus
Zablokován
Zablokován

#85 Příspěvek od DrFus »

Je velice úsměvné číst tady ty příspěvk rady kdo si má co koupit. Každý kdo chce mít osciloskop si musí uvědomit dvě věci.

1. Jestli ho v nejbližší budoucnosti nezačne bavit něco docela jiného než elektronika. Třebas motorky, auta, nebo dámské přirození

2. K čemu osciloskop potřebuje. Jestli bude dělat jenon NF techniku - zesilovače měl by mu stačit analog. možná i dvoukanál do 5 MHz.

Počítačová, průmyslová nebo vf technika vyžaduje šíři pásma osciloskopu
60 MHz nebo více, dvoukanál a pamětový. Jenže tam se ceny pohybují poněkud výše.V amatérské praxi platí to že osciloskop který musí mít 60
MHz nebo víc použijete asi 3 x za život.Kdo se věnuje VF zajímavější přístroj je pro něj je skoro spektrální analyzátor.Nejlevnější stojí dnes asi 50 000 KČ .

Jak jsem již napsal, hodně záleží na tom jak vážne to s tímto koníčkem myslíte.
Zdenci

#86 Příspěvek od Zdenci »

Suhlasim s DrFus-em, mam BM 556 uz asi 3 roky, venujem sa len NF technike, az na jedinu nevyhodu (co je ale asi najcastejsi dovod u amaterov k vymene za digital) je to ze mi zabera 1/3 pracovneho stola. Ale ako tak citam, tak by mi bol digital na NF dost nevyuzity a zbytocny. Co ale ked teraz laborujem s kvaziimpulznymi napajacimi zdrojmi vacsich vykonov a potrebujem zaznamenat skokovu zmenu pri zatazi? Na to by som zase potreboval digital...hm
Atlan

#87 Příspěvek od Atlan »

Ja mam digital 2 kanal 50Mhz.... Pre praci s mikroproceromi super vec.... pozretie priebehu na pinoch hned odhali zavadu :)
Tak isto jednorazove deje.... :)
vohrablo

#88 Příspěvek od vohrablo »

Ahoj,

vyuziju tohoto tematu o osciloskopech a zeptam se:

Neni tady nekdo, kdo by mel zkusenost s nejakym z nasledujicich kitu?

http://www.gabotronics.com/vmchk/development-boards/avr-multikitb.htm
http://www.jyetech.com/en/default.html

Vim, ze to nejsou zadny zazraky, ale za tu cenu to myslim pro amatera bude stacit (nejake to nf a podobne).

Diky za jakykoliv podmet. Pripadne pokud mate nekdo odkaz na neco podobneho (disp. aspon 128x64, podobne nebo lepsi parametry), prosim sem s nim.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“