teorie relativity v praxi

Příspěvky, které svou "duchaplností" přesahují možnosti toho fóra.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
danhard

#76 Příspěvek od danhard »

Jsem tu v Hvjezdé pjechotě, kdo sem vleze, tak buď má buď v hlavě naděláno, nebo je cvok.
Zařaď se Leošu kam chceš :P
Já mám obojí :lol:
samec

#77 Příspěvek od samec »

Ak má pohybujúci sa fotón nejakú frekvenciu, tak má aj hmotnosť. Teda ak letí k Zemi, tak navyše padá v gravitačnom poli a tým sa zvyšuje jeho kinetická energia, slovom energia. A teda sa zvyšuje aj jeho frekvencia (zmenšuje vlnová dĺžka). Keďže fotóny sú svetlo a svetlo je elektromagnetické žiarenie a elektromagnetické žiarenie sú rádiové vlny, tak aj signál z GPS je možné chápať ako fotóny. To znamená, že nosná frekvencia GPS signálu je pri dopade na Zem vyššia, ako bola vo vysielači GPS družice. Ak vezmeme periódu tejto nosnej frekvencie ako jednotku času, tak sa zdá, že čas na GPS družici ide rýchlejšie ako na Zemi. (Ak naopak letí rádiová vlna zo Zeme k družici, tak musia fotóny prekonávať gravitáciu, ich energia sa znižuje... efekt je opačný...) Ale čo ak zakódujeme čas nejakým číslicovým kódom a namodulujeme na tú nosnú? Zmení sa informácia o čase zakódovaná a namodulovaná na tú nosnú rovnako ako sa zmení čas periódy nosnej vlny?
danhard

#78 Příspěvek od danhard »

Je to nějak tak, jak píše samec :D
Gravitační prostředí ovlivňuje chování fotonu.
Ovšem jak je to třeba ve středu dvojhvězdy ? gravitace je tam nulová, ale perou se tam o to gravitace obou hvězd.

"Z toho důvodu jsem zavedl do výpočtu gravitační hustotu, jako parametr prostoru.
Je zajímavé, že globální výpočty, které produkují nesoulad ve formě temné hmoty, šly s výpočtem a odstraněním této Einsteinovy chyby na minimum."

A to je asi vše, co k tomu J.Cimrman může sdělit :lol:
Naposledy upravil(a) danhard dne 16 srp 2018, 14:01, celkem upraveno 1 x.
sinclair

#79 Příspěvek od sinclair »

A tak to já se zas přiznám, že su natolik blbý, že ani v praktickém, ani odborném životě jsem teorii relativity nijak zásadně neřešil :D
Tedy, snad kromě toho známého případu o relativitě pojmu poloplný a poloprázdný půllitr :D
danhard

#80 Příspěvek od danhard »

Tady jde o to, že když tu o tom někdo přednáší jako Komenský, tak by o tom měl něco vědět, ale taky to kontrolovat vlastním rozumem.
JiriTom

#81 Příspěvek od JiriTom »

danhard: co graviton, už ho zachytili ?
Význam slova dezolát: Člověk náchylný k podlehnutí konspiračním teoriím, šířící dezinformace, nepátrající po pravdě a souvislostech, následující stádo. Dezolát má ve všem jasno, nikdy nepochybuje...
p32

#82 Příspěvek od p32 »

No koukám, že danému problému tu nerozumí nakonec nikdo a někteří si standardně pletou pojmy s dojmy. Nejlépe to popsal Jezevec asi na třetí straně. :lol:
danhard

#83 Příspěvek od danhard »

Tady jde o takové hrubší nedostatky, které nesedí s globálními výpočty.
Je mi celkem jedno, co si tam někdo prosadí, ale jde mi o to, aby výpočty seděly.
Abych prosazoval nějakou svojí pravdu, na to skutečně nemám :D

ps. kvantifikaci působení gravitace gravitonem naprosto nepotřebuji.
Zajímá mě chování v makrosvětě, ne v mikrosvětě.

Samozřejmě, univerzální teorii se nebráním.
Naposledy upravil(a) danhard dne 16 srp 2018, 15:16, celkem upraveno 1 x.
termit256

#84 Příspěvek od termit256 »

Zapni tu svou legendarni kalkulacku a tve vypocty sem nahod, at muzem konecne vecne diskutovat
danhard

#85 Příspěvek od danhard »

Dej konkrétní pořadavek :D
V seznamu mám asi 100ks zlomenejch klíčů.
Všechno je z období LPT.
Na složitější výpočty jsem měl k disoizici WANG 2000, standardně běžel pro mojí potřebu 10h v noci :D
Naposledy upravil(a) danhard dne 16 srp 2018, 15:35, celkem upraveno 1 x.
PotPalo

#86 Příspěvek od PotPalo »

microlan píše:PotPalo: Tebe jsem měl za rozmnýho...

//Hodit do jednoho pytle elektrikářský eso s negramotnýma :roll:

Mimo tému:
Tak ja náhodou hodnotím nezaujate, a spravodlivo. Systém je jednoduchý:
1. nevšímam si meno, je jedno kto píše
2. nevšímam si "normálny" text
3. ostanú vulgarizmy a osobné útoky. Že tu ich je plno a nič sa nedeje, a v inom vlákne ich bolo podstatne menej a už sa zamykalo, mazalo, a vraj aj BANovalo, to je evidentné.
Nuž, jeden môže, druhý nie.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
microlan

#87 Příspěvek od microlan »

To je právě ono, jednoduchý systém. To umí každý, nastavit si jednoduchá pravidla a je to. Přesně systém dnešního školství, veškeré individuality potlačit a zbytek co nejvíce zprůměrovat. Na vyšší posty pustit jen ty nejvíce slušné a hlavně poslušné. Kam ten systém vede je už dnes vidět.

Prohlásit o sobě, že hodnotíš nezaujatě a spravedlivě je hodně odvážné. Každopádně to dokazuje rozložení psychických kvalit dnešních mladých

Ego, cit, intelekt a rozum: 70 - 10 - 10 - 10
PotPalo

#88 Příspěvek od PotPalo »

microlan píše:...Ego, cit, intelekt a rozum: 70 - 10 - 10 - 10

Tak to na mňa vôbec nesedí. Skôr by bolo 0 - 20 - 40 - 40

Keď jeden môže nadávať a urážať, a druhý nie, a to len preto, že jeden má aj nejaký prínos pre spoločnosť a druhý nie, tak to podľa mňa nieje spravodlivé. To by za chvíľu niektorý mohli vraždiť a kradnúť beztrestne, lebo oni sú užitočný pre spoločnosť v inom smere.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
sinclair

#89 Příspěvek od sinclair »

Milane, ale to už tu přece jednou bylo. Individuality se potlačovaly někdy i dost brutálně a zbytek byl zprůměrovaný. Ty bys to ještě pamatovat mohl.
A že ten systém vedl do prdele už víme taky.
Rozdíl byl v celkovém přístupu učitelů. 99% z nich, z té staré gardy, co učila mě /politiku vynechme/ to tehdy bralo opravdu jako své poslání, vydali ze sebe maximum a dověděli jsme se často i věci, co vůbec v osnovách nebyly.
Kdežto teď je to "zaměstnání" jako každé jiné.
danhard

#90 Příspěvek od danhard »

PotPalo píše:Keď jeden môže nadávať a urážať, a druhý nie, a to len preto, že jeden má aj nejaký prínos pre spoločnosť a druhý nie, tak to podľa mňa nieje spravodlivé.

Taky to nemusíš vůbec číst :)
Děkuji vedení fóra, že tu toleruje takovou rubriku zoufalců, do které přispívám i já.
Odpovědět

Zpět na „Hvjezdná pjechota“