Návrh konstrukce 3D tiskárny

3D tiskárny

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

#76 Příspěvek od Celeron »

No četl jsem, že to problém je. Ale nevyzkoušel. Vem si, že to má 5 x větší plochu k ochlazování a ten diamant je taky o dost větší než obyčejná kostka a tryska. Já bych to řešil dvěma 40W paralelně, jenže je otázka, když to bude nesymetricky k tryskám, jestli nebudou nějaký rozdíly teplot v diamantu.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
p32

#77 Příspěvek od p32 »

No, právě se dívám na ty dvě konstrukce a jedna nepočítá vůbec s chladičemi na filamenty, ale je tam uprostřed vodní chlazení. Je to samozřejmě patřičně mastné. Mě by zajímalo, co by bylo lepší, protože s tím vodním chlazením je zase menší váha a zabírá to méně místa. Co ty na to?
Obrázek
Celeron

#78 Příspěvek od Celeron »

To je nějaký divný, kde má diamant potom topnou patronu? Ve středu ne, přece ji nebudou chladit. :) Silikonový hadičky jsou určitě podajnější než dráty k topnýmu tělesu ale ta vodárna a chladírna k tomu, to bude asi komplikace.
Za mě bowdeny ne, zkoušel jsem to před dvěma lety a zubatice hned nad chladičem je kvůli retrakcím určitě lepší. A navíc se říkalo, že s bowdenem nejde flexo vůbec. Nebo se něco změnilo? Bowdeny po ty zkoušce nesleduju.
Až Ti bude bowden tisknoutt takhle, tak se přihlas. :lol: Je to přímo z tiskárny žádná úprava povrchu. Je to 11 cm široký a je v tom jediná drobná vada asi 1/3 z leva, bouchnul jsem dveřma v dílně. :wink:
Přílohy
MPCNC.jpg
MPCNC.jpg
Jirka

termit256

#79 Příspěvek od termit256 »

Ja si taky myslim ze to bowdenama zabije. Na druhou stranu, pokud chce 5 barev, nebude tisknout technicke veci ale spis nejake sosky nebo vazicky kde by se problemy s nepresnym davkovanim a retrakcemi mohly ztratit.
p32

#80 Příspěvek od p32 »

Technické věci stačí s jedním filamentem jakékoliv barvy. U toho WCMYK tisku by šlo spíše o srandičky a jak tam někde píšou, tak rychlostí 50 mm/s a víc ne. S tím vodním chlazením mi to taky není jasné, ale asi to topení mají dobře vyřešené. Tenhle tisk by měl výhodu v opravdu dobrém barevném podání a v tisku jen jednou tryskou. Nic na jednu trysku stejně neexistuje (aspoň jsem nenašel), ale toto nebude teď žádná rychlovka. Je to zatím jen teorie, protože i to uchycení hlavy se musí "vyladit" tak, aby se tam dal dát jen klasický extruder (prozatím).
Jo, máš tam ještě 2 chybičky napravo. K čemu to a z jakého materiálu?
FHonza

#81 Příspěvek od FHonza »

Celeron píše:Prodejen má kupu, záleží kam chodíš. :) Do Zlatnický?

Do Karolíny Světlé. Občas i jenom "očumovat" :)
Celeron

#82 Příspěvek od Celeron »

p32 píše:Jo, máš tam ještě 2 chybičky napravo. K čemu to a z jakého materiálu?

PLA Mladeč, část držáku osy Z na MPCNC. Koukni na Thingiverse.
Jirka

Celeron

#83 Příspěvek od Celeron »

FHonza píše:
Celeron píše:Prodejen má kupu, záleží kam chodíš. :) Do Zlatnický?

Do Karolíny Světlé. Občas i jenom "očumovat" :)

Jejda, já si to splet, ve Zlatnický byla speciálka drogérie, kde se dala koupit různá modelářská chemie.
Jirka

tomasjedno

#84 Příspěvek od tomasjedno »

Velká a kde čím zásobená drogerka tam byla zřejmě už v pravěku, já ji tam pamatuji v 60. letech a podle Google StreetView je tam pořád.
Celeron

#85 Příspěvek od Celeron »

Ještě z toho není Teta, kde se daj koupit akorát pičifuky? Takhle skončily skoro všecky pořádný drogérie s chemií.
Jirka

tomasjedno

#86 Příspěvek od tomasjedno »

Nevím, už tam 43 let nebydlím :D
Celeron

#87 Příspěvek od Celeron »

Tak už tuším, jak je to s tím diamantem chlazeným vodou. Prý to má topení navinutý z odpor drátu izolovaným teflonem mezi mosazí a tou bílou základnou co do ní ústí přívody bowdenů.
Jirka

p32

#88 Příspěvek od p32 »

Jak jsi to zjistil nebo kde? Ať se taky poučím.
FHonza

#89 Příspěvek od FHonza »

Celeron píše:Jejda, já si to splet, ve Zlatnický byla speciálka drogérie, kde se dala koupit různá modelářská chemie.

Nespletl :) Ve Zlatnické je taky jejich prodejna.
Celeron

#90 Příspěvek od Celeron »

Nojo, píšou Zlatnická 4. Když jsem koukal po tý chemický drogérii, tak jsem Pecku nenašel. Na svým webu ale má fotku poutače na vratech, je to ve vjezdu u Modrý pyramidy. Na Mapy.CZ jsou asi nejaký starý fotky.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „3D tisk“