Provoz elektromobilu

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
TAKJAN

#76 Příspěvek od TAKJAN »

Podívejte se na tuhle legraci:http://www.autotube.cz/autotest/2570-peugeot-ion-cz-video.html
A další je na elektrika cz, kde při přejezdu asi 8mi elmobilů do Brna na Amper řešili sáhodloubě jak se tam dostat po dálnici. Stojí to za to :-)
tomasjedno

#77 Příspěvek od tomasjedno »

Jenže tam řešili hlavně to, jak tam dostat všech 8 současně, když pro ně měli jen jednu rychlonabíječku.
tomasjedno

#78 Příspěvek od tomasjedno »

EKKAR píše:...Můj Room spapá při 150km/h (zkoušeno několikrát na úseku Praha Černý Most - Libišany u HK) PRŮMĚRNĚ 8,5-9l BA-95 na 100km...
A to jsi držel celou cestu konstantních 150, nikdo se ti pod kola nepletl... A rychlost + spotřebu jsi na těch 84 km měřil čím?

Edit: svůj odhad spotřeby té Kojoty při 150 km/h koriguji na 9,5 l/100 km.
Vycházím z Aygo 50 kW/maximálka 157 km/h. Z toho mi vychází spotřeba při maximálce 10,1.
Naposledy upravil(a) tomasjedno dne 10 zář 2012, 12:00, celkem upraveno 1 x.
Crifodo

#79 Příspěvek od Crifodo »

Zdá se mi, že debata občas po ichtylsku odbíhá k pičovinám. Podstatu otázky vidím v tom, jestli měrný výkon pro přepravu je u dobíjených baterií větší nebo menší než ze spalovacího motoru. Mobilní spalovací motor má pořád ty dvě třetiny z paliva neužitečně v ztrátovém teplu, ať se naddimenzovaný motor fláká nebo poddimenzovaný cvrčí naplno.
Logistika tankování a provozní náklady jsou sice důležité, ale je to spíš problém přechodného období, když se zaváděly první náklaďáky, bylo taky víc statků s ovsem pro koně než pump a servisů.
Za velmi špatné pokládám to, že o upřednostnění nějakého druhu přepravy nerozhodnou majitelé na základě technické výhodnosti a tudíž ceny, ale politici a průmyslová lobby (mafie) na principu manipulací a zločinných spolčení.
Hill
Administrátor

#80 Příspěvek od Hill »

To je právě ono: dopravovat se potřebujeme, a to co nejrychleji, nejlevněji a současně si přitom nezlikvidovat planetu. Ale potřebujeme to za všech okolností doopravdy?
Havlíčka vezli do Brixenu týden. Ovšem antonokočár táhli koně, tedy doprava z obnovitelných zdrojů s převážně samorecyklovatelným odpadem. Onačejších variant dopravy mnoho nebylo, a, konečně, lidi s tím počítali, že to potvá. Asi nebyl jejich čas tak drahý...
Dnes dojedu autem do Brixenu za 8 a půl hodiny, když moc nespěchám. Ale spíše budu spěchat, protože si, jako většina, myslím, že škoda každé hodiny na cestě, a že se něco stane, když se zdržím.
Obvykle se nestane nic, ale vykládejte to někomu.
A na tom je postavený veškerý kšeft kolem dopravy. Točí se v ní obrovské prachy a nevím, co by se muselo stát, aby v tom zavládl zdravý rozum. Nemůže, zdravý rozum totiž velí neutrácet zbytečně za dopravu ani peníze ani čas. Přesto se dopravuje, až haňba.
Do toho všeho se na dráze mění jízdní řády tak, aby se mohlo zrušit co nejvíce obsluhovaných zastávek a stanic, ovšem nějak se tím ztrácí návaznost dosud vyhovujících spojů, teď už se cesta po železnicí vyplatí převážně jen tam, kde se nemusí přestupovat. Podobně je to s autobusovou i (dez)integrovanou dopravou. Každopádně takto uměle stoupá potřeba jezdit dopravním prostředkem nezávisle na jízdních řádech.
Miliony litrů paliv vytočené denně jen v Evropě zaručují určité lobby dobré živobytí. A daně z nich živí další a další.
O zboží převážené zbytečně z jednoho konce světa na druhý a zase zpět už tu řeč byla. Ale nezapomenu na nápis na skříni kamionu přede mnou na jedné bavorské silnici: "Překážím ti? Chceš se mě zbavit? Přehodnoť své konzumní požadavky!"
Děláme si to zkrátka sami. Spolehněte se na to, že už několik lobbyistických skupin čeká jen na to, který systém elektrodopravy se rozšíří nejvíce, aby se pro něj zajistil, když ne celosvětově, tak alespoň na kontinentu nebo dvou, jednotný servis s cenami služeb vyhovujícími ne nám, ale té lobby, která se konečně dočkala.
A po dosavadních zkušenostech si dovolím tvrdit, že opět nezvítězí ten nejlepší, nejrobustnější a nejspolehlivější systém, ale ten, který se podaří hned v počátcích vnutit nejvíce zákazníkům.
milan222

#81 Příspěvek od milan222 »

já bych tu elektriku tak nezahazoval...
ve špindlu řáděj taky... http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10122427178-udalosti-v-regionech-brno/311281381900710-udalosti-v-regionech-vikend/obsah/163604-v-krkonosich-mozna-budou-jezdit-elektrobusy/
já sem podobnej osobně viděl, chtěl jsem se svést, ale problém byl že v JŘ nebylo uvedeno kdy jede ten co chci. zvuk to má pěknej, ale ty kilowattky se už ozývaj pisklavým zvukem.
http://www.osnado.cz/articles/skibusy-v-provozu

na té recenzi vytáhl elektroauto do města na dálnici. no jede, ale já bych to použil na kličkování ulicemi, nebo na krátké trasy.
v Trutnově nám na jaře jezdil hybrid. no a musím říct že to byl zážitek. nastoupil jsem, a koukám novej bus, a najednou sem se málem složil. z té zastávky to vystartovalo takovou rychlostí že by obyč karosa ještě pul hodiny čekala :D
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Hill
Administrátor

#82 Příspěvek od Hill »

To pištění je frekvence z měniče, část je slyšet z motorů, část z tlumivek.
milan222

#83 Příspěvek od milan222 »

Hill píše:To pištění je frekvence z měniče, část je slyšet z motorů, část z tlumivek.

tak přeci komunátorový by do autobusu nacpal málokdo když máme třífázáky.
jinak na netu je jen tenhle trabi: http://trabipages.wz.cz/zajima/elektro.htm
proč se někdo snažil před 30ti lety udělat Etrabiho? to se to vyplatilo nebo jen pro výzlum?
EKKAR

#84 Příspěvek od EKKAR »

Tak traboš se považoval už v 70.letech za neekologický vinou použití dvoutaktního motoru - jednoduše KOUŘIL A SMRDĚL (po spáleném oleji). Na druhou stranu už tenkrát byl pro některé lidi benzín za 4,50Kčs (v 70.letech) nebo později až za 7,50 nebo 8,50Kčs/litr (pozdní 80.léta) dost luxusní zboží a 1kWh stávala kolem 0,50Kčs - kdo měl přístup k noční sazbě a měl vlastní garáž, kde se dalo nabíjení uskutečňovat, měl dost velký potenciál pro využití takové konverze. A navíc opakuju, NEJEZDILO SE NA STK, takže legalizace takové přestavby byla daleko jednodušší...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od AmarokCZ »

Crifodo píše:která sazba má poměr VT a NT 5:1?
Myslím, že žádná, nicméně udávaných 6kč/5 je už reálná cena NT reálné sazby a to je to, co jsem měl na mysli.

Davidus: přečti si ještě jednou co jsem psal ... mě je jasný, že elektro-auto je levnější než drtivá většina aut na posilní paliva, ale ne když si nějakej troua stanoví, že to bude nabíjet s tarifem D02. :roll:
Za 7l/100km tě nikdo nenutí jezdit, kdo je chytřejší jezdí třeba za 4l/100km. Na poskakování do Brna je spalovací motor naprd, ale kdo poskakuje "domov-práce-domov" a najede denně kolem 200km, tak je podle mě lepší nějaký diesel, protože je to bez komplikací, které jsou s elektrikou spojeny (třeba to, že bych těch 200km na jedno nabití možná nezvládnul).

p32: v noci nabíjet nemusíš, s vhodným tarifem máš levnější energii skoro celý den.
http://www.zvodovodu.cz/ | Pokud neodpovídám na téma a chce něco vědět, pište SZ!
milan222

#86 Příspěvek od milan222 »

AmarokCZ píše:p32: v noci nabíjet nemusíš, s vhodným tarifem máš levnější energii skoro celý den.

no my máme D26d. furt nás nutěj změnit smlouvu na na horší, protože prej dnes na ten tarif musí bejt i přímotop ne jen boiler... :D
jinak když se nakousl tarif... abych mohl mít 16hodin NT, tak to musí elektrokotel bejt trvale zapnut, nebo ho mužu odpojit a topit jen na dřevo?
budeme mit totiž akumulační nádrž na teplou vodu která umožnuje montáž topných spirál :D
edit:
ještě trochu informace. na D26d nám jde NT od 13:30 - 17:00 a pak od 2:00 do 5:00 - časy informační, je to ale 8h denně.
TAKJAN

#87 Příspěvek od TAKJAN »

Elektrokotel jsem vypnul před cca deseti lety a pořád mám D45d.
rezis

#88 Příspěvek od rezis »

Internet - metla lidstva
p32

#89 Příspěvek od p32 »

K věci :
AmarokCZ píše:p32: v noci nabíjet nemusíš, s vhodným tarifem máš levnější energii skoro celý den.

No, mě je to fuk. Já jen, že kolem tarifu jsou zbytečné kecy, které vlastně nikam nevedou a ne každý má stejné možnosti. Proto bych řekl, že nahozená cena za 1 kWh je prostě optimální pravda s ostatní režií. Pokud někdo bude garantovat všude a všem cenu 5,- Kč / 1 kWh po dobu dalších 10 let, tak není problém počítat s touto cenou. Kdo bude mít cenu např. 2,- Kč / 1 kWh, tak na to prostě bude lépe. Prostě někdo ušetří za noční proud atd. :wink:

Něco bokem k ptákovinám :
tomasjedno píše:Aha, takže napíšeš, že ti Kojota žere 4,5 l/100km při rychlosti 150 (ve skutečnosti musí žrát cca 12-13), ...

Hloupé ychtylkecy, kde jsem toto napsal kromě tvého výtvoru ? Pro tebe jsem zvlášť napsal "průměrnou spotřebu z bodu A do bodu B". Mám dojem, že se slova průměr a průměrný brala v matematice v 7. třídě ZDŠ, tak se zkus do knížek mrknout, co to je. Nech té teorie a zkus jet po dálnici těch tvých půl kilometru, ať víš jaké píšeš hlouposti. O měření okamžité spotřeby si můžeš doma psát články, každého stejně zajímá, kolik nakonec zaplatí za ujetých 100 km (pokud ho to zajímá vůbec). Tedy kromě tebe, ne ? Tebe zajímá za kolik jsi s okamžitou spotřebou zajel půl kilometru na dálnici a potom hledáš dalších 5-10 minut do dalšího okresního města výjezd z dálnice ? Divné. :wink:

tomasjedno píše:Vycházím z Aygo 50 kW/maximálka 157 km/h. Z toho mi vychází spotřeba při maximálce 10,1

Ano, tobě to vychází a jak jsi k tomu došel ? Nemáš zastaralou kalkulačku ? Zkus si tam sednout, zkusit prakticky, opsat údaje a pak ti bude něco vycházet. Nebo jsi počítal opět, že maximálka bude jen půl kilometru a předtím a zatím to bude přesně jen 50 km /hod, aby to vyšlo na tu vzdálenost např. 25 km z bodu A do bodu B ?
milan222

#90 Příspěvek od milan222 »

rezis píše:Dovolím si hodně dobrá videjka - už jsem tu sice někde odkaz dával, ale sem to sedne

tu elvíru chci stavět. na traktorech mi vynadali že to je blbost a bže tam mám dát motor na benála že to nebude mít žádné plusy...
já sem ujetej na elektriku. doma leží nelektrokolo, sem spokojen, protzože to je minimotorka. je to starší verze bez nutnosti šlapat. ale ta rychlost. jen 28km/h.dojedu do školy, dám nabíjet, nabiju, jedu domů, druhej den do školy a zase nabíjet :twisted: musím šetřit :D samo že šlapu. jinak bych dojel jen domů a zpátky už ne :D
Zamčeno

Zpět na „Nezařaditelné“